Zenei (interaktív) lexikon

Bevezetés

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z

Az interaktív lexikon azt jelenti, hogy -kihasználva a kor főként informatikai lehetőségeit-, ahol lehetséges vagy szükséges, hangot és videót fogok becsatlakoztatni a magyarázatokhoz. Ehhez természetesen elsősorban saját honlapomat és a YouTube ingyenes videóit fogom felhasználni.

 

Természetesen én is látom: a jelen fejezetcsoport még messze nem haladja meg egy lexikon elvárható követelményeit. Bátran állítom: lexikont írni az egyik legnehezebb tevékenységek egyike, hiszen a címszó magyarázatán felül egyszerre kell lekezelni az összes kereszthivatkozást is. Nekem nemritkán egyidőben volt nyitva szerkesztésre 5-6 fejezet, ami szerintem egy rendszerszemléleti bűvészmutatvány.

 

Másodlagosan garantáltan nem lesz időm ezzel is foglalkozni, mert ezalatt kiderült, hogy a lexikonszerkesztés bizony egész embert igénylő tevékenység. Úgy érzem, hogy ennek ellenére a keletkezett anyag egyáltalán nem haszontalan, hiszen (inter)aktív része a teljes rendszerszemléletnek és sikerült alapszinten becsatlakoztatni a Pénzes-féle zenei tudásbázis rengeteg új zenei-zeneelméleti fogalmát, ilyenek: zenei rendszerszemlélet, bináris skálák, matematikai és zenei skálavariációk, testvér-alapskálák, stb.