Zenei akusztika

Gitár

 

Kérdések és válaszok

 

1.

 

Kedves Fonyó Ádám! A minap olvastam A gitárnyak geometriai kialakítása című írását és nagyon tetszett, viszont pár apróságot nem értek, amikért hálás lennék, ha megválaszolná.

 

1/a - Az alaphang húrhosszát a feszítőerőből számolja ki. A gyakorlatban nem úgy lenne célszerű, hogy megvan mekkora gitárnyakat szeretnénk és ahhoz számoljuk ki a feszítőerőt, amiből már meg tudjuk határozni a további bundok helyeit?

 

1/b - Az, hogy az alaphang húrhossza 0,648 mm, ez gondolom a 25,5"-ból jön ki. Ez az érték a legtöbb gitárra érvényes?

1/c - Ha jól értettem az anyagot, akkor a húr köré építjük a gitárt. (Sajnos nem nagyon találtam olyan húrkészletet az interneten, amelyen fel lettek volna tüntetve azon paraméterek, amikkel Ön is számolt.) A kérdésem a következő lenne: van egy Taylor-gitárom, amit bizonyos típusú Elixir-húrra szereltek fel és azzal is ajánlják használni. Ha én ezt a húrkészletet egy másik fajtájú vagy másik márkájú vagy vastagságú húrkészletre cserélném le, akkor hangolás (és nyakbeállítás) után az egész-, és félhangok nem a bundokra esnének?

 

Kedves X., Ádám már nem tud nyilatkozni, mert Angliába költözött, így én válaszolom meg a feltett kérdéseket. Ennek lesznek korlátai, mert egyrészt nem vagyok hangszerész, másrészt nem vagyok olyan jó matematikus, amilyen Ádám volt.

Az Ön által feltett 3 kérdésre adott választ én egyetlenben tudom összefoglalni.


A kidolgozott akusztikai fejezetek tudományos igénnyel, így a tiszta matematika bevonásával készült munkák. A matematikai analízis mindig hasznos, voltaképpen évszázadok óta követik a tudósok és a mérnökök ezen elveket, valamint az erre alapuló gyakorlatot:

 

absztraháld -> tedd mérhetővé -> számold ki -> építsd meg.

 

Ádám ezt a vonalat követte (hiszen ő maga is építőmérnök volt). A gitár kialakulása azonban nem volt ennyire tudományos, sőt még az elektromos gitáré sem. Általánosságban kijelenthetjük, hogy bár manapság magát a zenét is képesek volnánk ilyenfajta matematikai absztrakció alá vonni (amit egyébként sokszor a Pénzes-féle Gitáriskola is megtesz), maga a zene is sokkal ösztönösebben alakult ki. Pontosan olyan ez, mint a szamurájkard esete: a japán mestereknek fogalmuk sem volt mélyebb, atomszintű anyagismeretről, mégis meg tudták alkotni a tökéletest. Vagy gondolhatunk a híres Stradivari-hegedűkre is.

Az elektromos gitár őse az akusztikus gitár, amelynek méretei, standardjai hosszú évszázadokon keresztül, valójában aktív zenei tapasztalatokon keresztül formálódtak ki. Az elektromos gitár fejlődése ennél rövidebb volt, de a már meglévő tapasztalatok alapján hamar "belőtték" a standardokat. Kísérletezés persze mindig volt és lesz, de a hangszerépítő standardok (menzúrahossz, húrkeresztmetszet, stb.) ettől nem fognak sokat változni, a gyártók nagyobbrészt ezen standardokból kiinduló piaci igényeket igyekszenek leginkább kielégíteni. Véleményem szerint Önnek sem kell más standardokat keresni és találni, hiszen a piac többé-kevésbé ezen elveket követi.

Ebben a kérdésben saját tudásom szerint csak ennyit tudtam hozzáfűzni.