Mi is a zene? - IIIf.

A zenei hang 4 legfontosabb tulajdonsága

 

Bevezetés

 

Az előző fejezetekben megismertük a zenei hang legfontosabb tulajdonságait, ezen felismeréseket rendszerezzük most a jelen fejezetben. Ezen fő tulajdonságok a következők lesznek:

Hangerő (ampitúdó – a színuszgörbe függőleges kiterjedése)
Ezt A zeneileg meghatározható hang jelensége című fejezetben mutattuk be.

 

Hangmagasság (frekvencia - a színuszgörbe vízszintes kiterjedése)

Ezt A zeneileg meghatározható hang jelensége című fejezetben mutattuk be.

 

Hangszín – az alaphang és a vele megszólaló felharmonikusok aránya.

A színuszgörbe alakjából bizonyos hangszínekre tudunk következtetni, például színusz helyett négyszögalak. Ezt a következő fejezetekben mutattuk be:

Dinamika
Ez a zenei hang felcsendülésének, tartásának és lecsengésének hangerőben ábrázolt görbéjét jelenti.

 

Például sok hangszertípus esetében a zenei hang azonnal, markánsan csendül fel, ekkor a görbe idealizált megjelenítésben így néz ki:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Hanggörbe
 

Vegyük észre, hogy például akusztikus gitár vagy zongora esetében nem is tud másként felcsendülni a zenei hang. Ekkor a görbe elején pengetés vagy kalapácsütés (zongora) miatt gyors és erőteljes amplitúdófelfutás történik, amelyet ha hagyunk, fokozatosan cseng le.

 

Ha a végén esetleg tompítjuk a hangot, ilyen lesz a görbe:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Hanggörbe

 

Sok hangszercsalád képes a zenei hang folyamatos kitartására, ilyen például az orgona, a szintetizátor és ha nem számítom bele a kötelező lélegzetvétel pillanatnyi szünetét, akkor a fúvósok. Idealizált ampitúdógörbéje így néz ki:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Hanggörbe

 

Sok hangszercsalád pedig a zenei hang folyamatos kitartása felett más dinamikai árnyalatokat is képes reprodukálni (vonósok, fúvósok). Ilyen például a hang fokozatos erősítése és halkulása (crescendo - decrescendo):

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Hanggörbe

 

Érdekesség, hogy elektromos gitáron a hangerő-potenciométer csavargatásával mi is képesek vagyunk a fenti, háromszög alakú hanggörbe utánzására.