Az ukulele I.

 

Bevezetés

Hangolás

Kapcsolódó fejezetek

Bevezetés

 

A múltkoriban egyik új tanítványom arra kért, hogy szólótanulmányai mellett tanítsam meg ukulelézni is. "Persze, nem probléma!" - válaszoltam lazán, holott fogalmam sem volt arról, hogy mit kér tőlem. Itt az idő, hogy leleplezzük ezt a füllentést és kidolgozzuk a Pénzes-féle módszertant erre a drámai nevű és kinézetű hangszerre!

 

Miről is van szó?

 

 

 

Az 1997-ben elhunyt Israel Kamakawiwo'ole híres feldolgozása végig ukulele-kísérettel történik.

(A dalt megtanulhatjuk gitáros kísérettel is a Pénzes-féle Gitáriskola folkgitáros honlapján.)

A hangszer egyébiránt így néz ki:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Ukulele

Forrás - Source: www.conrad.hu

 

Neve állítólag ugróbolhát jelent a polinéz szigetvilág többezer nyelvének egyikén; hogy a gitár és az állat között miképpen alakulhatott ki ez az analógia, arról a legelismertebb etimológusok sem tudnak nyilatkozni.

 

(Ez a rejtély az alapja az egyik, általam meghirdetett nyereményes játéknak. A továbbiak a Játék! című fejezetben!)

 

A hangszer állítólag portugál hajósok közvetítésével került Hawaii-ra 1880 körül. Felépítésében igen hasonlít a gitárhoz, csak 4 acélhúrja van és annál sokkal kisebb méretű.

Az ukulelének méretétől és húrszámától függően további 4 változata is ismert. Ezen a honlapon az eredeti, egyúttal legelterjedtebb 4 húros változattal, az úgynevezett szoprán-ukulelével foglalkozunk.

Bundozása általában 12-16 bundos és láthatóan szintén temperált. Mivel a hangszer így az európai temperált hangrendszerhez illeszkedik, ezen tulajdonságai könnyen felvázolható skálaszerkezeteket és gyors következtetéseket fognak eredményezni. Legalábbis a Pénzes-féle módszertan ezt villámgyorsan képes lesz lemodellezni a saját gyártmányú skálarendszerező és skálavariációs szoftver, az OSIRE segítségével, mert a programban bármilyen alaphangolás beállítható.

 

Hangolás

 

A kis méret és az ezzel járó rövid húrok azt sejtetik, hogy a hangszer inkább kísérő, nem pedig szólójátékra használatos. Ezt a benyomást erősíti a legelterjedtebb ukulele-alaphangolás is, mert az a...

 

G - C - E - A

 

...üres húrokkal egy C6 akkordot alkot, ez tehát már önmagában véve felhasználható kíséretként. Nevezzük el ezt G-ukulele hangolásnak, mert van egy másik, kevésbé használatos is, az A hangról indított:

 

A - D - Fisz - A

 

Legyen ez az A-ukulele hangolás.

 

De nézzük meg a húrok közti hangközöket is:

 

G-ukulele hangolás

G kvart C nagyterc E kvart A

 

A-ukulele hangolás

A kvart D nagyterc Fisz kisterc A

 

Az alaphangolások tehát enyhén szólva nem homogének, mint a klasszikus húros szólóhangszerek esetében (például hegedű), hanem kevert, öszvér, amely inkább a kísérő hangszerekre jellemző, hiszen ezen hangszereknél próbálják az alaphangolást valamilyen koncepcionális kísérőséma szerint beállítani.

 

(Valójában a standard hangolású gitár is hordoz egy ilyen jellegzetességet, erről részletesen írtam a Gitár hangolása fejezet "Gondolatok a gitár hangolásáról" című résznél.)

 

Amint látjuk, a G-ukulelénél is tetten érhető egy előzetes kísérőséma, hiszen alaphangolása már önmagában egy C6 akkordot hordoz, az A-ukulele alaphangolása pedig egy fenséges D akkordot alkot.

 

Most azt nézzük meg, hogy a 2 ukulele-hangolás miképpen illeszkedik az európai temperált hangrendszerbe! Az alábbi összesítőben fő referenciaként a normál zenei A hang (440 Hz) pirossal van kiemelve:

 

G-ukulele

 

G3 - C4 - E4 - A4

195,997 - 261,625 - 329,627 - 440 Hz

A-ukulele

 

A3 - D4 - Fisz4 - A4

220 - 293,664 - 369,994 - 440 Hz

Az Egyéb hangszerek hangolása fülre IV. - Ukulele című fejezetben megpróbálhatjuk az ukulele-alaphangolásokat pusztán hallás alapján is!

 

Az OSIRE használóinak jelzem, hogy a program ukulele-hangolási beállításait az alábbi módon kell beírni (az alábbi hangolási beállítások egy az egyben bemásolhatók az OSIRÉ-be!):

A további bizonyítások céljából már a skálaszerkezeteknek kell nekitámadnunk az OSIRE-támadófegyverrel. Először nézzük meg a G-ukulele üres, 16 bundos Pénzes-féle tükörképét, felette pedig azt, hogy a hangszeren a zongora fehér billentyűi, azaz a törzshangok (C-D-E-F-G-A-H) miként csapódnak le:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Ukulele

 

Ezután kísérletképpen vegyünk 1 darab A-dúr trichord-szerkezetű skálát, amely a G húr 2. fekvéséből fog kiindulni:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Ukulele

 

A C-E nagyterc hangolási különbség miatt a skálaszerkezet középen folyamatosan eggyel jobbra csúszik. Ilyesfajta csúszást mi gitárosok már megszokhattunk a standard hangolású gitár G-H húrjai között. Ez a csúszás azonban A-ukulele esetén (A-D-Fisz-A)...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Ukulele

 

...tovább durvul, mert a Fisz-A húrok között már kisterc hangolási különbség van. Például trichord-szerkezetű C-dúr esetén...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Ukulele

 

...minden spontán egyre jobban jobbra ferdül. Nyilvánvalóan ez nem lehet alapja egy előzetes játékkoncepciónak, de nem is az, hiszen ezáltal nyert bizonyítást az ukulele nagyobbrészt kísérőhangszer jellege.

 

Kapcsolódó fejezetek

 

A további fejezetek foglalkoznak még az ukulelével:

Bocsi, mindezt úgy írtam meg, hogy életemben még soha sem fogtam kezembe ukulelét! Köszönöm Pénzes-féle módszertan!