Akik nálam tanultak

 

Az évek során rengetegen tanultak nálam és ez a szám az évek és a Gitáriskola gyarapodásával remélhetőleg csak nőni fog.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Fontos azonban tudnunk, hogy nem akar mindenki "nagy" gitárossá válni, sokan csak hobbiszinten kívánnak foglalkozni a gitárral.

 

Itt és most néhány köszönetnyilvánításon felül azon volt tanítványokat szeretném bemutatni, akik valamilyen zenei formában vállalták és folyamatosan vállalják a koncertezést, az aktív gitárosi fellépést, valamint nekem valamilyen formában engedélyt adtak ahhoz, hogy zenei munkásságukat a honlapon bemutassam.

 

Hozzájárulásukat ezúton is szeretném megköszönni!

 

Elsőként hadd említsek meg 2 fejezetcsomagot:

Alább, ebben a fejezetben olyan további zenéket érhetünk el, amely volt tanítványaim zenei tevékenységeinek nagyobbrészt külső (tehát nem saját) videóit és hanganyagát tartalmazza.

 

Lőrincz-Fazekas Márta

 

Márta hihetetlenül sokoldalú egyéniség. Gyakorló gyermekpszichológusként rendkívüli érzékenységre tett szert, amely mély, érzelemdús zenét sejtetett már gitártanulmányainak kezdetekor. Perfekt németesként (de ki tudja, hogy még hány nyelven beszél) engem a nyelvre, én pedig folkgitárra tanítom, de már hamar kiderült zeneszerzői és költői tehetsége, amelyet saját kidolgozású dalain keresztül Martilyra néven mutat meg nekünk:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Lőrincz-Fazekas Márta

 

Vedres Balázs

 

Balázs tanár úr mostanában már saját blues együttesét igazgatja, neve: Vedres Blues Jam. Színvonalas zenéjükből az együttes hivatalos honlapján válogathatunk (lásd a linket).

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vedres Balázs - Vedres Blues Jam

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Vedres Balázs - Vedres Blues Jam

 

Gyenge Lajos "Laller"

 

Laller nagyon gyorsan megtanulta a dögös rock and roll zenei eszköztárát és a tanultakat szélvész sebességével kamatoztatja is a Whiskey Roll nevű zenekarában. Színvonalas zenéjükből az együttes hivatalos honlapján válogathatunk (lásd a linket).

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gyenge Laller - Whiskeyjárat

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gyenge Laller - Whiskeyjárat

 

Obora Tamás

 

Az informatikai végzettségű Obora Tomi napjaink magyar politikai viszonya láttán nem sokat teketóriázott és ma már családjával Angliában él. Ott alapította meg Gipsies nevű formációját. Színvonalas zenéjükből az együttes hivatalos Facebook-oldalán válogathatunk.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Obora Tamás - Gipsies

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Obora Tamás - Gipsies

 

Szalay Gergely

 

Gergő igazi zenei kísérletező, amelynek csak egyik, de fontos szelete a gitártudás. Hivatalos YouTube-csatornáján számos zenei kísérletet hallgathatunk meg.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Szalay Gergely

Forrás - Source: Stacey Szigeti

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Szalay Gergely

 

Jene Miklós

 

A mérnök úr mostanában a Cherwood nevű együttesben nyomja rendkívül fantáziadús gitárszólóit. Színvonalas zenéjükből az együttes hivatalos honlapján válogathatunk (lásd a linket).

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jene Miklós - Cherwood

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jene Miklós - Cherwood

 

Papp György

 

Gyuri bácsi annak idején egy kis "skálaigazításra" és modern szemléletű, gitárcentrikus zeneelméletre jelentkezett hozzám. Tanulmányai során hamar felfedezett egy új pentaton skálacsoportot is (Papp-féle pentaton skálák). Szerzett tudását azóta több együttesben kamatoztatja, főleg szülővárosában Gyömrőn és környékén lép fel.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Papp György

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Papp György

 

Piri-Cser Tamás

 

Tamás nem kezdőként érkezett hozzám, hanem (szinte tipikusan) csak egy kis technikai és zeneelméleti rendrakásra. Szerintem kimagasló zenei tehetség, jelentős technikai tudása mellett egyre mélyülő zenei fantáziával is megáldva, aki rendszerezett zenei tudását jelenleg saját együttesében, a Dressed in Black nevű formációban kamatoztatja. Az együttes YouTube-csatornáján számos, metál stílusú dalt hallgathatunk meg tőlük.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Piri Cser Tamás

 

Csürke Zsolt

 

Zsolt szótlansága mögött mély zenei tehetség, nagyon gyors (programozó-matematika szakosokra jellemző) felfogóképesség és olyan szorgalom rejtőzik, amelyre bátran lehet hosszútávon is alapozni (ha éppen tud készülni, mert állandóan ZH-kat írogat). Már most igazi megfontolt értelmiségi, aki nem lesz egy elveszett ember az életben.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Csürke Zsolt

 

Bakonyi István

 

Sajnos nagyon sok fővárosi illetőségű egyén egyszerűen lenézi a vidékieket. Azzal, hogy ők a "központban" érzik magukat, mintha feljogosítaná őket az efféle szemléletmódra. Nos, bár István tősgyökeres "vidéki" születésű és lakhelyű, de tehetségéért bizony jónéhány fővárosi sorba állna. István ugyanis röpke 9 hónap alatt úgy megtanulta az egész  flamenco-alapú folkgitár-módszertant, hogy csak lestem ki megszeppenten a homlokom mögül, mert mellette még dolgozott is, valamint szólótechnikát tanult, no és felújította a lakását. Arról nem is beszélve, hogy lelkes (egy gyermekes) családapa, aki még további nyolcat szeretne...

Hogy miképpen fért mindebbe ilyen minőségű tanulás, azt nem tudom. Szóval, úgy tűnik, egyeseknek nincsenek kifogásaik, csupán jövőre vonatkozó elhatározásuk és akaratuk azt véghezvinni...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Bakonyi István

 

Szalók Márton

 

A szombathelyi születésű Márton az első olyan tanítványom, akinek azt mondtam: "Neked már nem tudok mit tanítani." A bombabiztos alap tehát a Pénzes-féle módszertan, ám erre bizonyos tudásszint felett már lehetséges, sőt kívánatos is saját "zenei felhőkarcoló" építése a zene egeinek ostromlása céljából . Márton másfél év alatt (!) félelmetes technikai-tartalmi arzenált épített ki ujjaiban és elméjében, bár lényegében nem tett mást, csak következetesen kigyakorolta azt, amit feladtam neki.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Szalók Márton

 

 

 

 

 

Az egyik leendő tanítványom...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Leendő tanítvány

 

A Mester tanítás közben...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Mester tanítás közben

 

Ricza Zoltán

 

Ha esetleg kíváncsiak vagyunk arra, hogy miképpen nézhetett ki 2500 évvel ezelőtt a nem is olyan buta Buddha elektromos gitárral a kezében, akkor feltétlenül vizsgáljuk meg az alábbi, Ricza Zoltán barátomról készített fotót. Persze ez a fajta Buddha-ábrázolás egyértelműen későbbi termék (kínai, csan-buddhista felfogás szerint a teltség a bölcsesség  szimbóluma), ám azt hiszem Zoli bácsi ebből az értelmezésből nem csinál igazán ügyet, bár Őt is bölcs embernek ismertem meg. Mindemellett teljesen ösztönösen, minden "vallási" meggyőződéstől és világi szofisztikától mentesen olyan önzetlen és segítőkész ember, hogy az magának Buddhának is dicséretére válna.

 

Úgyhogy Zolinak ezúton is köszönöm azt a sok önzetlen segítséget, amit eddig Tőle kaptam!

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Ricza Zoltán

 

Szemerszky-házaspár

 

Szemerszky Zsolti bácsi csupán 100 évvel később született a kelleténél. Igazából leginkább angol lordként tudom Őt elképzelni, ahogy hetente egyszer kilovagol rókavadászatra, míg a hét többi napján lankadatlan krikettezik és csak este esik be egy illatos szivarra kedvenc kandallója mellé, akkor is csak egy egész rövid időre, hiszen rohan is tovább a szüfrazsettek jótékonysági estélyére, ahol gálánsan jelentékeny pénzösszeget adományoz a helyi nőegyletnek. Mellette persze a "klub" és egyéb rejtélyes páholyok tagja, azaz jelentős  hatalmi befolyással bír, így természetszerűleg bejáratos a királynőhöz is. Nos, Zsolti bácsi a legjobb úton halad ezen egzisztenciális pozíciók megszerzése felé, ám amely még ennél is fontosabb: mindeközben nem szűnt meg ember maradni. Zsolti bácsinak tehát a szó nemes értelmében még vannak elvei, amely sajnos nem oly jellemző napjaink üzleti életében. Ebben a heroikus küzdelemben (amely semmiképpen sem szélmalomharc), biztos támaszt jelent számára felesége, Dóra. Valahogy Dórát sem tudom nagyon jelen korukban elképzelni. Neki is inkább 100 évvel ezelőtt kellett volna születni, körülbelül a szecesszió elején, a forrongó Bécs kellős közepén; ott talán a világ hamarabb észrevette volna festői tehetségét és eredetiségét. Ám emiatt nem aggódom: a világ előbb-utóbb kénytelen lesz szembesülni a Művésznő művészetével.

 

További sok sikert és köszönök mindent!

Pénzes-féle Gitáriskola - Szemerszky-házaspár