Húrszámítások és ujjrendi statisztikák

Húrszámítások II.

 

Szóval, mire is jó az előző fejezetben ismertetett teljes pengetéses variációmennyiség?

 

Indokom többféle, sőt néhányat már meg is említettem. Lássuk őket:

  1. Sehol máshol ilyen jellegű írás még nem lett publikálva. A Pénzes-féle Gitáriskolának mindig is fontos tulajdonsága volt az exkluzivitás, amely azt jelenti, hogy ezen a honlapon olyan dolgok olvashatók, amelyek máshol soha.

  2. A nagy számok matematikai törvénye szerint igenis létezik a Földön egy olyan gitáros, akire az itt ismertetett gondolatok megvilágosodásként hatnak. Erre a fejezetre vár éppen egy gitáros az Univerzumban. Egyúttal ez saját gitároktatói tapasztalatom is: én oly sokféle emberrel találkoztam már és ők némelykor oly meglepő állításokat tettek, hogy szilárd meggyőződésem: egyesek várnak, de még nem tudják mire. Némelyikük pontosan erre a fejezetre.

  3. Az idealizmuson felül a listának rendszerelméleti célja is van, hiszen rendszerszinten képes felvázolni valamit, ami a gitárhoz kapcsolódik. Ez szintén fontos tényező a Pénzes-féle Gitáriskolában, sőt az is marad. Pontosan emiatt tudtunk felfedezni néhány millió skálavariációt egy másik fejezetcsomagban, a többi újításról most nem is beszélve.

Mindez az átlagos gitáros számára talán rendben volna, de hallom is a benne egyre fokozódó elégedetlenséget: csak mutassak már meg ebben a tárgykörben valami értékelhető hasznosságot!

 

Nos, akkor lássuk!

 

Tételezzük fel, hogy megvilágosodott gitárosunk úgy csap le a teljes variációs listára, mint nyári zápor az üregi nyúlra és abból kiválaszt egy vagy több, alaposan kigyakorlandó pengetési variációt. (Igen, valóban érdekes megközelítés, de alapjában véve lehet így is! Sőt, az eredeti egyéniségek mindig hoznak valamilyen kisebb-nagyobb újítást a már meglévőkhöz.)

 

Mondjuk kiválasztja 123452 variációt. Ez a következőt jelenti:

Alapértelmezésben ezt üres húrokon is tudja gyakorolni, bár azt hiszem ezek felett a kezdő gitáros is hamar túllép. Nagyobb valószínűséggel kiválaszt vagy kitalál hozzá egy skálaszerkezetet; ez bármi lehet, ezért ennek száma bár nem végtelen, de megemlíthetetlenül nagy. Nézzünk meg egy ilyen skálaszerkezetet:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gitár-tükörkép

 

Vegyük észre:

Pénzes-féle Gitáriskola - Gitár-tükörkép

 

A témát még tovább lehet bonyolítani (például nemcsak 5, hanem ennél több pengetés), de a nagy variációs lehetőség ezt lényegtelenné teszi. Győződjünk meg erről a matematika segítségével!

 

Az alábbiakban megnézzük az 5 és 10 pengetés közötti elemszámokat: