Skálavariációk VIa.

Skálák, skálavariációk lejátszási módjai

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

A skálákat, skálavariációkat haladási irány szerint kétféleképpen tudjuk indítani:

A 2 fenti, nyilakkal is támogatott meghatározás azt jelenti, hogy a skála hangmagasság szerint felfelé indul, majd a skála tetején visszafordul. Szakmai véleményünk szerint pusztán gyakorlási szempontból nincs értelme a skálákat csak felfelé vagy csak lefelé játszani, éppen ezért ezeket nem építettük be a módszertanba és algoritmikus megvalósításába, az OSIRÉ-be, saját skálarendszerező és skálavariációs szoftverünkbe. Következésképpen a 2 alaplejátszás nyílirányai tulajdonképpen így néznek ki:

A 2 fent ismertetett alapopcióhoz csatlakozik még 2 további lehetőség, amikor skálákat kapcsolunk össze egymással. Ezt szintén 2 irányban tudjuk megvalósítani:

Mind a 4 alap lejátszás bővíthető és kombinációjukkal kihozható az összes skálalejátszási lehetőség. Ez összesen 10 db (+2) lejátszási módot fog jelenteni.

 

(A +2 a számolásba bele nem vett „csak fel” és „csak le” irányok, illetve természetesen magukat a kombinációkat is tovább lehet kombinálni egymással, ennek azonban módszertani és gyakorlási szempontból szintén nincs értelme).

 

A szemléltetéshez egy Mars-mezei F-dúr skálát és egy kezdő ujjrendű 012 skálavariációt fogunk felhasználni. Továbbá lényeges a megaskálák indulási helye is, ezt a kiindulópontot piros nyilakkal () jelöljük.

 

A lejátszási módok a Pénzes-féle módszertanban római számokkal vannak jelölve, valamint az OSIRÉ-ben külön, szintén római számokkal jelölt gombokkal érhetők el.

 

Ugyanakkor -mivel a Pénzes-féle módszertan mindenkor és minden esetben a teljességre törekszik-, nem feledkezhetünk meg a fent említett +2, de fel nem használt skálalejátszási módról. Emlékezzünk vissza: ekkor a skálát...

...és bár ez a 2 opció nincs beépítve sem a módszertanba, sem az OSIRÉ-be, itt és most katalogizáljuk őket:

 

-I

 

-II

 

A teljesség  igénye felett erre azért is szükség van, mert létezik olyan szólótechnikai szituáció, ahol ezeket az opciókat korlátozottan felhasználhatjuk, ilyen például az arpeggio-skálák sweep-picking technikája.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Ezúton jelzem, hogy kénytelen voltam ezt a fejezetet több fejezetre bontani, mert némelyik bejátszott hangfájl akkora méretű (és mindez 1 fejezetben), hogy a szerver csak több perc késéssel tudta bejátszani.

 

Kapcsolódó fejezetek

 

I

Csak 1 skálát indít hangmagasságban felfelé (és vissza)

 

II

Csak 1 skálát indít hangmagasságban lefelé (és vissza)

 

III

→↑

Teljes, cikkcakkban haladó skálát indít alaphangjáról hangmagasságban felfelé

 

IV

→↓

Teljes, cikkcakkban haladó skálát indít alaphangjáról hangmagasságban lefelé

 

V

↑←

Teljes, cikkcakkban haladó skálát indít a felső fordulóról hangmagasságban felfelé

 

VI

↓←

Teljes, cikkcakkban haladó skálát indít a felső fordulóról hangmagasságban lefelé

 

VII

↑→↓↑

Teljes, fel-le haladó skálát indít alaphangjáról hangmagasságban felfelé

 

VIII

↓→↑↓

Teljes, le-fel haladó skálát indít alaphangjáról hangmagasságban lefelé

 

IX

↑↓←↑

Teljes, fel-le haladó skálát indít a felső fordulóról hangmagasságban felfelé

 

X

↓↑←↓

Teljes, le-fel haladó skálát indít a felső fordulóról hangmagasságban lefelé