Az OSIRE - Videók III.

Gyakorlás az OSIRÉ-vel II.

 

A basszusgitár

Picado

1. skálavariáció

2. skálavariáció

Pengető

1. skálavariáció

Slap

1. skálavariáció

Slap + pop

1. skálavariáció

Az akusztikus gitár, mint olcsó gyakorlási eszköz

1. skálavariáció

 

A basszusgitár

 

A mai modern gondolkodás a basszusgitár sokféle technikai megközelítését eredményezte. Többségük annyira gyökeret vert a hangszer technikai repertoárjában, hogy szinte már alaptechnikaként van nyilvántartva. Ezzel a szakmai megközelítéssel én is egyetértek annak ellenére, hogy az alkalmazott technikai repertoár sokszor már túlnő a basszusgitár eredeti szerepén...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

...nevezetesen a kezdeti időkben ezen hangszer kizárólag kísérő, azaz fontos, de mégis mellékhangszerként funkcionált, illetve  "idősebb testvére", a nagybőgő ma is az.

 

Csakis a modern idők modern, sokszor rettentő egoista művészei emelték a basszusgitárt önálló zenei estét betöltő szólóhangszerré. A funkcionalitás tehát jelentős mértékben megváltozott. Véleményem szerint ebben a pillanatban a basszusgitár technikai repertoárját tanító módszertannak is meg kell változnia, legalábbis reagálni kell arra, hogy a hangszer főként kísérő vagy szólóhangszerként van értelmezve. Én erre a hangszerre alapvetően kísérő hangszerként tekintek, ezért ebben a fejezetben nem foglalkozom például a basszusgitáron elkövetett tapping-technikával. Eme rövid bevezető után itt az idő, hogy együtt dörmögjünk az OSIRÉ-vel!

 

Véleményem szerint a basszusgitár, mint kísérő hangszer alaptechnikái a következők lehetnek:

  1. pengetős technika,

  2. ujjas technika, azaz picado,

  3. slap-pop technika.

A picado és a slap-pop technika ötvözhető egymással, a legnagyobbak általában ezzel a repertoár-együttessel dolgoznak, de a pengetős technika nem ötvözhető semelyik másik technikával sem, az tehát szerintem különálló technikai módszertant alkot.

 

Picado

 

A picado az i és m ujjakkal, szekvenciájában pedig erőteljes és folyamatos imimimimi... pengetéssel végrehajtott technika. Legkarakteresebben a flamenco stílus alkalmazza a zene szólótechnikai részeinél. Technikai megközelítésében egyértelmű párhuzam állítható fel a pengetős szólótechnika folyamatos fel-lepengetésével, még markánsabban kiemelve annak összes előnyét. A picado olyan hatásos, hogy belőle egy az egyben levezethető a basszusgitár ujjas alaptechnikája. Ezt fogom most népszerűsíteni az OSIRE segítségével.

 

1. skálavariáció

 

Gitárhangzás: tiszta

A gyakorlat önmagáért beszél: középgyors tempóban kell lejátszanunk egy viszonylag nehéz skálavariációt (0120) A-dúr skálában:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Basszusgitár - A-dúr skála

 

 

2. skálavariáció

 

Gitárhangzás: tiszta

Bevallom őszintén, múltkor nagyon kiakasztott egyik internetes olvasóm, aki kikérte magának az F-dúr skála csakis hatalmas ujjterpesszel lejátszható alsó trichordjait (Basszusgitár-leckék - Kérdések és válaszok - 6. kérdés-válasz). Talán ez volt az 1. "dokumentált" eset az életemben, amikor valaki azt kérte ki magának, amit nem is tud, magyarán öntelt módon ragaszkodott tudatlanságához. Úgyhogy most hadd mutassam meg, hogy miként működik az ellenkezője a gyakorlatban.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Basszusgitár - F-dúr skála

 

 

Nem mondom, hogy kezdő technika, de eredményesen alkalmazható és hosszabb távon előnyösebb a beszűkült kéztartásnál. Ennek bizonyítása éppen most érkezett el. Íme egyik online basszusgitáros tanítványom kéztágulása nagyjából 1 év Pénzes-féle módszertan után, amelyet persze aktívan, mondjuk egy F-dúr teljes skálánál is fel tud használni:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Basszusgitár - Ujjterpesz 1. fekvéses F-dúr skálában

 

Pengető

 

Én szólógitárosként kezdtem és ez behozhatatlan előnynek bizonyult a basszusgitár pengetős megközelítésénél. Én kis rágyakorlással nagyjából ugyanazt meg tudom tenni basszusgitáromon, mint a szólógitáron és ez potenciálisan akkor is rendelkezésemre állt, amikor először vettem ölembe a basszusgitárt.

 

1. skálavariáció

 

Gitárhangzás: tiszta

Középgyors skálavariáció (0123) nagyterpeszű H-dór skálában:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Basszusgitár - H-dór skála

 

 

Slap

 

A slap (és pop) technika kényes technikai együttest alkot. Bár a Pénzes-féle módszertan egyik sarkigazsága már gyökeret vert a közgondolkodásban, miszerint nincs zene a skálarendszeren kívül, éppen ezért a legfontosabb tennivaló a skálarendszer hangszerspecifikus megismerése és kigyakorlása, ám ők ketten együtt a dolog skálatechnikai értelmében mégsem "skálaszerűek". Ennek ellenére kísérletet tehetünk a slap (és pop) technika ilyetén, skálaszerű kigyakorlására. Igazából ezzel az újszerű megközelítéssel csak nyerhetünk, elsősorban kilazult csuklót és még biztosabb technikát.

 

1. skálavariáció

 

Gitárhangzás: tiszta

A slap-technikához roppant laza csukló szükséges. A Pénzes-féle folkgitárosok ezt a flamenco-alapú ritmuspengetéseken keresztül meg is kapják, a basszusgitárosoknak azonban önmaguk számára önálló csuklólazító gyakorlatokat kell kitalálniuk. Az alábbi gyakorlat egyszerű A-pentaton skálában zajlik...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Basszusgitár - A-moll pentaton skála

 

 

 ...ám olyan skálavariációs képlettel (0 00), amely hosszabb távon, egyre gyorsabban lejátszva garantáltan kilazítja a csuklót. Itt jegyzem meg, hogy voltaképpen simán lehet slap-technikázni bármelyik "klasszikus" skálára is.

 

Slap + pop

 

1. skálavariáció

 

Gitárhangzás: tiszta

Az OSIRÉ-vel még ezt a furcsa technikai párost is ki tudjuk gyakorolni. A G-dúr skálaszerkezetet tetrachord-ra állítottam (minden húron 4 skálahang) és szakaszkijelöléssel 1 oktávossá.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Basszusgitár - G-dúr tetrachord skála

 

 

A 0 skálavariációval a program csak a skála alaphangjait játsza be, én viszont az alaphangok oktávjait is belepengettem pop-technikával.

 

Az akusztikus gitár, mint olcsó gyakorlási eszköz

 

Sokan nyafognak, hogy mennyire nincs pénzük egy minőségi basszusgitár megvásárlásához, holott szakmai véleményem szerint a nyers technika zöme egy egyszerű akusztikus gitáron is kiválóan kigyakorolható. Ezt szeretném most egy rövid videóval bebizonyítani.

 

1. skálavariáció

 

Gitárhangzás: tiszta

Vettem Ibanez akusztikus gitáromat és mivel basszustechnikát állt szándékomban gyakorolni rajta, egyszerűen nem vettem figyelembe a felső 2 húrt (H2-E1). A skála F-pentaton volt teljes skálaszerkezetben...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár basszusgitárként - F-moll pentaton skála - teljes

 

...amelybe 0100 skálavariációt helyeztem, a megszólaltatás módjának pedig a legáltalánosabb basszustechnikát, a picado-t választottam. Mivel nem játszottam a felső 2 húron, az OSIRE által bejátszott algoritmikus skálaszerkezet így nézett ki:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár basszusgitárként - F-moll pentaton skála 1. fok

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár basszusgitárként - F-moll pentaton skála 3. fok

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár basszusgitárként - F-moll pentaton skála 4. fok

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár basszusgitárként - F-moll pentaton skála 5. fok

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár basszusgitárként - F-moll pentaton skála 1. fok 13. fekvésben

 

Ellenőrizzük le a videón a végeredményt: