Az OSIRE - Videók II.

Gyakorlás az OSIRÉ-vel I.

 

Pengetős szólótechnika

1. skálavariáció

2. skálavariáció

3. skálavariáció

4. skálavariáció

Ujjas szólótechnika

Picado

1. skálavariáció

2. skálavariáció

Pulgar

1. skálavariáció

Picado + pulgar

1. skálavariáció

 

Itt az idő, hogy együtt zenéljünk az OSIRÉ-vel!

Azt hiszem, ez a legfontosabb: bemutatni a programot működés közben. A prezentációt több hangszeren és több pengetési stílusban tervezem, ezek megvalósítása nem egyszerre, hanem folyamatosan fog történni:

 1. pengetős szólótechnika - akusztikus és elektromos gitáron,

 2. ujjas szólótechnika - ezek a flamenco-stílus picado és pulgar nevű pengetési módjai - akusztikus gitáron (illetve ezeknek egy gyakorlaton belüli ötvözése),

 3. pengetős technika - elektromos basszusgitáron,

 4. ujjas technika - elektromos basszusgitáron,

 5. slap-pop technika - elektromos basszusgitáron.

Pengetős szólótechnika

 

Elektromos gitár

 

A skálavariációkat egy közepes minőségű (gyakorló) hangszerrel, Fender Squier elektromos gitárral játszom fel, tiszta hangzásban. A feljátszásban résztvevő összes eszköz beállításait a későbbi esetleges reprodukálás végett dokumentálom.

 

Általános OSIRE-beállítások

Gitáreffekt-paraméterek

1. skálavariáció

Ebben a skálavariációban egy egyszerű G-dúr skálában...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dúr skála

 

...játszom le a kezdőszintű 012 skálavariációt:

 

 

2. skálavariáció

Ez már teljes skálás gyakorlat a javából. A felhasznált alapskálák az alábbiak, ezeket gyakorlatilag körbejárom a 010 skálavariáció szerint:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - F-dúr skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dór skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-fríg skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - B-líd skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - C-mixolíd skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - D-moll skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-lokriszi skála

Pénzes-féle gitár tükörkép - F-dúr skála 13. fekvésben

 

 

3. skálavariáció

Egy kis fantáziával és leleménnyel nagyon jól hangzó gyakorlatot tudunk fabrikálni az OSIRE segítségével. A metál-szólókban, de a többszólamú komolyzenei darabokban is sokszor "tercelnek" a hangszeres vagy énekszólamok. A tercelés a dallamra ráénekelt-rájátszott terc hangköz-szólamot jelenti. Az alábbi gyakorlatban az alaphangsor az A-harmonikus moll 1. foka volt (moll fok), amelyet az OSIRE játszott...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-harmonikus moll 1. fok - moll fok

 

...én pedig annak mindenkori terc skálájában mozogtam (A-harmonikus moll 3. foka volt - dúr fok)...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-harmonikus moll 3. fok - dúr fok

 

...miközben mindketten tökéletes ritmikai összhangban a 0100 skálavariációban támadtunk:

 

 

4. skálavariáció

Az OSIRE "csak egy" és "teljes" skála mellett képes egy skála általunk kiválasztott hangtartományának kijelölésére és lejátszására is. Ezt az opciót nevezzük "szakaszkijelölésnek". Ez akkor hasznos, amikor a skálában van egy kiemelten problémás rész, amelyet alaposan ki akarunk gyakorolni anélkül, hogy az egész skálát lejátszanánk. A dúr skála...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - F-dúr skála

 

...legproblémásabb része például (meg persze a többi alapskáláé is) mindig a G és H húr között van a nagyterc hangolási különbség miatt. Nincs más dolgunk, mint kijelölni ezt a részt (amelyet most én tágabb hangtartományban tettem meg)...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - F-dúr szakaszkijelölése

 

...majd az OSIRÉ-t loop opcióba állítani, amely során a kijelölt szakaszt folyamatosan ismételni fogja. Természetesen a szakaszkijelölésnek igazán a haladó szintű skálavariációk ujjrendi megoldásainál van jelentősége (Pénzes-féle szólótechnikai alapok III.), ezért a kiválasztott skálavariáció a szintén haladó 0123 volt:

 

 

Ujjas szólótechnika

 

Ujjas szólótechnikának nevezem azt a technikai repertoárt, amelyik alapjában véve szólótechnikai elemeket képes megszólaltatni a gitáron. Ez az én rendszeremben a flamenco stílus picado és pulgar technikái, fő hangszere pedig az akusztikus gitár, bár nyilvánvalóan elektromos gitáron is alkalmazhatók. (Mark Knopfler /ex-Dire Straits/ híresen formabontó, elektromos gitáron alkalmazott ujjas technikája inkább a klasszikus gitár technikájához áll közelebb, amely az itt tanulmányozhatótól kissé különbözik.)

 

Mark Knopfler

Forrás - Source: hotguitarist.com

 

A skálavariációkat Ibanez akusztikus gitárral játszom fel, a közepes minőségű piezo-pickup hangját Yamaha Magicstomp digitális effekttel igyekszem szépítgetni.

 

Általános OSIRE-beállítások

Gitáreffekt-paraméterek

Picado

A picado az i és m ujjakkal, szekvenciájában pedig erőteljes és folyamatos imimimimi... pengetéssel végrehajtott technika. Egyértelmű párhuzam állítható fel a pengetős szólótechnika folyamatos fel-lepengetésével, kiemelve annak összes előnyét. Itt jegyzem meg, a picado olyan hatásos, hogy belőle egy az egyben levezethető a basszusgitár ujjas alaptechnikája. Ezt a későbbiekben meg is fogjuk tenni.

 

1. skálavariáció

Ez a skálavariáció voltaképpen nagyon alattomos, mert ritmikailag teljesen aszimmetrikus hangzású (éppen erre a különleges jelenségre hívom fel a figyelmet az OSIRE - Tippek és trükkök fejezet "Aszimmetrikus skálavariációk" című részében). Bizony sokan szenvednek miatta, viszont szilárd szakmai meggyőződésem, hogy aki képes ilyen jellegű skálavariációkkal megbirkózni, az előtt már nincsenek komolyabb akadályok. A lejátszott skálaszekvencia a már megszokott E-pentaton skála:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-pentaton - 1. fok

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-pentaton - 2. fok

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-pentaton - 3. fok

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-pentaton - 4. fok

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-pentaton - 5. fok

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-pentaton - 1. fok 12. fekvésben

 

 

2. skálavariáció

Itt egy érdekes skálavariációt választottam ki, ez voltaképpen egy kvintola, azaz 5 hangból álló egység. Kis gyakorlás után mindketten (OSIRE és én) vígan le is játszottuk egy dedikált A-lokriszi skálában:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-lokriszi

 

 

Pulgar

 

A flamenco másik fontos technikája, amely a stíluson belül sok esetben szólótechnikai funkciót is betölt, a p ujjal és alkarból megszólaltatott pulgar-pengetés. Ezen pengetési mód elsajátítása rendkívül nehéz, -legalábbis én kezdetben nagyon megszenvedtem vele-, a kezdő tanítvány számára főként a kizárólag alkarból kiinduló pengetési energia furcsa, de kellő kitartással és az OSIRE segítségével eredményesen kigyakorolható. Ha flamencós videóket alaposabban tanulmányozunk, megállapíthatjuk, hogy igen népszerű ez a technika, azaz zenélés közben viszonylag sokszor, de nem kizárólagosan van felhasználva. Sőt, azt is észrevehetjük, hogy bár a mesterek pulgar-megoldásaiban lehetnek némi eltérések, az alaptechnika jellegzetességei mégis ugyanazok mindenkinél:

 • kemény, erőteljes,

 • kizárólag alkarból indított,

 • hosszúívű pengetést láthatunk.

Pulgar-pengetés esetében is igaz tehát a saját gyártmányú mondás:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Mindenki egy kissé másként penget ugyanúgy.

 

1. skálavariáció

 • Tudásszint: haladó

 • Skála: A-keleties fríg

 • Skálavariáció: 012

 • Skálaszerkezet: trichord

 • Típusa: csak egy

 • Taktusszám: 80

 • Pengetési mód: ujjas szólótechnika - pulgar

Stílusosan egy, a flamenco-zenéhez igen közeli skálát, a keleties fríg skálát választottam kiindulópontnak:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-keleties fríg

 

A 012 skálavariáció szintén sokszor elhangzó zenei képlet:

 

 

Picado + pulgar

 

Természetesen lehetséges a két, ujjas szólótechnikai megoldást egymással ötvözni, azaz egyetlen gyakorlaton belül bevetni. Ezt a váltást egyébként a mesterek a zene során technikailag zökkenőmentesen és azonnal teszik meg. A váltást úgy oldom meg, hogy, a skála tetején, azaz skálavariáció fordulásakor picado-pengetésből átváltok pulgar-pengetésbe. Az alapskála és a skálavariáció ugyanaz marad, mint a fenti pulgar-gyakorlatnál.

 

1. skálavariáció

 • Tudásszint: haladó

 • Skála: A-keleties fríg

 • Skálavariáció: 012

 • Skálaszerkezet: trichord

 • Típusa: csak egy

 • Taktusszám: 80

 • Pengetési mód: ujjas szólótechnika - picado + pulgar

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-keleties fríg