OSIRE - Kérdések és válaszok II.

Zenei kérdések

 

Ismétlés teljes skálánál

0642 skálavariáció + Egy húr-egy hang

Kezdés 3. fokról

A hamisított triola ciklusáról

Pentaton tetrachord-skálaszerkezetben

Gyakorlás basszusgitárral

 

Ismétlés teljes skálánál

 

Teljes skálánál miért nincs lehetőség az Ismétlés opcióra? Magyarán, miért nem ismételhető meg tetszőleges ideig a teljes skála?

 

A kérdés jogos és a program szerkesztésekor már felmerült. Nos, csak egyszer játsszuk végig a 0123 skálavariációt F-dúr teljes skálában 110-es taktusszámmal! (Egyébként időben mérve 2:14.) És akkor ez haladó szinten még mindig közepes feletti sebesség...

A teljes skálás variációk hosszú-hosszú percekig tartanak és eközben nekünk nemcsak a skála és skálavariáció gondjaival, hanem ezekből következően az egyre jobban kicsúszó pengetővel és a görcsölő ujjainkkal is meg kell küzdenünk. Ezért szükségtelen  teljes skálát megismételni: 5 perc folyamatos, nagy sebességű skálázás után minden kérdés értelmét fogja veszíteni.

 

0642 skálavariáció + Egy húr-egy hang

 

Kiválasztottam egy alapskálát, beállítottam a 0642 skálavariációt és a skálaszerkezetet "Egy húr-egy hang" opcióba tettem. Az OSIRE nem játszotta le. Miért?

 

Ezt a kérdést egy haladó, de még nem logikusan gondolkodó tanítványom tette fel. Nos, minden programozó megpróbálja programját úgy megírni, hogy az teljes mértékben felhasználóbarát legyen. Ez azt jelenti, hogy egyrészt a programnak logikus, könnyen kezelhető felülettel és funkciókkal kell rendelkeznie, másrészről pedig (sajnos ki kell mondanunk) "hülyebiztossá" kell válnia. Tehát ha a felhasználó elkezdi a programot eszetlenül szétnyomogatni, akkor az ne dőljön össze, sőt ne okozzon nagyobb rendszerproblémát sem. Mit is tett a tanítvány? Beállított egy olyan skálavariációt (0642), amelyik garantáltan hétfokú skálához tartozik, mert...

  1. hang = 0

  2. hang = 1

  3. hang = 2

  4. hang = 3

  5. hang = 4

  6. hang = 5

  7. hang = 6

...majd beállította az "Egy húr-egy hang" opciót egy HATHÚROS gitáron. Természetesen az OSIRE nem játszotta le, hiszen a skálának nem volt meg a legfelső (7.) megjelenítendő hangja. Tehát Tamás, az OSIRE atyja bölcsen előre lekezelte az ilyen és ehhez hasonló eseteket. Persze kísérletezni lehet, de azért közben használhatjuk az eszünket is. Ez az intelem egyértelműen rám is vonatkozik, hiszen múltkoriban balga módon fél órát bámultam az OSIRÉ-t, miután rájöttem, hogy a megoldás előttem hever, mert magát a megoldást próbáltam problémává alázni.

 

Kezdés 3. fokról

 

Az OSIRE nem tudja lejátszani a skálákat, ha nem az 1., hanem mondjuk a 3. fokról akarom indítani...

 

Ezt a kérdést egy haladó, de még nem logikusan gondolkodó tanítványom tette fel. F-dúr teljes skála esetén a lejátszás valóban 1. fokról, F-dúrról indul:

 

F-dúr skála

 

Ha a lejátszást például a teljes skála 3. fokáról akarjuk indítani (jelenlegi számításunk szerint ez fríg-fok), akkor meg kell néznünk azt a teljes skálát, amelyben a fríg skála 1. fekvésről indul. Ebben az esetben ez F-fríg (→ Cisz-dúr):

 

F-fríg

 

Az OSIRE a lejátszáskor gond nélkül innen fogja indítani a teljes skálát. Figyeljünk arra, hogy a kiválasztott skála ne tartalmazzon üres húros hangokat, mert az OSIRE az ilyen skálaszerkezetet nem fogja lejátszani!

Természetesen ez az eljárás működik pentaton skálák esetében is. Ha például moll-pentaton 3. fokkal akarjuk a skálát indítani, akkor célszerű Cisz-pentatont választanunk, mert annak 3. foka éppen 2. fekvésből indul:

 

Cisz-pentaton - 3. fok

 

De miért nem 1. fekvésből? Vegyük észre, hogy C-pentaton 3. foka már tartalmazna 1 db üres húros pengetést G húron, így az OSIRE már nem játszaná le.

 

A hamisított triola ciklusáról

A hamisított triola skálavariációnál (0120 1201 2012 0120) valójában ötször kell lejátszanunk a 012 skálavariációt + a végén egy 0-t. Nem egyszerűbb helyette ez a képlet: 012 012 012 012 012 0?

Ne felejtsük el, hogy az említett skálavariáció tizenhatodokból áll és nem triolákból, bár ez a 16 db tizenhatod hármas egységekbe van rendezve. Az OSIRE így is szólaltatja meg, tehát 2 metronómütés közé 16 hangot tesz (az ütést piros színnel jelzem):

 

0120120120120120

0120120120120120

stb.

 

Ennek követése azonban meglehetősen nehéz főleg nagy sebességnél, ezért könnyítésképpen tagolhatjuk magát a skálavariációt 4 db négyes egységre a szóköz karakterrel. Az ütés ebben az esetben az 1. 5. 9. és 13. hangra fog esni:

 

0120 1201 2012 0120

0120 1201 2012 0120

stb.

 

Ám a javaslat a 16 db tizenhatodból 5 db triolát fabrikál + 1 egész hangot:

 

012 012 012 012 012 0

012 012 012 012 012 0

stb.

 

Az OSIRE ezt így is szólaltatja meg, azaz triolákkal + 1 egész hangot tesz a végére. Ez azonban nem azonos a kérdéses képlettel. Akinek van OSIRÉ-je, próbálja ki!

 

Pentaton tetrachord-skálaszerkezetben

 

A probléma a következő:

Problémát át lehet azzal hidalni, ha mondjuk B harmonikus mollra kattintok és ott újra kiválasztom a trichord-szerkezetet. Onnantól kezdve újra minden működik.

 

Szimpla pentaton esetén már a tetrachord megnyomására eltűnik a skálaszerkezet (nem lesz a fogólapon hang, ez fontos!) és csak a metronóm megy tovább. Valójában ekkor már csak a metronómot indítod be. Amikor stoppolsz, nem tudsz beindítani egyetlen skálát sem, semmi másért, mert üres a fogólap. Mit kell ezután tenned? Amit mondtál: ki kell választani 1 skálát és ezután már megy a lejátszás.

De mivel a probléma később más, nem lekezelt formában a Papp-féle pentatonnál is felvetődött, a problémát javítottuk.
 

Itt kell azonban megjegyezni az alábbiakat:

a Pénzes-féle bináris skálakatalógusból egyértelműen kiderül, hogy az OSIRÉ-be bevihető maximális hangkombináció 212 = 4096. Ez voltaképpen az a skálamennyiség, amely a temperált hangrendszerből kihozható összes hangvariációs maximum, magába foglalva azt az intervallumot, amit az alábbi 2 szám zár közre:

Tehát a 4096 darab variáción kívül nincs hang, hangköz, hangcsoport, skála a temperált hangrendszeren belül.

 

Az OSIRE ehhez még +3 hangot ad hozzá (ezek a bizonyos "Extra skálahangok", amelyről részletesen olvashatunk az OSIRE - Kézikönyv című fejezetben), így a fenti variációs mennyiség a következőképpen növekszik: 215 = 32768. Elméletileg minden egyes hangkombinációt le kéne ellenőriznünk, azonban erre a Pénzes-féle Gitáriskola keretein belül nincs lehetőség, mert ha 1 ellenőrzés mondjuk 10 másodpercig tart, akkor vele napi 24 órás munkával 227,5 nap alatt végeznénk. (32768 x 10 / 60 / 24 = 227,5)

Ehelyett megoldottuk a legáltalánosabb skálafelállítási problémákat, de ezután is előfordulhat, hogy lesz olyan lehetetlen hangkombináció, amellyel az OSIRE nem tud mit kezdeni.

 

Gyakorlás basszusgitárral

 

A kézikönyvben található egy javaslat a tanulás menetével kapcsolatban. Ön szerint mennyire és miben érdemes ezt módosítani basszusgitár esetén?

 

Az OSIRE teljességgel felhasználható basszusgitár esetében, olyannyira, hogy a magam részéről az oktatás technikai része (skálarendszer, skálák + skálavariációk begyakoroltatása) basszusgitárnál és szólógitárnál ugyanaz.

A különbségek a pengetési technikákban mutatkoznak meg (basszusgitár: picado ujjtechnika - szólógitár: pengető), illetve a skálák alkalmazásában van, hiszen a basszusgitár alapvetően kísérőhangszer, míg a szólógitár szólóhangszer.
A basszusgitárnak azonban van 1 saját készítésű, különálló honlapja is (www.basszusgitar-gitariskola.hu), amelyben én megkísérlek teljes módszertani megközelítés adni. A honlap és a program együtt szerintem tökéletesen logikus egységet alkot.