A metronóm

A szuperlassítás és a szupergyorsítás

 

A szuperlassítás

 

Nagyon sok zenész úgy látja, hogy a biztos hangszertudás legékesebb bizonyítéka, ha képesek vagyunk a zenedarabot "letekerni", azaz rendkívül gyorsan lejátszani. Ez természetesen igaz, bár tipikus hiba szokott lenni, hogy a gitáros gyorsan képes játszani, de lassan már nem, főként nem metronómmal. (Ilyen voltam én is.) Amint ezt Gitáriskolámban több helyen említettem már, ez tipikusan a légbe épített tudás, amely az első komolyabb technikai vagy pszichikai nehézségnél (például lámpaláz) kártyavárként fog összedőlni.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Ám a gyors játék mellett legalább olyan nehéz a zenedarabot szélsőségesen lassúra állított metronómmal lejátszani.

 

Ezt neveztem el én „szuperlassításnak”. Próbáljuk meg, rendkívül hasznos gyakorlat, mert kőkemény alapozást biztosít a tanulónak!

 

A szupergyorsítás

 

Semmilyen létező gyakorlatnak nincs sebességbeli felső határa. Ez azt jelenti, hogy egy egyszerű, kezdő ujjrendű skálavariáció (ilyen például a Dupla nevű, száma 00) is lehet teljességgel lejátszhatatlan nagyobb sebességben. Tehát minden megtanulandó gyakorlatnak kétféle jellege van:

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Javaslatom, hogy ezt a sorrendet soha ne keverjük össze!

 

Van itt azonban egy fontos, tisztázandó probléma. A cél természetesen a gyakorlat teljes felgyorsítása, egészen "bele a csillagokba". Ám ez a középszinten lévő tanítványnak semmiképpen sem fog menni lineárisan. Magyarán, ugyan a végletekig gyorsíthatja a gyakorlatot, ám a tanítvány akárhogy is próbálkozik, a sebesség nem fog továbblépni  egy adott, aktuális tudásszinten. Ez fontos megállapítás, mert nemcsak arról van szó, hogy megtanultuk az optimális mozdulatsorozatokat, majd utána jöhet a gyorsítás a végtelenbe. Ezen köztes tudáshatárnak megállapítása a következő:

  1. gyorsítsuk a gyakorlatot egészen az aktuális tudásszintig. Szakmai tapasztalatom szerint ez triola-alapú skálavariációknál (ez a Skálavariációk című fejezetcsomag Tripla-sorozata, azaz 000-111) általában T = 110-120, de engem ne okoljon senki, ha ez az érték másoknál esetleg kisebb.

  2. Ezután rövid időre tegyük el a gyorsítási gyakorlatot és vegyünk új skálavariációkat vagy új zeneművet.

  3. Kis idő elteltével (1-2 hónap, bár erre nem lehet megállapítani konkrét időintervallumot) megint vegyük elő a gyorsítási gyakorlatot és a skálavariációval újfent próbáljuk meg áttörni a hangsebességet .