Méltatások

 

1. - 2. - 3. - 4. - 5. - 6. - 7. - 8. - 9. - 10.

11. - 12. - 13. - 14. - 15. - 16. - 17. - 18. - 19. - 20.

21. - 22. - 23.

 

Hosszas mérlegelés után döntöttem úgy, hogy a hozzám érkezett köszönőleveleket, szakmai jókívánságokat nem törlöm ki (amint ezt eddig tettem), hanem összegyűjtve külön fejezetben publikálom (2008. december). A késlekedés oka az volt, hogy semmiféleképpen nem akarok senki szemében önteltnek, önajnározónak tűnni, épp ezért az ilyen jellegű publikációt szó szerint évek óta fontolgatom. Ám a Pénzes-féle Gitáriskola a közönség körében keletkezett reflexiója mégis "történelmi" tény, amiről talán érdemes egy külön fejezet erejéig megemlékeznünk. A magam részéről egyszerűen boldog vagyok, ha köszönőlevelet olvashatok, mert ilyenkor érzem azt igazán, hogy munkám minden egyes fáradtságos perce megérte a belévetett energiát. Csakis azt kívánhatom a Tisztelt Olvasónak, hogy ugyanilyen élményekkel legyen gazdagabb saját hivatásának művelésekor. Illetve meglehet, hogy egy hivatás megfelelő választásának és művelésének szinte egyedüli fokmérője éppen ez.

 

Ezúton hangsúlyozom, hogy soha senkitől nem kértem és közvetett módon nem provokáltam köszönőleveleket, egyéb méltatásokat, illetve azt is higgye el a Tisztelt Olvasó, hogy szabad perceimben nem én írogatom magamnak.

 

(Itt jegyzem meg, hogy ebből kivétel a 19-20-21. méltatás, mert ezek tanítványoktól kért méltatások, amelyek egy marketingkampányhoz készültek.)

 

Ha a küldő személy nem járult hozzá nevének közléséhez vagy a publikált szöveggel kapcsolatban nem történt ilyen irányú egyeztetés, akkor azt a szöveg utáni X. aláírással jelzem.

 

Természetesen a Pénzes-féle Gitáriskolának nemcsak méltatói, hanem kritikusai is vannak. A névtelen reakcióikra nem reagálok, mert nem hitelesek, mintha nem is léteznének, a névvel és elérhetőséggel ellátott kritikák pedig a Kritikai fórum című fejezetek valamelyikébe szerkesztem be és igyekszem őket mielőbb meg is válaszolni.

 

1.

 

"...Nemrég kezdtem el gitározni és iszonyatosan belevetettem magam, hogy megismerjem a hangszer szépségeit, teljesen lenyűgöz. Véletlenül tévedtem a honlapjára, de elképesztően sokat segít, egyszerűen egy helyen megtaláltam a választ a számomra most legfontosabb kérdésekre. Természetesen amint eljutok olyan szintre, hogy nem múlik el a lelkesedésem és még felmerülnek bennem olyan kérdések, amit ön nélkül nem tudok megfejteni, akkor ismét írnék. Csak gondoltam, hogy leírom, rettentően hasznosak számomra a leírtak, mellesleg jópofa formában. Irigylem a tanítványait, ilyenkor mondogatom magamban, bárcsak több közöm lenne a fővároshoz! Tisztában vagyok a képességeimmel, de kitartó vagyok. Járok hetente egy alkalommal egy helyi gitároshoz, ő mutat trükköket, de közben itthon is gyakorolgatok, ugye fennáll a veszélye, hogy rosszul, de hát amint olvastam az oldalon: legalább azt élvezzem, amit rosszul csinálok .

 

Szóval, nem az éterben kóvályog az oldal ! De ahogy a letöltésekből is kitűnhet, rengetegen látogatják. Amúgy van itthon egy szintetizátorom, nem használtam semmire, de a zongoraleckék után elővettem és a rég elfeledett skálázásokat elkezdtem gyakorolni és hirtelen a kezem magától tudta a dolgát, emlékezett, pedig kb. 10 éve nem zongoráztam...

Most vagyok 20 éves, szóval azt hittem, hogy elfelejtettem, önerőmből nem is néztem utána, vagy vettem elő a régi gyakorló füzeteimet. De így hogy belebukkantottam az oldalra, bevallom kedvem lett mindennap pár skálát a zongorán is lefutni, mielőtt a kezembe veszem a gitárt.
Jimmy Hendrixet imádom, vagyis a zenéjét, az embert nem ismertem, talán még ő maga sem ismerte magát. Illetve Frank Zappa művei voltak és vannak rám rettenetesen nagy hatással. De amúgy érdekes módon imádom a komolyzenét is, attól is kiráz a hideg. Szóval egyenlőre csodálattal bámulom az olyan embereket is, mint ön és a tanítványai, akik ennyi erőt, időt öltek bele a hangszerbe és ez bizonyítja azt, hogy nem eredménytelenül. Mert nem értek a zenéhez, csak a magam szintjén, és meghallgattam a Jam session című fejezetben a számokat és lehet, ez az én botfülüségem, de bennem ugyanolyan érzéseket hoztak elő, mint egy jó hangminőségű stúdiófelvétel bármelyik "legnagyobbtól"... Attól félek, hogy ezt a gyermeki rácsodálkozást el fogom veszteni, ha jobban megismerem a hangszert és majd meg tudom mondani, hogy mi hamis, mi a tiszta. Azért küzdeni fogok, hogy ez megmaradjon, de közben gyarapodjon a tudásom és remélem még alkalmam lesz beszélni önnel más formában is! További kitartást kívánok és mégegyszer úúúúúúúúúúúúúúúúúúúhh , kb. ez volt az első szavam, amikor elkezdtem beleolvasni a fejezetekbe. Igyekszem belevésni a fejembe és a kezeimbe, meg ahova csak belémfér na azért nem egészen akárhova , de nem tudok ezzel betelni.
Köszönöm az élményt!" X.

 

2.

 

"Én még a '60-as évek vége felé kezdtem el gitározni tanulni gyerekként. Egy őstehetség, városunk egyik legjobb zenésze, egy cigányember tanított, persze a maga módján. Még mai ésszel is bámulatos, ahogy gitározott, de bármilyen tehetséges is volt a tanítványa, igazából nem tudta örökíteni a tudását. Az hiányzott belőle, ami a Pénzes-féle Gitáriskola honlapján fellelhető: a szakma "atomi" ismerete, az "innen elindulunk és odáig juthatunk el" felvázolása, mindez konkrét, fejezetszerű ismertetőkkel, leckékkel, melyek az alázatosan, szorgalommal, vasakarattal (a tehetség nem elég!!!) bíró embert gitárossá teszik.
Természetesen ez a gitáriskola nem száraz, mert az "igazgató" intelligens, jó humorú, nem öncélúan "virgázik", egy szóval tudja mit miért csinál. Maga a honlap nem despotikus, állandóan mozgásban van, a szándéknak, a fejlődésnek, a kihívásoknak megfelelően, azokkal lépést tartva. Talán "tipográfiailag" lehetne színesíteni rajta, "csicsásítani", de nem fontos - a lényeget keresőt ez nem befolyásolja, ez nem politika, a dizájn másodlagos a tartalom mellett.
Ötven felett is előveszem a gitáromat (miért ne tenném, Don Wilsonék - The Ventures -  70 felett adnak teltházas koncerteket még Japánban is, ahol a hatvanas években a Beatlesnél is népszerűbbek voltak - hja, az a bizonyos instrumentális zene azokból az évekből...), és elsősorban Shadowst és slágert pengetek, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a honlapot tanulmányozva a saját épülésemre, örömömre tanulni tudok - igaz, lazán, kényelmesen.
Javaslom önnek, hogy könyv formájában is jelentesse meg gitáriskoláját, mert (sok hasonló kezdeményezést láttam és olvastam már) veri a tematikában megjelenteket. Szerintem nem csak Magyarországon lenne népszerű a világos, lépést tartó vonalvezetése miatt.
Ráadásul ebben az esetben nem igaz az a mondás, hogy aki nem érti, az tanítja. Ha más területeken is olyanok irányítanának, mint amilyen ön (ugye, itt a haveri, politikai hovatartozás alapján nem lehet boldogulni) bizony, nem így pengetne ez az ország.
További sok sikert önnek és természetesen a Gitáriskola valamennyi tanulójának, online-os tagjának!"

Benkő Mihály
Salgótarján

 

3.

 

"Köszönet a Pénzes-féle gitároktatás ötletgazdájának!!! Az anyag következetességért és az átláthatóságáért!!!" X.-gitárgyakornok-gitártanuló-kezdő

 

4.

 

"Kitűnő az oldal... Rájöttem mostanság, hogy az eddigi autodidakta tanulásom sok plusszt nem adott... Ideje lenne elkezdenem egy kicsit magasabb szinten foglalkozni vele... Remélem az Ön gitáriskolája nagyban hozzá fog ehhez járulni. Eddig nagyon tetszik. Célratörő és szerintem hatásos. Csak azt sajnálom, hogy kevés időm jut rá az egyetem miatt. További jó munkát az elkövetkezőben!" X.

 

5.

 

"Tisztelt Gitáriskola!
Hatalmas örömömre nekem is sikerült felfedezni ezt a kiváló oldalt, a maga hatalmas adatbázisával együtt. Nagyon örültem, hogy végre egy olyan magyar oldal született, ahol ennyi hasznos információt ilyen formában ingyenesen meg lehet tekinteni. Nagyon tetszik a szerző megközelítése is a zeneoktatás terén..." X.

 

6.

 

Kedves Pénzes László!
X. vagyok, harmincas éveim derekán járó, több gyermekes, kölökkorában többek közt gitározni is tanuló, hangszerét jó 20 év után újra kézbe vevő lelkes (inkább, mint lelketlen) családanya.
Nemrég a véletlen (na jó, a Google) segítségével találtam rá az Ön honlapjára. Akkortájt csak célirányosan közlekedtem bizonyos kottával kapcsolatban, azonban most, kihasználva a rekkenő hőséget, átböngésztem rendesebben eme remek weboldalt. A fotóalbum és a kapcsolódó nagyon kedves kommentárok biztosítottak abbéli sejtésesemben, hogy Ön nagyszerű ember lehet. Köszönöm, hogy rátalálhattam az oldalára, és remélem, én is gyarapíthatom az oldallal kapcsolatos, stabilan, irigylésre méltóan emelkedő látogatottsági tendenciát!
További szépet, jót, sikereket, egészséget, sok-sok utánpótlás bébit, illetve (korban, méretben egyaránt) nagyobb méretű tanítványt és rajongót kívánok Önnek!
X.

 

7.

 

"...A levelére eddig nem válaszoltam, mert vártam azt a pillanatot, amikor valamilyen szakmai segítségre lesz szükségem. Nyitva hagyott mondatából ("Ha bármilyen szakmai dologban segíthetek...") látom a segítő szándékot. Eddig sikerült mindig önállóan tovább haladni. Azt hiszem, több dícséret nem is kell a gitáriskolájához. Ha  valaki, akivel személyesen sose találkozott, az írásait olvasva fél éven át tud haladni, végezni a napi gyakorlást, az a Gitáriskola demo-verzójának sikerét bizonyítja. Ezúton szeretném megköszönni, hogy a módszertanát publikálta. Nekem ez a fél év a gitártanulás fél éve volt." X.

 

8.

 

"Először is engedje meg, hogy hálámat fejezzem ki munkássága iránt! Már több mint egy éve rendszeres visszatérő látogató vagyok az oldalán és hát azóta is le vagyok nyűgözve a rendszer teljessége és kidolgozottsága láttán. Mikor először rátaláltam az oldalára, lényegében szinte egy teljes hét napi 3-4-5 órás folyamatos olvasással, értelmezéssel és "felfogással" telt el. (Akkor azt hittem, hogy értem .) Azóta is olvasok, értelmezek és próbálok "felfogni". Ha valamilyen kérdésem merülne fel, mindig az Ön oldala az első és legtöbb esetben az utolsó is (ugyanis mindenre találok választ). Szóval köszönöm, sok sikert és kitartást kívánok az oldalhoz, illetve a módszertanhoz." X.

 

9.

"Tisztelt Tanár Úr!
Engedje meg, hogy gratuláljak honlapjához, főként annak tartalmához és stílusához. Olvasása közben az embert még úgy is megragadja a felfedezés öröme, hogy messze nem minden érthető a számára, lévén egy zenei alapokban csak nagyon minimálisan tájékozott (félév furulya iskola + szolfézs) lelkes amatőr. Nem lehet nem észrevenni benne (mert ordít róla), hogy milyen hihetetlenül sok energiát fordított rá. GRATULÁLOK!" X.

 

10.

 

"23 éves élettapasztalatommal, néhány év gyermekkoromban, tanár által rám ragadt zongoratudásommal és mindig is hatalmas gitározni tudásvággyal 2 hete úgy döntöttem, belevágok a gitározásba!

Barátnőmék padlásán ráakadtam egy régi, nylonhúros akusztikus gitárra és rögtön ezután eltántoríthatatlan vágyat éreztem annak behangolására. Felmentem a netre, hogy kiderítsem mely hangokat kellene hallanom a gitár húrjainak megpengetésével. Így kerültem az Ön oldalára. Mivel nincs hangolóm, leültem a zongorához, hogy újonnan szerzett gitáromat játszható helyzetbe hozzam. Mivel sajnos nem rendelkezem abszolút hallással, hamar rá kellett döbbennem, hogy nem lesz a hangolásom a legpontosabb és pár perc után letöltöttem a telefonomra egy androidos hangoló programot. Még a frekvenciát is sikerült pontosan belőni mind a 6 húrhoz.

Ha már az oldalon voltam, gondoltam meg kéne nézni akkor, hogy is kezd neki az ember a dolgoknak. Belenéztem pár cikkbe és 2 perc után azt éreztem, ez nem az én oldalam, mert itt bonyolult, profik részére írt gondolatok, szaknyelv és zeneelmélet van. 1 hétig elidőztem a “YouTube-videókon”, majd hangolás végett újra visszanéztem a www.music-instrument-guitar.org oldalra. (A naiv kezdő ugye azt hiszi, hogy elég hetente behangolni a gitárt....persze nincs igaza...) De hát a zongorát mégsem kell naponta hangolni...

Szóval miután visszatévedtem a Ön oldalára, megint csak elidőztem egy érdekes cikken, majd azt vettem észre, hogy már 2 órája olvasom az oldalt és még nincs vége..., ránéztem a jobboldali görgősávra és láttam, hogy az oldal 1/3-ánál sem járok. Ekkor kezdtem tüzetesebben vizsgálni az oldalt, majd pár óra alatt rájöttem, hogy ez talán a világ egyik legnagyobb gitártörténeti, zeneelméleti és gitártechnikai oldala. Eljutottam a videókhoz, a tanítványi videókhoz, akik másfél, illetve 2 és fél év alatt olyan szintre kerültek, mellyel én is maximálisan meg lennék elégedve ennyi idő alatt.

Láttam az Ön videóit, a hegedülést, a csellózást és természetesen a gitározásokat is.

Ezek után azt gondoltam, nincs Önnél precízebb, ennyi részletre odafigyelő és ennyi türelemmel rendelkező magyar gitároktató. Egy kevés megszállottság is kell ehhez valószínű és szerintem a tudást egy ilyen ember tudja átadni a legjobban, nem pedig olyan, aki elsősorban az üzlet miatt foglalkozik oktatással.

A középszerűséget nem szeretem. Vagy az egyszerűt szeretem, vagy a nagyon bonyolultat. Azért kerestem egyszerű gitároktatós weboldalt, mert gyorsan akartam “nagyot szakítani”, ami általában lehetetlen, ezt sajnos be kell látni. Majd mikor rájöttem, hogy a www.music-instrument-guitar.org oldal mennyire hihetetlenül bonyolult és összetett, egyből átbillent a mérleg. Belelkesültem böngészés közben..." X.

 

11.

 

"Körül-belül egy éve tévedtem a gitariskola.hu oldalra először egy barátom ajánlásával. Azóta elolvastam és áttanulmányoztam az összes fent lévő tananyagot, nagyon sokat tanultam belőle, amiért hálás köszönettel tartozom Önnek. Az elméleti tudásom kb 80%-a Önnek köszönhető. A gitárversenyre már ki is találtam, hogy milyen darabot fogok feldolgozni, illetve milyen módon, haladok vele ahogy tudok, remélem mihamarabb el tudom küldeni Önnek és persze remélem tetszeni fog . Köszönöm szépen áldozatos munkáját!" X.

 

12.

 

"Köszönettel tartozom, amiért megosztotta a saját módszertanát. Nagyjából 20 éve gitározom, de bőven volt mit tanulni Öntől. Hosszú hetek óta a skálagyakorlatait tökéletesítem, amennyit csak lehet, játszom esténként újra a gitáromon. 4 évig nem nagyon nyúltam a hangszerhez, de most újra élvezem a zenélést." X.

 

13.

 

"Mivel 15 éve tanultam másfél évet zeneiskolában klasszikus gitárt, tehát vannak azért emlékeim, kíváncsi voltam a te módszeredre a gyakorlatban. Meg kell mondjam, ilyen logikus ujjrenddel, mint amilyen a tiéd, még nem találkoztam! A módszertanod messze jobb, mint a hivatalos zeneiskolai oktatási anyag. Ennek megfelelően nagyon lelkes vagyok: úgy érzem, most végre tényleg megtanulok gitározni..." X.

14.

 

"...Maradok olvasód, gyakorlom a skálákat, várom az újdonságokat, Neked pedig erőt, egészséget kívánok a további minőségi munkához, mert ebben az egész honlapban, úgy ahogy van, van valami nagyon jó értelemben vett "pozitív", talán egy lépés az új világrend felé, amiben Magyarországot az itt élők jó ötletei, a befektetett munka, az abból fakadó mélység/magasság emeli fel, nem holmi politika és ideológia." X.

 

15.

 

"...Azóta jobban belenéztem a honlapodba, elképesztően imponáló tudásanyag van összehozva, olyan mint egy templom, amely kikerülhetetlenül magasodik fel a neten. Nekem nagyon szimpatikus az emberi hozzáállásod, intelligenciád is, személyessé, közvetlenné válik ezáltal az egész általad felépített rendszer. Több délutánt, estét töltöttem el az oldalakon történő vándorlással, miközben rengeteg dolgom lett volna, ui. én is tanítok (sajnos nem Zenét)..." X.

 

16.

 

"...Itt jegyzem meg, elképesztő a módszered hatékonysága és "nevelő" eszköze: soha sem gondoltam volna, hogy megszeretem a skálázást, mivel anno a zeneiskolában iszonyatosan utáltam! Ennek tükrében én magam döbbentem meg a legjobban, amikor rájöttem: reggelente alig várom már, hogy kézbe vehessem a hangszert és skálázhassak rajta! Lenyűgöző a módszertanod, köszönöm az élményt!" X.

 

17.

 

"...Csupán köszönetet szeretnék mondani azért, amit a Pénzes-féle módszertan nyújt a magamfajta egyszerű, gitározni vágyó amatőrök számára. A csatolt fájlban 8 hónapnyi Pénzes-féle skálázás és skálavariációs gyakorlás eredménye hallható. (Persze nem túl virtuóz a zene, még ), de nekem mindenféleképp elképesztő a módszertan hatékonysága! Nem gondoltam volna...
Egyszóval köszönet a hihetetlenül jó módszertanért, és csak így tovább!"


Üdvözlettel: Nánássy Szabolcs

 

 

P.L. megjegyzése:

2 okból publikálom Szabolcs zenéjét:

  1. szerintem egyszerű, de kiváló dallama van (ez az egyik fő ismérve a jó zenének),

  2. Szabolcs 8 hónap után nem a már csontig rágott blues zenét fedezte fel magának, hanem vette Frederic Chopin, Johann Strauss valójában nagyon nehéz stílusát, a keringőt. Bátorság ez a javából (és zenei fantáza)!

18.

 

"Csupán szeretném megköszönni az alapos, módszeres és nyilvánvalóan alázatos munkáját, amivel létrehozta a Pénzes-féle módszertant és azt a hatalmas online tudásbázist, ami minden gitárosnak, azt hiszem, a kézikönyvévé válhat. Nekem, saját gitártanárom mellett rengeteget segített az ön tudásbázisa, rengetegszer nyúltam hozzá, ha épp elfelejtettem valamit, vagy szerettem volna feleleveníteni a rég tanult vagy gyakorolt dolgokat a hangszeren. Tehát szó ami szó: köszönöm!" X.

 

19.

 

"Laci pár hónap alatt felfejlesztette a gitártudásomat olyannyira, hogy már alapfokon tudok improvizálni szinte bármilyen zenei alapra. Rendszerezett, hasznos gitártudást kaptam tőle és egyre több mindent megértek, amiről régen azt hittem, hogy varázslat." - X. szoftvermérnök

 

20.

 

"A Pénzes-féle gitáriskolában az fogott meg, hogy a tananyag egy jól felépített és logikus rendszer, amit ha valaki elsajátít az alapoktól, többet fog tudni, mint mások másolása." - X.

 

21.

 

"A Pénzes-féle gitáriskola letisztult, rendezett, az alapoktól logikusan felépített módszertan. A klasszikus zeneoktatást újragondolva, modernizálva, sok esetben egyszerűsítve, de semmiképp sem lebutítva tárja elénk a zene csodálatos világát. Pénzes László legalább annyira gondolkodó mérnök, mint zenész és vérbeli pedagógus. Dolgos, de szórakoztató kikapcsolódás zenével, egy kis matematikával és egy adag humorral." - Tölgyesi Norbert, vezető fejlesztő

 

22.

 

"A weboldala elképesztő, szerintem nincs ilyen még egy a világon. Szóval ez már bőven egy életmű. Gratulálok hozzá, elismerésem." - X.

 

23.

 

"Nem túlzás, hogy innen tanultam meg gitározni. Az is lehet, hogy 14 évesen találkozni a Pénzes-gitáriskola mértékadó, valóban tudományos igényességű, de mégis olvasmányos szövegeivel nem kevés hatással volt arra, hogy manapság hogy írom a saját dolgaimat. Az, hogy ezért én egyébként egy forintot sem fizettem, abszolút bűntudattal tölt el, mert olyan forráshoz férhettem hozzá, amiért manapság már senki sem rest komoly tízezreket elkérni. Ismeretlenül is köszönöm, nagyon hálás vagyok." - König János - Facebook