A manouche-gitár

 

Szó szerint évekig készültem külön fejezetet szentelni az általam annyira szeretett manouche-műfajnak, amely szerintem a leghitelesebben közvetíti a régmúlt idők még romlatlan jazz-zenéjének fergeteges, életigenlő hangulatát, amikor még oly fontos volt az, hogy mindenki jól érezze magát a koncerten és elégedetten távozzék onnan. Ez a zene szintén gitárcentrikus és minőségét Django Reinhardt (1910-1953), minden idők egyik legtehetségesebb jazz-gitárosa fémjelzi.

 

Aztán egyszer csak betoppant  gitárstúdiómba egy addig teljesen ismeretlen gitáros, aki félig ösztönösen, félig kiművelten, mindenesetre számomra teljesen szabálytalan gitártechnikával, de olyan manouche-zenét produkált, hogy ájultan fordultam le a székről. Újjáélesztésem után szerényen bemutatkozott: Illés Ferencnek hívták, aki tehát már akkor többet tudott a manouche-műfajról, mint amit én valaha is a kérdéskörben össze tudok majd szedni és zenélni.

 

Így tehát az elsőbbség, azaz az első magyar nyelvű manouche-anyag publikálása mindenképpen legyen az övé, mert ő ebből a szempontból sokkal hitelesebben képes tolmácsolni a manouche-zenét. Feri egyúttal nemcsak a műfaj rövid bemutatására vállalkozott, hanem folyamatosan bővülő gitárleckék, enciklopédia, hang-, és videóanyag segíti az érdeklődőt a manouche-zene minél alaposabb megismerésében.

 

Sok sikert és boldog, békés kreativitást kívánok Feri!

 

Továbbá ezúton jelzem, hogy Ferinek írásos engedély formájában megadtam a Pénzes-féle tükörkép használatának szerzői jogát, amely módszertani elem sok mással egyetemben az Artisjusnál nyilvántartott és levédett, valamint közjegyző előtt is hitelesített alkotás.

 

www.jazzmanouche.hu

 

Feri legújabb, a témában tett informatikai erőfeszítése a djangoreinhardt.lap.hu linkgyűjtemény megalkotása, amely nagyon igényesen próbálja összegyűjteni az összes, Django Reinhardt munkásságával és életével foglalkozó weboldalt.

 

Feri jelezte, hogy 2011. júniusától vállal manouche-alapú gitároktatást is otthonában, a 20. kerületben. Várja tehát az érdeklődőket!

 

Mobilszáma: +36304367663

 

Illés Ferenc

 

Ferit 2009-ben az a megtiszteltetés érte, hogy együtt léphetett fel a Rosenberg Trióval, éppen azzal a zenekarral, akinek hatására kezdett el Feri foglalkozni a manouche-műfajjal. Nézzük meg ezt a fantasztikus hangulatú videót!