Letöltések, hasznos anyagok

 

Best Practice (.exe - .rar)

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Best Practice

 

Ez az ingyenes program a fizetős Amazing Slow Downer nevű alkalmazást képes teljes mértékben kiváltani. Széleskörű funkcionalitással rendelkezik a hanganyagok, főképp az mp3 formátum hangmagasságban, illetve gyorsaságában való manipulálásában. Magyarán: tetszőleges mértékben gyorsíthatjuk-lassíthatjuk a hangfájlt, sőt hangmagasságát temperált félhangonként vagy centenként is állíthatjuk. Ezenfelül számos további hasznos opcióval rendelkezik.

 

Telepítése egyszerű és gyors, de 64 bites Windows operációs rendszer felett -amint azt én is tapasztaltam-, telepítési gondok merülhetnek fel.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Music Speed Changer - Android

A Skype nevű chatprogramnak van egy rossz tulajdonsága: online gitároktatás során, ha zenét játszunk be mikrofonon keresztül (például backing track-et, amely felett improvizálni szeretnénk), akkor azt zajnak fogja értékelni és egyszerűen levágja, elnémítja. Ez a szűrő algoritmus csakis akkor lép működésbe, ha a hangok 1 forrásból, tipikusan a számítógépből származnak. (Az algoritmus érzékeli, hogy a bemenő, mikrofonos és kimenő, hangszórós hang nagyjából ugyanaz és hogy elkerülje a gerjedést, kiiktatja.) Ez viszont használhatatlanná teszi a Skype-t, legalábbis erre az időre.

 

A megoldás többirányú lehet:

Mivel a bejátszandó hanganyagot sokszor kell sebességében manipulálni (legtöbbször lassítani), az Android-platformon ingyenesen elérhető Music Speed Changer nevű applikáció megfelelő alternatívát jelenthet a külső hangforrás manipulatív bejátszásához. A program itt nem, de Android-platformon keresztül kényelmesen elérhető.

 

Weird metronóm (.exe)

Egy másik, nagyon egyszerű, de hatékony és sokoldalú program. Nagy előnye, hogy a taktusszám 4-től egészen 1000-ig (!) növelhető.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

TuxGuitar

Derzsi Zoltán tanítványom jelezte, hogy megjelent a fizetős GuitarPro programot teljesen kiváltó, komplex gitároktató program, neve TuxGuitar. Az alábbi képre kattintva ingyenesen letölthető Linuxra és Windowsra is.

 

Pénzes-féle Gitáriskola

 

HammerHead Rhythm Station 1.0 (.exe - .zip)

Az alapskála-variációkat a nyers technikai alapozás után mindenképpen metronómmal vagy ritmusalappal gyakoroljuk. Az alábbi kitűnő programmal saját összetett ritmus, sőt egész ritmusszekció írható. A programban természetesen a taktusszám is beállítható és vannak előregyártott sablonjai is. Készítője a holland Bram Bos, aki egyébiránt a Pénzes-féle Gitáriskolának megadta a program ingyenes felhasználási jogát. Thank you Mr. Bram Bos!

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Hammerhead metronóm-beállítások (.HH - .zip)

A Hammerhead saját .HH file-kiterjesztést használ. Gyártottam 3 egyszerű HH-filet metronómnak. Javaslatom, hogy az alapértelmezett metronóm a Rimshot - whole nevű legyen.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Utólagos megjegyzés

 

Úgy tűnik, a fenti program nem került továbbfejlesztésre, mert a magam részéről már nem tudtam Win7-re telepíteni. A megoldás WinXP használata lehet, amihez azonban virtuális gépet is kell telepíteni.

 

Üres kotta, tabulatúra, tükörkép (.doc - .zip)

Szorgalmas érdeklődők letölthetik ezt az előregyártott, de üres Word dokumentumot saját zenei jegyzetek készítésére.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Üres kotta, tabulatúra, tükörkép mindenféle hangszerre és kulcsra (.pdf - .rar)

Szorgalmas érdeklődők letölthetik ezt a PDF-csomagot saját zenei jegyzetek készítésére.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Normál zenei A hang (.mp3)

Szorgalmas érdeklődők tanulmányozhatják a normál zenei A hangot, amely a legutolsó zenei konferencia szerint (figyeljük az évszámot: 1939) pontosan 440 Hz. Ez az abszolút zenei referencia mindenütt a világon. Erre hangol az ausztrál kettőzött vegyeskar éppúgy, mint a részeg angol tengerész a liverpooli dokk-kocsmában. Ebben nincs túl sok zenei élvezet, inkább csak érdekesség. Gyakorlottabbak megpróbálhatják ezen referenciahang alapján behangolni a gitár A5 húrját, valamint ezután a többit a Gitár hangolása című fejezetben leírtak alapján.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

AP Guitar Tuner 1.02 (.exe)

Gitárhangoló program sokféle alaphangolási lehetőséggel; notebook beépített mikrofonjával már működik WinXP és 32 bites Win7 felett.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Finale Notepad 2003 (.exe - .zip)

A folyamatosan korszerűsített és 2009-ig ingyenes programnak ez egy régebbi változata. A Gitáriskolához szükséges összes kottát evvel a programmal készítettem, így aki tanulmányozni szeretné őket, inkább ezt a változatot telepítse fel, ne az újabbat. A telepítéshez szükséges a szériaszám is, amely WNNR-31243106.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

MuseScore

A Finale Notepad tehát 2009 óta sajnos nem ingyenes, de lehetséges alternatívaként végre megérkezett a teljesen ingyenesen letölthető MuseScore!

 

Ugrás a honlapjára!

 

Gitáriskola-tapéta 1 (.jpeg)

Az alábbi kép kisfelbontású: 680x680. Letölthető a képre az egér jobb gombjával kattintva. A kép további szerkesztésének kizárásával szabadon terjeszthető.

 

 

Az alábbi kép nagyfelbontású: 1417x1417. Letölthető a képre az egér jobb gombjával kattintva. A kép további szerkesztésének kizárásával szabadon terjeszthető.

 

 

 

Gitáriskola-tapéta 2 (.jpeg)

Az alábbi kép nagyfelbontású: 1181x1181. Letölthető a képre az egér jobb gombjával kattintva. A kép további szerkesztésének kizárásával szabadon terjeszthető.

 

 

Gitáriskola-tapéta 3 - nyomtatható változat (.pdf)

A kép további szerkesztésének kizárásával szabadon terjeszthető.

 

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Gitáriskola-tapéta 4 - Flash-animáció (.swf és .html - .zip)

Ez a nagyon érdekes tapéta böngészővel és Flash Playerrel és lejátszható. Az F-harmonikus moll skálát mutatja a Pénzes-féle tükörkép módszerével dinamikusan összefűzve. Az animáció további szerkesztésének kizárásával szabadon terjeszthető.

 

 

Pénzes-féle Gitáriskola - www.gitariskola.hu - Letöltés

 

Skálasegédlet mind a 12 hangnemre - Alapskálák

nyomtatható változat (.doc - .zip)

 

Skálasegédlet mind a 12 hangnemre - Harmonikus moll

nyomtatható változat (.doc - .zip)

 

Skálasegédlet mind a 12 hangnemre - Pentatónia

nyomtatható változat (.doc - .zip)

 

 

Ezekkel a dokumentumokkal szeretném segíteni a lelkes gyakorlót a rendszerezett szólótechnikai tanulásban.

Mivel összesen 12 hangról indítható mindegyik hétfokú, azaz 7 hangból álló skála, ezért mindegyik hétfokú skálaobjektumban (alapskálák és harmonikus moll) 12 x 7 = 84 skála lehetséges. Ehhez még hozzá kell vennünk a szintén megmutatott teljes skálaszerkezetet és az egyhúros lehetőségeket.

Mivel a pentatónia ötfokú, azaz 5 hangból áll, ezért ott 12 x 5 = 60 skálánk lesz + a teljes szerkezetek.

Az elnevezések során a temperált kvint-kvartkörből indultam ki, nem foglalkoztam tehát az enharmonikus mekegésekkel.

A dokumentumok formátuma Word XP Office.

A dokumentumokhoz csatlakozó szerzői jogok a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozható.

Az ingyenes kollekció regisztráció és bejelentkezés után tölthető le.

 

Skálasegédlet mind a 12 hangnemre - Pentatónia - Alapskálák - Harmonikus moll

nyomtatható változat (.xls - .zip)

 

 

Sápi Zoli bácsi szíves segítségével tovább mélyíthetjük a skálaobjektumok megismerését. A 3 legfontosabb skálaobjektumot, mindegyiket F hangról indítva Zoli bácsi egy Excel táblázatba rendezte, amely során megrajzolta tükörképüket, megadta a zenei hangokat és a standard ujjrendeket is.

A táblázat formátuma Excel XP Office.

A táblázathoz csatlakozó szerzői jogok a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozható.

Az ingyenes anyag regisztráció és bejelentkezés után tölthető le.