Kritikai fórum I.

Bevezetés

 

1. mottó: "Csak tiszta forrásból..."

Bartók Béla

 

2. mottó: "Inkább egyenek meg a férgek, mint hogy a férget megegyem." Karinthy Frigyes

 

Bevezetés

Tartalomjegyzék

 

Bevezetés

 

Jártomban-keltemben bár sok gondolat gyűlik fel bennem, de a világ silány minőségéről (amit a híres Persil "Silan", egyes olvasatok szerint "Silány" mosópora sem tud újjávarázsolni ) általában nincs véleményem, mert az többé-kevésbé kizárható a személyes életből. Aki ezt nem hiszi, még sohasem próbálta vagy valójában nem is akarja megtenni. Ám néhány téveszme, rejtett vagy leplezetlen provokáció, egyéb gondolati maszlag engem is olyan lendülettel csap meg, amely már határozott vélemény alkotására késztet.

 

Az alábbi írások vagy általam ostobaságoknak minősített vélemények reflexiói vagy olyan témakörök reakciói, amelyekre már többszörösen rákérdeztek. Ilyen például a kortárs jazz témája, amellyel kapcsolatban határozottan elítélő a véleményem s amelyért már többen néztek őrültnek. Úgy érzem a véleményem  mindig megalapozott, azaz sohasem indulati alapú és így talán sokak számára meggyőző is lehet. Ám ami a legfontosabb: az egyértelműen szubjektív véleményalkotáson túl (hiszen egyáltalán létezik-e objektív vélemény; erről évezredek óta vitatkoznak a filozófusok) célom voltaképpen a jelenség megváltoztatása. Ez furcsa kettősséget eredményez: egyfelől -divatos szófordulattal élve-, "akarja a halál" ezt a nyomorult világot megváltoztatni, másfelől azonban jó volna végignézni legalább egy-két dolog színeváltozását. Már ezen fejezet bevezetőjének olvasásakor is egyértelművé válhatott, hogy igen általános, valójában néhol filozófiai kérdéseket feszegetek, ám ezt "komolyabban", világegész-filozófiai szinten nem kívánom folytatni. A fejezet gondolatai így a zene, maximum a zenefilozófia témaköre köré fognak csoportosulni.

 

Természetesen szándékomban áll éppígy publikálni a színvonalas, a vitát előremozdító, névvel és elérhetőséggel ellátott hozzászólásokat is (Olvasói kritikák).

 

Tartalomjegyzék

 1. Tartalomjegyzék

 2. Pénzes László riportja Pénzes Lászlóval Pénzes Lászlóról

 3. Magánvélemény napjaink zeneoktatásáról

 4. Művészeti koncepció

 5. Magánvélemény napjaink jazz-éről

 6. Gustav Mahler

 7. Wolfgang Amadeus Mozart

 8. Zeneesztétika és morál ütközete

 9. Anton Bruckner

 10. Tartalom és feeling

 11. A sötét oldal

 12. Emlékszünk-e még Jolanára?

 13. Fórumozás