Játék!

 

Gitárverseny

Bevezető rejtvény

Az ugróbolhától az ukuleléig

Két saját magyarázat

Diós Dávid magyarázata

Virtuális geocaching

Milyen zene ez?

2011.03.17.

2012.02.28.

Zenekomponálás szövegre

Mi ez?

 

Bevezető rejtvény

 

Ezen rejtvény megfejtéséért még nem jár OSIRE, pusztán egy Pénzes-féle virtuális cuppanós oda, ahova a megfejtőnek tetszik. A rejtvény:

 

 

...és megfejtése:

B-A-C-H

 

Az ugróbolhától az ukuleléig

 

Az ukulele állítólag ugróbolhát jelent a polinéz szigetvilág többezer nyelvének egyikén; hogy a gitár és az állat között miképpen alakulhatott ki ez az analógia, arról a legelismertebb etimológusok sem tudnak nyilatkozni. Ennek ellenére szilárd meggyőződésem, hogy a Pénzes-féle Gitáriskola látogatóinak ez is sikerülni fog!

 

A feladat tehát olyan történet kitalálása, amely egyértelmű kapcsolatot teremt az ugróbolha és az ukulele, mint hangszer között! Minden igazán elmés megoldást egy OSIRÉ-vel jutalmazok:

 

OSIRE - skálarendszerező és -variációs szoftver

 

A döntőbíró én vagyok, ha nem tetszik, ne essék sértődés...

 

Ilyesfajta játékot egyébként Karinthyék is játszottak, náluk "Főhercegi vizsga" volt a neve. (A főherceg vizsgázik és direkte eszméletlen butaságokat válaszol a tesztkérdésekre, hiszen vesztenivalója nincs. A tanár -mivel a fejével játszik-, megpróbál a kérdés és a főherceg ostoba, néha már véletlenszerű válaszai között valamilyen nyakatekert logikai ösvényt kiépíteni.

 

Két saját magyarázat

"A legelső ukulelék nem így néztek ki, hanem hátuk domború volt, amely rendkívül hasonlított egy, Hawaii szigetén őshonos és a helyi lakosok számára oly sok bosszúságot okozó ugróbolha (bolhus lascivus hawaicus) hátsó kitinpáncéljára. Az ukulele háta később a gitár hatására lapossá változott, ám az elnevezés megmaradt."

 

"A Hawaii szigetvilág egyik különös turistacsalogató látványossága a bolhatánc. Ez eredetileg törzsi udvarlási tánc volt, amely jellegében igen hasonlít az ugróbolha mozdulataihoz. Később a tánc ukulele-kíséretet kapott, voltaképpen innen származik a hangszer neve is ."

 

Diós Dávid magyarázata

"Az egész névadási procedúra egy régi-régi viccből indult, ami újkorában valahogy így hangzott: "Egy tudós egy ugróbolhával kísérletezett. Arra volt kíváncsi hogy hogyan változik a kis állatka ugróképessége, illetve egyensúlyérzete, hogyha kevesebb lábbal rendelkezik. Kimondta az "ugorj" varázsszót, ugrott egyet a bolha, a tudós lemérte a megtett távot, majd megvizsgálta, hogy milyen stabilan állt meg. Ezután kitépte az egyik lábát és megismételte a procedúrát. Amint kitépte mind a négy lábát, arra lett figyelmes, hogy hiába mondja ki a bűvös "ugorj" szót, a bolha meg sem mozdul. Ebből azonnal le is vonta a következtetést: ha az ugróbolhának kitépik az összes lábát akkor az meg fog süketülni.

 

A gitáros zenészek ezt a viccet hallva elkezdték cukkolni a csak négyhúros hangszeren játszó kollégákat arra alapozva, hogy mivel az ugróbolhának romlik a hallása, ha kevesebb lába van, akkor valószínűleg a gitár/gitáros is rosszabbul szól/hall, hogy ha az eredetileg 6 húr helyett csak 4 található a hangszeren. Mivel ez a négyhúros hangszer Hawaii környékén volt őshonos, így az egyik ottani nyelven "csúfolták" a hangszert ugróbolha néven, vagyis ukeleként."

 

Virtuális geocaching

 

A geocaching szó egy manapság nagyon divatos kirándulási és egyúttal kincskeresési formát takar. Az ember a természetben elrejt egy ajándékokkal és egyéb mütyűrökkel megrakott (lehetőleg időjárásálló) dobozt, az úgynevezett geoládát és a rejtekhely GPS-koordinátáit pedig az Interneten publikálja az erre megfelelő webhelyeken. Az önjelölt kincsvadászoknak ezután az a feladatuk, hogy GPS-készülékük segítségével megtalálják a geoládát. Az ötletet én továbbfejlesztettem a magam mértékei és tudása szerint. Lássuk mindenekelőtt a díjat, amely egy teljes verziós OSIRE:

 

OSIRE - skálarendszerező és -variációs szoftver

 

A feladat: honlapomon elrejtettem egy GPS-koordinátát. Ez lehet honlapom bármelyik publikált fejezetében, nem tettem olyan helyre, amely ne volna egyszerű letöltéssel elérhető, a koordináták tehát nyilvánosan elérhetők. Konkrétan lehetnek:

Ugye emlékszünk még arra, hogy a Pink Floyd együttes The Wall című albumán is van egy kódolt üzenet? Ugyanakkor jelzem, hogy nem kódoltam a koordinátákat képben, hangban és videóban sztegonografikus eljárással! (Ezen eljárásról részletesen a www.titoktan.hu című oldalon olvashat vagy kérdezhet.)

 

A koordináták a világ egyik híres épületére mutatnak, az olvasó feladata pedig, hogy találja meg a számokat és abból állapítsa meg a híres épületet. Az objektum GPS-azonosítása a Google Earth szerint történt, számformátuma az alábbi fotó alján olvasható (itt New York - Szabadságszobor felülnézetben):

 

New York - Szabadságszobor

Forrás - Source: www.earth.google.com

 

A megfejtés során nemcsak a híres épület nevét kérem, hanem a megfejtés menetét is. A díjon felül nagyon szívesen be is mutatom a nyertest.

 

Milyen zene ez?

 

Ezzel a játékkal a célom a klasszikus zene népszerűsítése. A feladat igen egyszerű: a népszerű "Ki nyer ma?" című rádiós műsor analógiájára el kell küldeni nekem a zene alkotóját és címét. A zenét természetesen úgy manipuláltam, hogy Autotag-algoritmussal ne lehessen rákeresni. Ettől azonban a felvétel már nem CD-minőségű, ezért elnézést kérek!

 

A díj itt is egy teljes verziós OSIRE:

OSIRE - skálarendszerező és -variációs szoftver

 

Eredményes keresést kívánok mindenkinek!

 

2011.03.17.

Gratulálok Táborosi Árpádnak! A megfejtés valóban Dimitrij Sosztakovics 2. zongoraversenyének 2. tétele volt.

 

Árpád a megfejtésre a következőféleképpen jutott:

"...A zene szerkezetéből egyértelműen rá lehet ismerni, hogy zongorakoncertről van szó, vagy legalábbis igen hasonlít egy zongorakoncertre. A komolyzenék esetében általában nincsenek egyéni és elvont címek, hanem nagy általánosságban a műfajuk szerint sorolják be őket (pl. vonósnégyes, fúga, stb.). Ez nagyon megkönnyítette a megfejtést. Szóval tudtam, hogy zongorakoncertet keresek, továbbá a tempó alapján egyértelmű volt még az is, hogy andante és adagio tételek után kell kutatni. Ezen kulcsszavak variációi már elég információt szolgáltattak a beazonosításhoz (mondjuk a hangnem is jól jöhetett volna, de mint kiderült, nincs rá feltétlenül szükség). A Youtube keresőjébe beírtam, hogy piano concerto andante és mindjárt a 2. találat már a megfejtés volt. Sőt, még ha csak a piano concerto szavakat írjuk be, akkor is ott lesz a találatok közt, igaz csak a 2. oldalon (a találatokat természetesen meg kellett hallgatni, sokat azonban már eleve ismertem). Tehát az egész pár perc alatt megvolt..."

 

2012.02.28.

Gratulálok Magyar Csabának! A megfejtés valóban Samuel Barber hegedűversenyének 2. tétele volt.

 

Csaba a megfejtés körülményeiről a következőt írta:

"...Ezért is örültem meg, hogy van lehetőség az OSIRE programot játék formájában megszerezni. Próbálkoztam a GPS-koordinációk megkeresésével is, de miután elolvastam a Gitárcentrikus szolfézs című tananyagodat, rájöttem, hogy nem ez lenne az előkelő megoldás, hanem ha a fülemet teszem próbára. Mint ahogy a Méltatások című fórumrovatban is írtam, soha nem tanultam gitározni, így zenét sem tanultam az általános iskolán kívül. Nem mondom, nem volt egyszerű az én vájt fülemnek a rengeteg hegedűversenyt (ezt az egy feltételt mertem biztosra venni) úgy hallgatni, hogy ne csak halljam, hanem 'bele is halljak' a klasszikus zeneszerzők szerzeményeibe. Konkrétan 3 egész napom és egy kicsi ment rá minderre. Amennyiben helyes a megfejtés, az számomra nemcsak az OSIRÉ-t jelenti, hanem azt is, hogy teljesen igaz, amit írsz: aki megerőlteti magát és veszi a fáradságot, az tényleg tud fejlődni a zenei hallás terén is. Szóval, csak azt szerettem volna megerősíteni, ha valaki nem tudja mit jelent, hogy andante vagy éppen allegro, az is teljes bátorsággal nekiülhet a gitáriskoládnak, hiszen a töménytelen ingyenes anyag mellett a zenei fogalmak és kifejezések is önzetlen módon gyönyörűszépen összevannak foglalva a Zenei lexikon fejezetekben."

 

Íme tehát a következő zenei feladvány:

 

 

Zenekomponálás szövegre

 

A zeneszerzők évezredek óta zenésítenek meg különböző szövegeket. Szerintem valójában rettentő nehéz feladat, hiszen a szöveg tartalma, hangulata már adott és mindenképpen ezekhez kell igazítani a zenét. A könnyűzenében azonban legtöbbször ilyesféle igazításokat sem látunk; a zenének egyszerűen "csak" szép, lírai dallama és egy egyszerű akkordmenete van. Ez persze sokszor elég is nekünk, mert az egyszerűség is lehet drámai erejű. Tipikusan ilyen József Attila Kertész leszek című versének Bródy-féle megzenésítése, amelynek dallama bár rendkívül szép, lírai és ebben a minőségében idomul az altató hangulatához, ám mégsem lép túl a sablonos könnyűzene keretein (például minden versszaknak ugyanaz a dallama és akkordmenete, holott a szöveg változik).

Ezzel ellentétben a komolyzenei dalzenésítések mindig "rádobnak még egyet" a szöveg tartalmára.

 

Az alábbi versek, szövegek megzenésítéséért nem jár Pénzes-féle jutalom, hacsak nem az, hogy ha jól sikerül, akkor bekerülhetünk a halhatatlanok pantheónjába és egészen a nagy meteorbecsapódásig ott is maradhatunk.

 

Mindegyik dalhoz valamikor egy örökkévaló zene lett komponálva valamelyik zseniális zeneszerző által; a pontosabb információkat nem adom meg, hogy az ne zavarjon meg minket (kivétel az első, már idézett József Attila-vers).

 

Itt az idő, hogy aki okosnak gondolja magát a zeneszerzésben, az végre bizonyítsa is be, még pedig 1-1 szerény "világsláger" megkomponálása által. (Jó, nem kell világsláger, elég ha 200 év múlva is repertoáron lesz.)

 

Kezdjük a József Attila-verssel! Ez az örökkévaló vers tehát vár egy kifejező, szintén örökkévaló zenét:

 

1.

Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

 

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom.

 

Tejet iszok és pipázok,
jóhíremre jól vigyázok,
nem ér engem veszedelem,
magamat is elültetem.

 

Kell ez nagyon, igen nagyon,
napkeleten, napnyugaton -
ha már elpusztul a világ,
legyen a sírjára virág.

 

2.

A katolikus mise eredeti, latin nyelvű, liturgikus szövegét vagy szövegrészleteit rendkívül sok zeneszerző zenésítette már meg, többek közt Bach, aki pedig tudvalevőleg a protestáns zene vezéregyénisége volt (H-moll mise BWV 232). Sőt, a romantika kellős közepén (igaz, felkérésre) Liszt is komponált egy Koronázási misét. Itt és most lehetőségünk a nagyokhoz való azonnali csatlakozáshoz. Íme a kanonizált miseszöveg, a legtöbb misezene többet nem is tartalmaz:

 

Kyrie

Kyrie eleison

Christe eleison

 

Gloria

Gloria in excelsis Deo

Laudamus te

Gratias agimus tibi

Domine Deus

Qui tollis peccata mundi

Qui sedes et dexteram patris

Quoniam tu solus sanctus

Cum sancto spiritu

 

Credo

Credo in unum Deum

Patrem omnipotentem

Et in unum Dominum

Et incarnatus est

Crucifixus

Et resurrexit

Et in Spiritum Sanctum

Confiteur unum baptisma

 

Sanctus

Hosanna in excelsis

Benedictus qui venit

 

Agnus

Agnus Dei

Dona nobis pacem

 

3.

Os justi meditabitur sapientiam,

et lingua ejus loquetur judicium.

Lex Dei ejus in corde ipsius:

et non supplantabuntur gressus ejus. Alleluia.

 

S jöjjön néhány "világi" szöveg. Vigyázat, annak idején rendkívül "fajsúlyos" zenét kaptak; 1-2 összhangzattan órát azért kéne venni, mielőtt kísérletet teszünk felülmúlásukra.

 

4.

Freude, schöner Götterfunken,

Tochter aus Elysium,

Wir betreten feuertrunken

Himmlische, dein Heiligtum.

Deine Zauber inden wieder,

Was die Mode streng geteilt,

Alle Menschen werden Brüder,

Wo dein sanfter Flügel weilt.

 

5.

Ich bin der Welt abhanden gekommen,

Mit der ich sonst viele Zeit verdorben;

Sie hat so lange nichts von mir vernommem,

Sie mag wohl glauben, ich sei gestorben!

Es ist mir auch gar nichts daran gelegen,

Ob sie mich für gestorben hält.

Ich kann auch gar nichts sagen dagegen,

Denn wirklich bin ich gestorben der Welt.

Ich bin gestorben dem Welgetümmel

Und Ruh’ in einem stillen Gebiet.

Ich leb’ allein in meinim Himmel,

In meinem Lieben, in meinem Lied.

 

6.

Die Sonne scheidet hinter dem Gebirge.
In alle Täler steigt der Abend nieder
Mit seinen Schatten, die voll Kühlung sind.
O sieh! Wie eine Silberbarke schwebt
Der Mond am blauen Himmelssee herauf.
Ich spüre eines feinen Windes Wehn
Hinter den dunklen Fichten!

Der Bach singt voller Wohllaut durch das Dunkel.
Die Blumen blassen im Dämmerschein.
Die Erde atmet voll von Ruh und Schlaf,
Alle Sehnsucht will nun träumen.
Die müden Menschen gehn heimwärts,
Um im Schlaf vergeßnes Glück
Und Jugend neu zu lernen!
Die Vögel hocken still in ihren Zweigen.
Die Welt schläft ein!

Es wehet kühl im Schatten meiner Fichten.
Ich stehe hier und harre meines Freundes;
Ich harre sein zum letzten Lebewohl.
Ich sehne mich, o Freund, an deiner Seite
Die Schönheit dieses Abends zu genießen.
Wo bleibst du? Du läßt mich lang allein!
Ich wandle auf und nieder mit meiner Laute
Auf Wegen, die vom weichen Grase schwellen.
O Schönheit! O ewigen Liebens - Lebenstrunkne Welt!

Er stieg vom Pferd und reichte ihm den Trunk
Des Abschieds dar. Er fragte ihn, wohin
Er führe und auch warum es müßte sein.
Er sprach, seine Stimme war umflort: Du, mein Freund,
Mir war auf dieser Welt das Glück nicht hold!
Wohin ich geh? Ich geh, ich wandre in die Berge.
Ich suche Ruhe für mein einsam Herz.
Ich wandle nach der Heimat, meiner Stätte.
Ich werde niemals in die Ferne schweifen.
Still ist mein Herz und harret seiner Stunde!

Die liebe Erde allüberall
Blüht auf im Lenz und grünt
Aufs neu! Allüberall und ewig
Blauen licht die Fernen!
Ewig... ewig...

 

Igen, az okosak érzik a fentiek mögött feszengő lényeget: részben ez rejtett provokáció napjaink sztárjelölt "zeneszerzői" felé (Eurovízió, Intervízió, Cicavízió), akik annyira el vannak ragadtatva 4 akkordos művészetüktől, hogy már nem is érzik szükségét Bach mester és a többiek elmélyült tanulmányozásának. Tulajdonképpen igazuk van: Margaritas ante porcas. De azért néha tükröt kell nekik tartani, hogy ráismerjenek az elfeledett Hamupipőkére és a boszorkára.

 

Mi ez?

 

Ebben a részben a Tisztelt Olvasó gitárra emlékeztető tárgyakat láthat és a feladat az, hogy próbálja megállapítani, mik a tárgyak eredeti funkciói. A megfejtés a kép alatt lévő négyzetben található, de az ott lévő szöveget valamilyen módon olvashatóvá kell tenni...

 

 

kutyajáték

 

 

 

bumeráng

 

 

 

papírsárkány

 

 

nyalóka

 

 

 

száguldó neutroncsillag

 

The Guitar Nebula was formed as a rapidly moving neutron star moved through interstellar gas. The neutron star is moving at a speed of 1000 miles per second! As it moves through space the neutron star leaves behind a "wake" in the interstellar medium, which from our vantage point just happens to look like a guitar. The Guitar Nebula is about 6.5 light years away, in the constellation of Cepheus. The size of the nebula and the motion of the neutron star suggest that the nebula is only about 300 years old. The neutron star formed from a supernova explosion which gave the star its high velocity. This false-color image was captured using the Palomar Observatory's 200-inch (5.1-meter) Hale Telescope.

 

 

 

 

koporsó

 

 

 

torta

 

 

 

hamutartó

 

 

 

kokain gitár

 

 

 

 

gitár laptop