A hegedű III.

A hegedű hangjai és hangolása

 

A hegedűnek 4 db húrja van, megszólaltatásuk általában vonóval történik és a hegedű fogólapján nincsenek bundok, azaz érintők, sőt egyéb kisegítő jelzések sem. Illetve ott vannak azok, csak mi nem látjuk őket. Erre a megoldás, hogy annyit gyakorolunk ezen a páratlan szépségű hangszeren, amíg kívülről és vakon nem fog menni a dolog...

 

Hegedű és vonó

 

Nos, mindeddig ez igazán műkedvelő bevezetés volt!

 

A hegedű üres húros hangjai...

 

G - D - A - E

 

...amelyek alapján könnyen felfedezhetjük a kvint alaphangolást. Ezen hangok a kottán belül...

 

A hegedű üres húros hangjai a kottában

 

...majd a teljes zenei hangtartományban (amelyben a klasszikus zeneelméleti és a modern, MIDI-elnevezés van egyesítve)...

...ahol:

 

G3 - D4 - A4 - E5

195,997 - 293,664 - 440 - 659,255 Hz

 

Az Egyéb hangszerek hangolása című fejezetben a hegedűn kívül további hangszerek hangolása is elérhető, illetve ha hegedűnket fülre szeretnénk behangolni, akkor ellapozhatunk az Egyéb hangszerek hangolása fülre III. - Hegedű című fejezethez.

 

Most pedig nézzünk skálaszerkezeteket, konkrétan a Pénzes-féle tükörkép-módszer szerint 1 oktávon, az OSIRE (OVRE) nevű komplex skálarendszerező és skálavariációs szoftverrel felvázolva, amely során nemcsak az üres húrokat, hanem a törzshangokat, a zongora fehér billentyűit is le tudjuk olvasni...

 

Törzshangok a hegedűn 1 oktávon

 

...végül mindez 2 oktávon...

 

Törzshangok a hegedűn 2 oktávon

 

...ahol természetesen a legfelső vonal jelenti a hangmagasságban legalsó, legmélyebb G húrt. A tükörkép-módszer a (jobbkezes) hegedű tartása esetén is működik; az az igazság, hogy én -nem számítva egy említésre alig érdemes, drámai hangulatú aluljárós tapasztalatot-, még nem láttam balkezes hegedűst.

 

A hangszertartás és a tükörkép-módszer ötvözését úgy tudjuk leellenőrizni, ha (jobbkezes) gitárunkat hegedűszerűen tartjuk és utána rá is szokunk erre a nagyon praktikus és kényelmes tartásra :

 

A lehető legkényelmesebb gitártartás

 

Most jön viszont a kényes pont, hiszen a hegedűn nincsenek érintők!

 

Ám az OVRE, mint módosított OSIRE képes lekezelni ezt a változást is. Míg a gitáron ugyanis a hangokat a (temperált) érintők mögött kell lefognunk, addig a hegedűn pontosan a (virtuális) érintőkön.

 

A fogólap érintői igazodnak a húrhoz és nem fordítva, mert a hang a húron keletkezik! Ezen állítást igazolja a hegedű érintőnélkülisége.

 

Sőt, a zenei rendszer szintén ugyanaz, erre a legelső bizonyíték a hegedű egyik nagyon távoli, mára szinte teljesen elfeledett rokona, a viola di gamba, amely tökéletes átmenet az "érintővel való felszereltség" és érintőnélküliség között:

 

Viola di gamba 1.

Viola di gamba 2.

 

Ezen "félig-meddig"-elv modernkori megtestesülése egy különleges akusztikus gitárfajta (angol nevén semifretless guitar, amelyet nagyon erőltetetten "közepesen bundnélküli" gitárnak lehetne fordítani)...

 

Semifretless guitar

 

...ahol az alsó 3, mélyebb húr alatt szintén nincs bundozás.

 

Másfelől bizonyos szabályok ismeretében minden egyes hangot ki tudunk számolni és modellezni. Először hívjuk segítségül a felharmonikus szabályokat. Az első és legfontosabb, hogy minden kifeszített és zenei hang kibocsátására képes húr mértani közepén megjelenik az üres húr 1., valamint negyedeinél a második 2. felharmonikusai (erről részletesen írok a Temperált hangrendszer fejezetcsomag Ádám, az első zenei zseni című fejezetében):

 

Felharmonikus szabályok egy húron

 

Az alábbi képen a fehér nyíl mutatja a kifeszített húrok (azaz a menzúra) mértani közepét (csak becslés; szemmértékkel én jelöltem be):

 

Oktáv felharmonikus szabály a hegedűn

 

Nem modellezem, de ugyanakkor a kifeszített húrok mértani harmadainál (amiből tehát szintén 2 van), megjelennek az alaphang kvintjei is. A tükörképen ezen nevezetes pontok:

A hangszertartás és a tükörkép-módszer ötvözését úgy tudjuk leellenőrizni, ha (jobbkezes) gitárunkat hegedűszerűen tTörzshangok a hegedűn 1 oktávon

 

A fenti tükörkép-ábrán a matematikai arányok, azaz a hangok konkrét lefogási helyei láthatóan torzultak, ám ez azért van, mert a tükörkép érintői hangmagasságban felfelé nem kisebbednek. De gitáron (és hegedűn) nyugodtan leellenőrizhetjük az ábra állításait.

 

A fenti hangbeazonosítással az a probléma, hogy ez az elv nem mindig, sőt többségében határozottan nem működik az európai temperált hangrendszerben. Ezen probléma lehetséges megoldásairól részletesen írok a következő, a Temperált-e a nem temperált hegedű? című fejezetben.