Gyakran Ismételt Kérdések XXXVI.

Szerinted a Pykmax segít a gitárjátékban?

 

A Pykmax egy mostanában (2014) kifejlesztett, a szólótechnikai pengetést segítő, tehát a pengetőhöz (fizikailag) kapcsolt segédeszköz, amely meggátolja, hogy a pengető kiessen a kezünkből.

www.gitariskola.hu - Pykmax-pengető

Egyik tanítványom már meg is vásárolta és elkezdte aktívan használni.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Pykmax

 

Tapasztalatai kedvezőek, Pykmax barátunk a funkcióját kitűnően teljesíti: a pengető valóban hosszabb és intenzívebb használat után sem esik ki a kézből, mert az eszköz roppant kényelmes ergonómiai környezetet biztosít.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Pykmax

 

Ugyanakkor hátrányként kell megemlítenünk, hogy a pengetés, tehát a keletkezett zenei hang egy kissé más lett, egy kissé "kerregőbb", bár lehetséges, hogy ez a Pykmax-hoz csatolt pengető anyagán is múlik (amire tanítványom az első vásárláskor még nem figyelt). S ebből következik az, ami szintén hátrányként értékelhető, miszerint a Pykmax speciálisan kialakított pengetőkkel dolgozik, ezért a régi, elkopott helyett szintén a Pykmax-cégtől kell újat rendelnünk. S egyáltalán nem biztos, hogy képesek például az általam preferált Jim Dunlop Stubby 3.0 pengetőket Pykmax-sorozatban is leszállítani.

 

Szakmai szempontból nem foglalok állást pro vagy kontra a Pykmax-ügyben. Egyfelől én mindig is nyitott voltam és maradok az újdonságokra, másfelől azonban az is igaz, hogy a világ legnagyobb gitárszólóit már lejátszották hagyományos pengetőkkel és ez a jövőben sem fog sokat változni. Azaz a Pykmax-pengetőktől nem lesz jobb és tartalmasabb a vele megszólaltatott zene. Nekem személy szerint nem hiányzik a Pykmax használata, de aki nagy technikai lehetőséget lát benne, az nyugodtan tegyen egy próbát!