Gyakran Ismételt Kérdések XLII.

A gitártartás problémái

 

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Nyugodjunk meg: a gitártartásnak csakis akkor vannak problémái,

ha 3 akkordnál többet kívánunk lejátszani!

 

Ha a magasabb szintű gitárjáték mellett döntöttünk, akkor lényegében a klasszikus gitártartást kell követnünk, amelynek szabályai és lehetséges hibái kellő részletességgel kidolgozásra kerültek az alábbi fejezetekben:

Pénzes-féle Gitáriskola - Optimális gitártartás

A fenti 2 fejezet talán legfontosabb tanulsága, hogy csuklónkat olyannyira kell befordítanunk a gitárnyak alá, hogy az ujjak szinte merőlegesen érjék a fogólapot. Ehhez azonban a gitárnak mindenkor és mindig megfelelő magasságban kell lennie testünk előtt.

 

A helyzetet bonyolítja azon tény, hogy létezik gitártartásnál álló és ülő pozíció is.

 

Ülő pozíció

Lábtámasz a már említett ok miatt szükséges: csuklónkat olyannyira kell befordítanunk a gitárnyak alá, hogy az ujjak szinte merőlegesen érjék a fogólapot.

 

Vannak hagyományos lábtámaszok, ilyen például a lábzsámolynak vagy lábtartónak nevezett szerkezet...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Lábtartó

...amelyet már meg lehet vásárolni néhány ezer forintért. Tisztelet a kivételnek, de többségük silány minőség. Egy időben én is folyamatosan használtam a gitárstúdióban, ám a 2. széttaposott széria után meguntam és lábtámaszként betettem a Thököly út egy darabját (egyik tanítványom közlekedési mérnök volt és az ő csapata szedte fel az említett utat), mondván:

 

Ezt tapossátok szét!

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Optimális gitártartás

 

Ez azóta is kitűnően funkcionál, bár időleges mozgatása kissé nehézkes.

 

Nemrégiben hívta fel figyelmemet egyik tanítványom a jógatéglák lábtámaszos használatára:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Optimális gitártartó - Jógatégla

 

Anyaguk többféle, legtöbbször kemény, de könnyű, szivacsszerű műanyag, így sokkal jobban melegítik a talpat, mint a fém lábtámaszok; használat után lazán arrébb rúghatók, illetve nem megfelelő lábmagasság esetén egymásra is halmozhatók. Szerintem funkcionalitás tekintetében sokkal praktikusabbak azon fém gitártámaszoknál, amelyeket éppen erre a célra terveztek...

 

Akusztikus gitár másféleképpen is megemelhető:

Pénzes-féle Gitáriskola - Tapadókorongos öltámasz

 

Az emelés öltámasszal történik, amelyet a klasszikus gitár alá erősítünk tapadókorongok segítségével. Elegáns és praktikus megoldás, főleg konkrét fellépések alkalmával, ám egyúttal jóval drágább a fenti lehetőségekhez képest.

 

No de miért is mindezen erőlködés? Pusztán azért, hogy megemelje a lábat az optimális kéztartáshoz. Ezt akusztikus gitár esetében nem tudjuk megkerülni, de elektromos gitár esetében létezik univerzális megoldás, ez pedig a vállszíj használata ülő pozícióban:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Optimális gitártartás - Vállszíj ülő pozícióban

 

Álló pozíció

Ebben a pozícióban elektromos gitár esetében mindenképpen kell vállszíjat használunk és ha ezt már ülő pozícióban folyamatosan megtettük (voltaképpen erre szeretnék kilyukadni), akkor a kétféle gitárpozíció közt már nem is lesz olyan nagy eltérés. Ezért lehetséges az, hogy például Angus Young, az ACDC híres gitárosa a legnagyobb gitárszólók alatt is rohangálhat a színpadon: mert bármit is művel, de mindeközben kezei között a gitár viszonylag fixen van tartva.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - ACDC - Angus Young

Forrás - Source: ACDC

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Gondolkodjunk le tehát elektromos gitár esetében a vállszíj folyamatos használatának lehetőségén!