Gyakran Ismételt Kérdések XXXVII.

Én fülre behangolom a gitárt...

 

Természetesen ezen képesség mindenképpen értéknek tekintendő, az egyedüli probléma az a furcsa, lufiszerűen felfújódott önhittség volt, amellyel múltkoriban az egyik zenésznél találkoztam a fenti mondat kijelentésekor.

 

Pénzes-féle Gitáriskola

 

Egyúttal válaszolok is egy gyakran feltett kérdésre: igen, én is képes vagyok fülre behangolni a gitárt. (Azt a mindenit!) Nem így kezdtem, de a rengeteg zenélés megtette ilyen irányú, jótékony hatását. Ennek ellenére hangológéppel hangolok, mert gyorsabb és pontosabb.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gitár hangológép

 

Ebben a rövid fejezetben a tudomány segítségével porig romboljuk „a fülre való tiszta behangolás” szakértőinek önhittségét. Először is vigyázó szemeinket Párizs mellett vessük arra a 6 frekvenciára, amelyre a gitár standard hangolásakor a 6 db húrt hangoljuk (az Egyéb hangszerek hangolása III. - Gitár című fejezet alapján):

A 6 db frekvencia helyzete a (szinte teljes) zenei frekvenciatartományban:

Pénzes-féle Gitáriskola

Az az igazság, hogy halandó ember képtelen ilyen frekvenciapontosságokra hangolni.

 

No de mentsük meg nagyszájú kollégánkat és mentőöv gyanánt dobjuk oda neki (vágjuk a fejéhez?) a fenti kromatikus hangológépet...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gitár hangológép

 

...hogy legalább 1 pontos kiindulópontot kapjon, legyen ez mondjuk az alsó, legvastagabb E húr (82,406 Hz). Ekkor ezt a húrt behangolva, majd a hangközviszonyokat továbbvizsgálva a gitár (viszonylag) pontosan fülre behangolható:

Ám a gitár temperált hangszer, rajta minden kissé kisebb az "eredeti" tiszta hangközöknél. Valójában temperáltságát 2 összetevője is hordozza:

Továbbá az esetet súlyosbítja azon tény, miszerint az sem eléggé tisztázott, hogy mit is nevezünk pontos-tiszta hangolásnak, hiszen –amint az az Ádám, az első zenei zsenitől a mai temperált hangrendszerig című fejezetcsomagból kiderül-, sokféle hangrendszerből válogathatunk:

Természetesen nem állítom, hogy ezen hangrendszerek által produkált hangközök és hangközviszonyok között lényegesen nagy, tehát akusztikailag zavaró különbségek lennének (bár nyilvánvalóan vannak, lásd TH XIV. - A különbségi hangközök című fejezetet, ezért volt szükség a temperált hangrendszer bevezetésére), azonban a "fülre való tiszta és pontos behangolás" kijelentését enyhén szólva relatívvá teszi.

 

Pénzes-féle Gitáriskola

Következtetések a füles hangolással és füles fazekakkal kapcsolatban:

Amit tehát a nagytudású kolléga művel, az egyfajta egoista átmenet a temperált frekvenciapontosság és a valójában meghatározhatatlan tiszta hangolás között.