Gyakran Ismételt Kérdések XLV.

Akusztikus gitár kontra elektromos gitár

 

Sok tanítványomtól hallottam az alábbi vélekedést, amely meglehet, formailag különbözően, de tartalmilag a következőféleképpen hangzott:

Nekem sokkal jobban tetszik az akusztikus gitár hangja. Legfőképpen azért, mert természetes és mert nem kell hozzá elektromos áram. Ellenben az elektromos gitár addig nem is tud megszólalni, amíg nem kapott áramot. Ez valójában kissé ciki...

Ez nyilvánvalóan mind igaz és nem vitatom a tanítványok egyéni zenei ízlését, amely pontosan ugyanolyan kategória, mint a krumplifőzelék dicsérete (De gustibus non est disputandum.)

Egyéni véleményem kifejtéséhez az antropológiához és szociológiához nyúlnék, de ígérem, hogy nem lesz hosszú és bonyolult.

 

Tehát nem vitatva a tanítványok egyéni zenei ízlését, az elektromos gitár modern, civilizációs találmány, voltaképpen az elektromos áram és a hagyományos gitár okos ötvözése:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár kontra elektromos gitár

 

Ezen találmány segítségével a gitár lehetőségei megsokszorozódtak, gondoljunk csak a kihangosítási és hangzásbéli lehetőségeire:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár kontra elektromos gitár

 

Ez a fejlődés azonban nem volt magától értetődő, amint az emberi civilizáció fejlődése sem természetes folyamat, hanem folyamatos emberi felismerések, találmányok, erőfeszítések és munka eredője. Ez azt jelenti, hogy az emberi civilizáció jelenlegi szintje drasztikus mértékben zuhanhat vissza külső, katasztrofális események hatására (világháború, világkatasztrófák, stb.). Erre nem is oly régen láttunk példákat, arról nem is beszélve, hogy a világ számos területe még a jelen pillanatban sem civilizált. Mostanában kisebb áramszünetek ugyan bárhol lehetnek, de tartós áramkimaradás már azt fogja jelezni, hogy néhány szintet visszaléptünk a civilizációs fejlődésben. Ez tehát azt fogja jelenteni, hogy akusztikus gitár élvezete helyett vadászunk, gyűjtögetünk vagy éppen a túlélésért harcolunk. Kissé kiforgatva a rousseau-i gondolatot (Vissza a természethez!) így romantikázzunk a természetes hangú akusztikus gitár felett...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár kontra elektromos gitár