Gyakran Ismételt Kérdések XXXVIII.

Gitározás közben zsibbad a jobb kezem…

 

A jelenség jobbkezes gitárosok jobb kezénél fordulhat elő...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jobbkezes gitártartás

 

...ebből következően balkezesek esetében a bal kéz kezdhet el zsibbadni:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Balkezes gitártartás

 

Először is lendületesen zárjuk ki komolyabb betegségek tünetelőzményeit; ez egészen más, orvosi kategória.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Ha ettől eltekintünk, a zsibbadás azért keletkezik, mert a pengető kéz alkarja túlságosan nyomja a gitárt, elszorítva az alkar alsó részén végigfutó vérereket, ezáltal pedig akadozni kezd a kéz vérellátása.

 

Valójában ezt a problémát maga az alap szólótechnika is támogathatja, hiszen kivitelezéséhez nem kell kiemelnünk az alkart (csakis 2, már haladó jellegű technikánál: ezek az arpeggio-skálák és a tapping-technika).


A jelenség főként akusztikus gitár esetében léphet fel...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Akusztikus gitár

 

...amely gitártípus fő jellegzetessége, hogy éles élekkel rendelkezik. Elektromos gitároknál a problémás, felső élek éppen emiatt sok típusnál le vannak kerekítve.

 

Érdekesmód a hiba sokáig észrevétlen tud maradni, azaz a gitáros csak gyakorol és gyakorol, mígnem egyszercsak zsibbadást érez, sőt részlegesen le is bénulhat a kéz finommechanikája. Én már futottam ilyen hibába, amely során néhány percre meg is kellett állnom, annyira elveszítettem pengetési képességeimet.

A megoldás egyszerű: nem szabad alkarral túlságosan leszorítani a gitárt, illetve arpeggio-, és/vagy tapping-technika is segíthet a vérkeringés helyreállításában; persze kizárólag emiatt esztelenség volna a technikák alkalmazása.