Tanítványi koncert

2013.12.14.

 

Kedves Közönség!

Köszönjük, hogy megtisztelték figyelmükkel a Pénzes-féle Gitáriskola tanítványi koncertjét. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Bálint Márta vagyok, a rendezvény műsorvezetője. Előző előadásunk fogadtatásán felbuzdulva folytatjuk tovább a tanítványi koncertek sikerszériáját.

 

Illés - Újra itt van

 

Az 1. dal mindenki számára ismerős volt. Az Illés örökérvényű klasszikusát Ármos Tibor és Pénzes László prezentálta nekünk akusztikus és basszusgitáron.

 

Ezen a koncerten az akusztikus jellegű dalokon felül sok, keményebb hangzású dal is fog szerepelni, amelyekhez a zenei alapot ún. backing track formájában játsszuk be. Az angol eredetű szó gitár nélküli teljes háttérzenét jelent. Az alapokat számítógépről fogjuk beadni, illetve folkgitáros dalok esetében magát a teljes dalt is. Mivel sok a fellépő tanítvány, ők a számok között sűrűn fogják váltogatni egymást. Megpróbáljuk ezt gyorsan és zökkenőmentesen megoldani; az esetleges fennakadásokért türelmüket kérjük.

 

Az előző koncerteket látogató közönségnek bizonyára feltűnt a sok régi, ismerős fellépő tanítvány és a viszonylag kevés új fellépő. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy hol vannak a többiek?

Nos, egy részük még buzgón gyakorol, hogy a következő koncertek valamelyikén megfeleljen a magas szintű szakmai elvárásoknak, másik részük viszont egyszerűen nem mer kiállni a színpadra. Akiket tehát ma itt láthatunk, azok nemcsak a felkészültebbek, hanem egyúttal a bátrabbak is.

 

A koncert második száma az Eagles együttes híres Hotel California című dala, amelynek énekszólamát és akkordkíséretét Ármos Tibor, míg a gitárszólókat Pénzes László és Fonyó Ádám játssza.

 

Eagles - Hotel California

 

A Pénzes-féle tanítványi koncertekről nem hiányozhat a fergeteges Gipsy Kings sem. Most a dalaikból válogatott Megamix 1999 fogja felrázni a közönséget, amelyet a gitárosok improvizatív rumba-pengetéssel fognak kísérni. Előadók: Holczer András, Veres Imre és Pénzes László.

 

Gipsy Kings - Megamix 1999

 

Életkorukból adódóan csakis az idősebbekre lehet jellemző a mély élettapasztalat, amely sokszor a zenei felfogásban is megmutatkozik. Egy technikailag nem könnyű, de tartalmilag rendkívül letisztult zenét hallgathatunk meg most Holczer András gitárja és bölcs életszemlélete segítségével. Címe:

 

Amazing grace

 

Folytassuk tovább ilyen jellegű, elmélyültebb hangvételű dalokkal. A debreceni születésű Szabó Krisztián egyénisége, teljesen kialakult, egyéni gitárstílusa szinte mindent tud a zenéről és a hangszerről, valamint úgy tűnik, hogy mindent tud magáról az életről is. A Pénzes-féle Gitáriskola számára megtiszteltetés, hogy Krisztián elfogadta a felkérést és repertoárjából megoszt velünk 3 dalt. Címük:

 

Queen: Bohemian rhapsody – a híres dal saját gitárátirata

Francisco Tárrega : Recuerdos de la Alhambra

Johann Kaspar Mertz: An Malvina

 

Pénzes László beszél

Mindenkinek megvan és megvolt a maga példaképe. A példaképkeresés általában kamaszkorban tör az emberre és pontosan addig tart, amíg az élete határozott irányt nem vesz. Velem sem volt ez másképpen, már csak azért sem, mert nagyjából ezidőtájt nyúltam először gitárhoz. Azonban mindig egy kicsit finnyás voltam, azaz -jelentős képzavarral fogalmazva-, nem ettem meg minden elém tett zenei kefét. Ez azt jelenti, hogy zenei tapasztalatlanságom ellenére sem borultam az első gitáristen elé, mert többségükben egyszerűen nem láttam semmi zeneileg meghatározót. Akkortájt, azaz a 80-as évek elején engem egyetlen magyar zenekar érdekelt és ez a Beatrice volt, annak ellenére, hogy sok jó magyar együttest lehetett találni. Szerintem –amely persze tagadhatatlanul igen erős szubjektív vélemény-, akkoriban ők voltak a legjobbak. Említsük meg a klasszikus felállást:

Az én gitáros példaképem akkoriban Lugosi Laci volt, ráadásul ő is balkezes, épp ahogy én. Megtiszteltetés, hogy Laci bácsi elfogadta a felkérésemet és most a Pénzes-féle Gitáriskola színpadjára szólíthatom.

 

2 improvizációt hallhatunk tőle: az első egy ütős funky, míg a második egy nyugodt, középgyors blues lesz, amely a gitáros számára rendkívül széleskörű improvizációs lehetőségeket tartogat.

 

Lugosi-improvizációk

 

A következő dal egy új fellépő produkciója: Steve Morse – Shuffle. Előadja Németh Attila, akinek kibontakozó zenei tehetségéről egyébként még sokat fogunk hallani. Basszusgitáron kísér Pénzes László.

 

Steve Morse – Shuffle

 

Ezen a koncerten Veres Imre bácsi egy vagány funky dallal jelentkezik. Címe:

 

Get funky

 

Horváth István megbízható és kreatív tagja a Pénzes-féle Gitáriskola koncertjeinek. Idei fellépésére Santana - Samba Pa Ti című könnyűzenei klasszikusát választotta.

 

Santana - Samba Pa Ti

 

Sajnos ezen a koncerten egyéb elfoglaltsága miatt nem hallhatjuk Szilágyi Tamástól azokat a fantasztikus improvizációkat, átdolgozásokat, amelyeket tőle szinte már megszoktunk, ám előadásában most is élvezhetünk egy akusztikus számot: Steve Howe (a Yes gitárosa) - Mood for a day.

 

Steve Howe - Mood for a day

 

Mindenki kapaszkodjon meg a székében, mert most következnek a mindent elsöprő zenei vágták! Az első 400 méteres kört Fonyó Ádám futja meg nekünk Joe Satriani - Surfing with an alien című számával.

 

Joe Satriani - Surfing with an alien

 

A koncert zárószáma nem lehet más, mint a valaha élt legnagyobb zenei elmének Wolfgang Amadeus Mozart mesternek híres Török indulója. Modern, lendületes verzióját Szalók Márton mutatja be nekünk.

 

Wolfgang Amadeus Mozart - Török induló

 

A Pénzes-féle Gitáriskola tanítványi koncertje ezzel a fergeteges lendületű számmal ért véget.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni minden önkéntesnek azt a rengeteg segítséget, amellyel támogatták az előkészületeket. Külön ki szeretnénk emelni Szilágyi Tamást, aki nélkül ez a színvonalas hangosítás, lényegében maga a koncert sem jöhetett volna létre.

 

Külön köszönet a Process Control Kft. támogatásáért.

 

Végül szeretnénk jelezni, hogy a koncertről Bálint Pál segítségével videófelvétel is készült, amelyet egy-két hónapon belül a Pénzes-féle Gitáriskola központi honlapján is meg lehet majd tekinteni.

 

Most pedig egy utolsó, de viharos tapssal köszönjük meg a fellépő tanítványok és vendégek közreműködését! Immáron utoljára a színpad elé kérem:

A Pénzes-féle Gitáriskola és Bálint Márta műsorvezető köszöni a közönség megtisztelő figyelmét, mindenkinek kívánunk kellemes és békés ünnepeket!