Tanítványi koncert II.

2013.06.01.

 

Kedves Közönség!

Köszönjük, hogy megtisztelték figyelmükkel a Pénzes-féle Gitáriskola tanítványi koncertjét. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Bálint Márta vagyok, a rendezvény műsorvezetője. Az előző előadásunk fogadtatásán felbuzdulva, folytatjuk tovább a tanítványi koncertek sikerszériáját.

 

Led Zeppelin - Black Dog

 

Az első dal a Led Zeppelin örökérvényű klasszikusa, a Black Dog volt, amelyet Szilágyi Tamás szólógitáron és Pénzes László basszusgitáron prezentált nekünk.

 

Amint az hallható volt, a zenei alapot úgynevezett backing track formájában játszottuk be, amely gitár nélküli teljes háttérzenét jelent. A dalok többségét ilyen módon adjuk elő, tehát az alapokat számítógépről fogjuk bejátszani, illetve néhány folkgitáros dal esetében magát a teljes dalt is. Mivel sok a fellépő tanítvány, ők a számok között sűrűn fogják váltogatni egymást. Megpróbáljuk ezt gyorsan és zökkenőmentesen megoldani; az esetleges fennakadásokért türelmüket kérjük.

 

Annak idején Szilágyi Tomi azért jött el a Pénzes-féle Gitáriskolába, mert kissé elégedetlen volt a Led Zeppelin által ihletett gitárstílus technikai korlátaival. Saját bevallása szerint természetesen ez az együttes és Jimmy Page halhatatlan gitárjátéka marad életének legmeghatározóbb zenei élménye. Ám most két olyan dalt hallhatunk tőle, amelyek egy gyökeresen új, nemrég tanult zenei gondolkodás végeredményei. Az első egy izgalmas, dallamos improvizáció, a második pedig Carlos Santana híres Európája, a végén szintén egy kis saját improvizációval fűszerezve.

 

Indie-improvizáció + Carlos Santana - Europa

 

Sajnos Gary Moore, a híres ír gitáros már nincs közöttünk, egy kicsit talán magányosak is vagyunk nélküle. Ezt adja most elő nekünk Horváth István, következik tehát

 

Gary Moore – The Loner

 

Holczer András -miután szélvész sebességgel megtanulta a Pénzes-féle folkgitár-módszertant-, mostanában klasszikus gitárdarabokkal foglalkozik. Egy rendkívül nehéz mesterdarabot talán már a következő tanítványi koncerten képesek leszünk bemutatni. Addig is bevezetésképpen hallgassuk meg a Pink Floyd együttes „A Fal” című albumáról a híres „kataton dalt”, melynek címe:

 

Pink Floyd - Is there anybody out there?

 

A következő dalban éppúgy tetten érhető klasszikus felbontású akkordmenet, mint skálaszerű gitárszóló blues-os gondolatokkal körítve. Holczer András a dal akkordmenetét fogja játszani, míg Pénzes László megpróbálja az énekszólamot és a gitárszólamot egyetlen hangszerben, a szólógitárban egyesíteni. Szóljon hát:

 

Gary Moore - Still got the blues

 

Természetesen a Pénzes-féle tanítványi koncertekről nem hiányozhat a fergeteges Gipsy Kings sem. Most kivételesen a Bamboleo című daluk teljes hanganyagát játsszuk be, amelyet a gitárosok improvizatív rumba-pengetéssel (www-folkgitar-gitariskola.hu) fognak kísérni. A dalkíséretnek ez a módja egyébként szokványos a folkgitár tanulásakor.

 

Gipsy Kings - Bamboleo

 

A következő dal a Fonográf együttes híres lírai dala, melynek címe: Hunyd le a szemed. Az akkordfelbontást Ármos Tibor, míg a dallamot Pénzes László játssza.

 

Fonográf - Hunyd le a szemed

 

Maradjunk még lágyabb, lírai hangulatban. József Attila Altatóját sokan zenésítették már meg. Itt és most Bálint Pál változatát hallgathatjuk meg a szerző tolmácsolásában, a szólót pedig Veres Imre játssza.

 

Bálint Pál / József Attila - Altató

 

Eljött az idő, hogy Veres Imre, a Process Control ügyvezetőjeként új gitárral, új erősítővel, új, kiművelt zenei személyiséggel ismét előadja a Pink Floyd együttes híres Wish you were here című számát. Az énekhez színpadra kérem vendégünket, Takáts Tamást!

 

Pink Floyd - Wish you were here

 

Bob Dylan (Guns & Roses) - Knocking on heaven’s door (Takáts Tamás - ének, Vuleta Zsolt – ritmusgitár, Pénzes László – basszusgitár, Szilágyi Tamás – szólógitár)

 

Bob Dylan / Guns & Roses - Knocking on heaven’s door

 

Takáts Tamás Blues Band - Száll, repül (Takáts Tamás - ének, Holczer András – ritmusgitár, Pénzes László – basszusgitár, Szilágyi Tamás – szólógitár)

 

Takáts Tamás Blues Band - Száll, repül

 

Karthago - Rekviem (Takáts Tamás - ének, Pénzes László – akusztikus gitár)

 

Karthago - Rekviem

 

Képszerű, de zavaros hasonlattal élve nagyon nagy fába vágták zenei fejszéjüket a következő fellépők: Fonyó Ádám és Szalók Márton - Malmsteen - Trilogy – op. 5. című dalával. Mindenki kapaszkodjon meg abban, amiben tud, mert most Malmsteen-zene következik!

 

Malmsteen - Trilogy – op. 5.

 

Amint látható, nincsenek technikai nehézségek Szalók Márton számára. Éppen ezért számára abszurdum a zárószám címe: Racer X – Technical difficulties.

 

Racer X – Technical difficulties

 

A Pénzes-féle Gitáriskola tanítványi koncertje ezzel a fergeteges lendületű számmal ért véget.

 

Mi úgy véljük, hogy a koncert nemcsak szórakoztató volt, hanem egyben tanulságos is. Először is, a koncert bizonyítja, hogy bárki képes egy általa és persze mások által is elfogadhatónak értékelt tudásszintet elérnie, ha van hozzá elég kitartása és egy jó módszertan hozzá. Szerintünk ez a kettő dolog a legfontosabb.

De természetesen ez a koncert sem volt mentes a kisebb hibáktól, hiszen egy adott tudásszint elérése nem jelent sem technikai, sem tartalmi tökéletességet, csiszolnivaló tehát mindig akad. Aki esetleg mást gondolna erről, jelezzük, hogy téved, mert lényegében ez a hangszertanulás maga.

 

A másik lényeges tanulság, hogy milyen jó, ha a koncertszervezőnek vannak önkéntes segítői. Ezúton szeretnénk tehát megköszönni nekik azt a rengeteg segítséget, amellyel támogatták az előkészületeket. Külön ki szeretnénk emelni Szilágyi Tamást, aki nélkül ez a színvonalas hangosítás, lényegében maga a koncert sem jöhetett volna létre.

 

Most pedig egy utolsó, de viharos tapssal köszönjük meg a fellépő tanítványok és vendégek közreműködését! Immáron utoljára a színpad elé kérem:

A Pénzes-féle Gitáriskola és Bálint Márta műsorvezető köszöni a közönség megtisztelő figyelmét, mindenkinek kívánunk kellemes és békés nyaralást!