A gyors gitárjáték (az Impelliteri-pengetés) I.

Bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

Bevezetés

 

A honlapon rengeteg dalt találhatunk többféle lejátszási sebességgel. Ez főképp az improvizációk esetében igaz, amelyekben harmonikusan keveredhet a lassú és gyors játék…

 

 

Kevesen vették észre, hogy a magam részéről gyors gitárjátéknál másféle pengetési alaptechnikát alkalmazok, illetve sok tanítványom (nagy sebességeknél) szintén ezt teszi. Ez a fejezetcsomag tehát a gyors gitárjáték alaptechnikáját fogja kigyakoroltatni precíz, jól követhető alaplépésekben, amelyek különálló fejezetekben lesznek ismertetve.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Előre jelzem, hogy -mivel haladó szintű, alapjában véve még ezen a szinten is nehezen elsajátítható technikáról lévén szó-, kezdők semmiféleképpen ne ugorjanak bele; a fejezetek között csakis akkor váltsunk, ha annak anyagát már jól megtanultuk, ez lehet akár több hét vagy akár több hónap is.

 

Saját rendszeremen belül a kétfajta pengetést Malmsteen-, és Impellitteri-pengetésnek neveztem el. Az utóbbi nevű gitáros volt az (teljes nevén Chris Impellitteri), akinél először láttam az alkarpengetéses gitártechnikát, míg az általam kedvelt Malmsteen mester szintúgy gyorsan, de csakis csukló-, és kissé ujjpengetéssel játszik. Az alkarpengetést régebben balalajka-pengetésnek is hívtam, mert ezen híres orosz népi hangszer megszólaltatása rendkívül hasonlatos a most részletezendő technikához.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Balalajka

Forrás - Source: muziker.hu

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

A későbbiekben látni fogjuk, hogy ezen pengetésfajta mozgási energiája nem az alapértelmezett, a Malmsteen-pengetésnél megszokott és alaposan kigyakorolt csuklóból (+némely esetben az ujjakból), hanem a megfeszített alkarból származik.

 

A szerzett technikai tudás nemcsak szólógitáron lesz alkalmazható, hanem például basszusgitáron is:

 

 

Jegyezzük meg, hogy akár basszus-, akár szólógitár esetében innentől kezdve mindig kézszinkronizációs problémákkal fogunk szembesülni. Azaz valamelyik kezünk sietni fog a másikhoz képest, vagy fordítva.


A másik, szintén idevágó gondolat, hogy a gyors alkarpengetés úgynevezett “pusztulós” technika, legalábbis a jelenséget én így neveztem el. Ez azt jelenti, hogy ha eljutottunk benne egy adott szintig, de utána leállunk gyakorlásával, akkor nagyon gyorsan képes leépülni. Természetesen ez minden megtanult technikára igaz, de vannak olyan technikák, ahol ez a leépülés drasztikus ütemben jelentkezhet. Tehát a technikát annak minimális szintentartásához is folyamatosan gyakorolnunk kell.

A videókban nagyobbrészt torzított gitárhangzást fogok felhasználni, még az alapgyakorlatoknál is, mert jobban kiemeli a gyors játék támadó jellegű hangzását.

 

Kapcsolódó fejezetek