A gitár története I.

Bevezetés

 

Felhasznált irodalom

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Írta: Rauscher István villamosmérnök-tanár

(A tanulmány egy MSC-képzés szabadon választott témájú dolgozata volt)

Pénzes-féle Gitáriskola - Rauscher István villamosmérnök-tanár

 

Felhasznált irodalom

Bevezetés

 

A zene szinte egyidős az emberiséggel. Az ember személyiségének, érzelmeinek, kultúrájának fejlődésével együtt változott, formálódott „ő” is. Mintegy indikátorként, nagyon jól nyomon követhetők a nagyobb, emberiséget alaposan megrázó, átformáló változások a zenében is.


A gyökerek, mint minden emberiséggel kapcsolatos történelmi vonatkozások a múlt homályába vesznek vagy inkább nyúlnak vissza. Ennek ellenére nem reménytelen a helyzet, ui. számos különböző korból és földrajzi területről származó lelettel rendelkezünk, amikből puzzle szerűen kirajzolódni látszik egy kép, és ennek az értelmezése már csak a mi kreativitásunkon múlik.
Induljunk ki Ádámtól, az első embertől, ne pedig a darwini evolúció-elméletből, mert majmokra nem tudunk hivatkozni zenei vizsgálódásaink során.


Aki figyelemmel kíséri a genetikai kutatásokat, már értesült róla, miszerint Ádám, az első ember mítosza tudományos tény, mert egy, az egész világra kiterjedő genetikai kutatás a férfiállomány egyik Y-kromoszóma-sajátossága alapján kiderítette, miszerint a világ összes hímnemű egyede egyetlen őstől származik. Nézzük meg nevét az egyik legősibb, még fellelhető (írásos) nyelven, a héberen:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Adam - héber

 

Az adam szó jelentése ember.
Ez az ős nagyjából 60 ezer évvel ezelőtt élt Afrika keleti részén, valószínűleg patriarchális közösségben. Mindenképpen zseniként kell elkönyvelnünk, hiszen szabadverseny már akkor is volt és ebben a szó szerinti élet-halál küzdelemben (láthatóan) ő győzelmeskedett.
Továbbá mi történt akkor, amikor antilopra vadászva és lesben állva felhúzta íját? Néhányszor talán nem sikerült a lövés; meglehet némely esetben még a nyílvessző sem repült ki, ám ekkor megpendült az íj állatbélből sodort húrja! Nem sok kellett Ádámnak, a zseninek, hogy erre felfigyeljen.
Valószínűleg ekkor Ádám elkezdett játszani az íjhúrral és rövid idő után észrevette, hogy a húrt bizonyos helyeken lágyan megérintve más hangok is megszólalnak (természetes felharmonikusok). Rövid idő alatt rájött arra is, ha különböző hosszúságú állatbél húrokat feszít egymás mellé, borzongatóan kellemes hangokat tud kicsalni ebből a furcsa fegyverből és Évára ez nagy hatást gyakorol. Tulajdonképpen ezzel az eseménnyel kezdetét vette a világra azóta is óriási hatást gyakorló gitár története.

 

Kapcsolódó fejezetek

  1. A gitár története I. - Bevezetés

  2. A gitár története II. - Ókor

  3. A gitár története III. - Középkor

  4. A gitár története IV. - Az elektromos gitár