Backing track

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

A címben szereplő angol szó gitár nélküli, de zeneileg teljes értékű háttérzenét takar. Tulajdonképpen olyan speciális karaoke alap, amelyből nem az ének-, hanem a gitárszólam van elhagyva. (Megjegyzem, gyakran mindkettő.)

 

Még általánosabb zenei megközelítésben: backing track-ből a legfelső, szólószólam van elhagyva. Ezt úgy tudjuk szinte azonnal megérteni, ha 1 gyors pillantást vetünk

a zene rétegeire:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Backing track

 

Látható-hallható, hogy a zenei alapokból a sárgával jelölt, legfelső réteg van elhagyva, amelyet vihet ének, gitár vagy éppen más szólóhangszer (például hegedű).

 

A backing track használata fontos állomás az improvizáció elsajátításakor, hiszen tökéletesen képes helyettesíteni a zenekari kíséretet, sőt a Pénzes-féle Gitáriskola tanítványi koncertjein nagyobbrészt ilyen alapokkal dolgozunk. Nagyon sok dalnak létezik ilyen verziója is, jobb vagy rosszabb zenei minőségben.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Előszeretettel használhatók fel tehát éppúgy daltanulásnál, mint improvizálás során.

 

Itt és most a FastHungary KFT, a Casio magyarországi képviseletének köszönhetően képesek leszünk teljes módszertani megközelítést adni az improvizáció ilyen irányú tanulásának, hiszen engedélyezték, hogy kissé elavult, de szeretett Casio CTK-731 szintetizátorom...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Casio CTK-731 szintetizátor

 

...beépített backing track-jeit (amely a hangszerben free session opció néven fut) a honlapjaimon feldolgozva ingyen publikálhassam. Óriási zenei tudáshalmaz kerül így a Tisztelt Olvasó elé, még pedig -hála a Casio szakembereinek-, rendszerezett formában. A szintetizátor ugyanis több mint 100 zenei stílus backing track-jét tartalmazza, sőt a hangszer kézikönyvében ezek akkordmenetei is publikálva vannak. Ezek továbbpublikálására szintén engedélyt kaptunk.

 

Nem mellesleg szakmai véleményem szerint a Casio kiváló zenei szakemberekkel dolgozik, ezt könnyen le tudjuk majd mérni a backing track-ek zenei minőségén.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

A backing track-ek a következő módon kerültek feldolgozásra:

Sok olvasónak halvány lila fogalma sincs arról, hogy ebben a fejezetben mi is folyik backing track címszó alatt. Nekik először az Improvizáció című fejezetcsomag figyelmes elolvasását javaslom. Ebből kiderül, hogy mit értünk zenei improvizáció alatt, bár megjegyzem, hogy az ott olvasottak authentikus Pénzes-féle megközelítések, tehát máshol nem fogunk találkozni velük. Csak az olvasottak megértése után keressük fel az alapozó fejezetet. Benne rövid és nagyon sűrített összefoglalót készítettem az improvizációs fejezetcsomag legfontosabb gondolatairól, hogy a backing track-es fejezetcsomag is teljes értékű állománnyá váljon. Párhuzamos gondolatok tehát folyamatosan fellelhetők lesznek a 2 fejezetcsomag között.

 

Tágabb értelemben a backing track-gyűjtemény még ennél is több lehetőségre használható fel:

Kapcsolódó fejezetek

  1. Bevezetés

  2. Alapozás

  3. Zenei alapok listája