A flamenco-gitár és zene

Kérdések és válaszok

 

Azzal kapcsolatban lenne kérdésem (minden rosszindulat nélkül), hogy Önöknél a flamenco gitároktatás mennyire authentikus? Ugyan kezdő gitáros vagyok, de szeretnék flamencot tanulni, még pedig a klasszikus compas stílusokat (buleria, solea, rondena, stb.). Vagy inkább csak spanyol hangzású gitármeneteket tanítanak, amik ötvözik a flamenco hangzást modern zenével? Remélem jól fejeztem ki magam és előre is köszönöm a válaszukat.

 

Kedves X., mindenekelőtt köszönjük érdeklődését, a kérdés természetesen nem sértő. Az Ön által feltett problémát én "higított flamenco"-problémának neveztem el néhány évvel ezelőtt. A flamencot én gyűjtőműfajnak tartom, amely ugyan rétegzene, ám sok más további stílus kiindulópontja. Ennek legtipikusabb képviselője a Gipsy Kings, akik ugyan képesek authentikus flamencot is játszani, ám annak egyes elemeiből mégis popzenét gyártották. (Folkgitáros honlapomon sok Gypsy Kings-dal tanulmányozható.)

Aki flamencot szándékozik tanulni nálunk, az authentikus flamencoval fog megismerkedni. Ennek során megismerkedünk az alappengetésnek számító picado, pulgar, rasgueo, tresillos-pengetésekkel, további a "klasszikus" 12/8-os compas-szal és alaposan kigyakoroljuk őket. Kiindulópontként Gerhardt Graf Martinez flamenco gitáriskoláját használjuk fel, amely szerintem logikusan felépített, authentikus és pontos oktatási anyag. A magam részéről a flamencot középszintig vagyok képes tanítani, mert nem fő zenei stílusom. A biztos technikai és zenei alapozás után Ön már képes lesz a tanultakat továbbgondolni és önmagát továbbfejleszteni. Egyik volt flamencos tanítványom Darius Ahmad éppen ezt tette. 2 éves tanulmányi időszaka után már olyan videót készítettem vele, amely elképesztő haladást mutat fejlődésében (-> Darius Ahmad).