Moldau (Moldva) - Smetana

Részlet

 

Bevezetés

Skálarendszer

Tonális és technikai skálák

Videó

Kotta

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

Bedrich Smetana mester (1824-1884) leghíresebb szimfonikus költeménye a 6 részből álló Hazám, amelynek 2. része a jól ismert Moldva (1874). Főtémája nem Smetana saját szerzeménye, hanem egy cseh népdal nagyzenekari feldolgozása, mintegy a zeneszerző hazaszeretetének gyönyörű zenei megnyilvánulása.

Az általam feldolgozott dallam a Moldvában éppen ezen népdal után következik és a falusi élet boldog, vigalmakkal tarkított életét jeleníti meg a maga zseniális formájában. Azért választottam ezt a részletet, mert szólótechnikailag viszonylag könnyű (bár már középszintű) és a dallam egy rendkívül egyszerű, 2 hangból álló zenei képletre épül, amelyet skálavariáció formájában, eltolásos dupla néven én is folyamatosan tanítok, sőt számokkal is megfogalmazhatjuk:

 

01

 

A dallam tulajdonképpen ezt a képletet variálja:

 

0110

 

Pontosan ez jellemző a zenei zsenialitásra: egyszerű képletből évszázados zenét komponálni. Pontosan erre képes évszázadonként csak 1-2 ember, míg a többinek csupán nagy a szája...

 

A dallam tonalitása G-dúr és nagyobbrészt igen kényelmes lejátszható 1 alapskálában, a 3. fekvésből induló G-dúr alapskálában:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - G-dúr skála

 

Ebből csupán egyszer kell kinyúlnunk az E1 húron, hogy elérjük a dallam legmagasabb hangját, D hangot, amely egyébként már A-dórnak (is) része:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - A-dór skála

 

Az alkalmazott ujjrendek már haladó szinthez tartoznak és sok haladó szintű, Pénzes-féle ujjrendi értelmezést tartalmaz, amire most nem térek ki. Mindenesetre a zenei részlet többféle ujjrenddel is megoldható.

 

A dallamban található egy zenei díszítő elem is, neve parányzó:

 

Pénzes-féle Gitáriskola

 

Ritmikai értéke:

 

Pénzes-féle Gitáriskola

 

Legyünk hűségesek Smetana szellemiségéhez és így játsszuk be a dallamban!

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Tonális és technikai skálák

 

G-dúr teljes

Pénzes-féle Gitáriskola - G-dúr teljes skála

 

G-dúr

Pénzes-féle Gitáriskola - G-dúr skála

 

A-dór

Pénzes-féle Gitáriskola - A-dór skála

 

Videó

 

 

Kotta

 

A .mus kiterjesztésű kotta (itt .zip-be csomagolva) a Finale Notepad 2003a ingyenes kottaszerkesztő program file-formátuma. A program ingyenesen letölthető a Letöltések, hasznos anyagok című fejezetből.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Smetana-kotta

Pénzes-féle Gitáriskola - Smetana-kotta