Concierto de Aranjuez - Adagio - J. Rodrigo

 

Bevezetés

Skálarendszer

Videó

Backing track

Tanuljuk meg folkgitáron is!

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

Bevezetés

A zene eredetileg abszolút komolyzenei mű, Joaquin Rodrigo (1901-1999) szerzeménye...

 

Joaquin Rodrigo (1901-1999)

 

...ennek ellenére számtalan, sokszor populárisabb hangvételű feldolgozást is megért. Nekem van egy alapjában véve komolyzenei válogatásom, amelyen a mű kissé higított formában, de rendkívül igényes hangszereléssel csendül fel. Azt hiszem a komolyzenei művek ilyetén, kissé szabadabb átdolgozása -amelyet emiatt talán nevezhetünk parafrázisnak-, zeneesztétikailag megengedett, amennyiben erkölcsileg tiszták az átdolgozó szándékai. Ez általában már félsiker a színvonalas megoldáshoz. A populárisabb megközelítést próbálja imitálni az én verzióm is, amely azonban természetesen nem hangozhat olyan jól, mint az igényes stúdiófelvétel. Kérem, hogy ezt nézze el nekünk a Tisztelt Olvasó!

 

A mű alapdallama azonban olyan szép, hogy nagyon sokáig nem lehet elrontani, kivéve, ha az ember igénytelenül, lélektelenül adja elő. Éppen ez adja lejátszásának nehézségét: nehéz szépen játszani, de ha sikerül, játék közben elképesztő tartalmi mélységeket mozgósíthatunk vele. Szerintem ez Holczer Andrásnak végeredményben sikerült.

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Teljes alapskálarendszer

 

A mű alaptonalitása D-moll, ez a populáris verzió alatt nem is változik. A D-moll teljes skálaszerkezete a standard hangolású gitáron a következő:

 

D-moll - teljes

Pénzes-féle gitár tükörkép - F-dúr - teljes

 

E-lokriszi

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-lokriszi

 

F-dúr

Pénzes-féle gitár tükörkép - F-dúr

 

G-dór

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dór

 

A-fríg

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-fríg

 

B-líd

Pénzes-féle gitár tükörkép - B-líd

 

C-mixolíd

Pénzes-féle gitár tükörkép - C-mixolíd

 

D-moll

Pénzes-féle gitár tükörkép - D-moll

 

E-lokriszi 12. fekvésben

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-lokriszi 12. fekvésben

 

A mű technikai skálaszerkezetét az előadó szabadon választhatja meg, nekünk valahol az G-dór - A-fríg - B-líd környékén van. Ezt láthatjuk az alábbi videóban is.

 

Videó

 

 

Backing track

 

Az alábbi 3 backing track a Rodrigo-parafrázis gitárszólam nélküli háttérzenéje. Mindegyik jellegzetessége, hogy más és más szólam van egy kissé kiemelve hangerőben. Publikáláskor képtelen voltam dönteni, hogy melyik hangzik a legjobban, ezért mindhármat közzéteszem.