Moby Dick - Led Zeppelin

Főriff E-pentatonban

 

Bevezetés

Skálarendszer

Tonális és technikai skálák

Videó

Kotta

A Led Zeppelin honlapja

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

A Moby Dick főriffje eredetileg D-pentaton dallam, de lejátszásához az E6 húrt le kell hangolni D hangra. Ez elég macerás egy rövid gitáróra keretein belül, ezért azt szoktam javasolni a középszintű tanítványoknak, hogy tanuljuk meg E-pentatonban és a backing track-et (szólógitár nélküli teljes háttérzene) szoftveresen feltranszponáljuk. Ezt a megoldást láthatjuk itt Szilágyi Tamás pengetőjéből, aki mellesleg szerintem hazánk egyik legavatottabb Led Zeppelin-szakértője. A későbbiekben Tamás meg fogja mutatni ezt riffet szólóival együtt is, eredeti D-pentaton hangnemben.

A főriff technikailag nagyon egyszerű, egy C hang kivételével cuppra beleillik az E-pentaton 1. fokába. A dallamívek kidomborítása végett azonban Tamás a dallamot néha áthelyezi a 2. fokba is.

Mivel E-(moll) pentatonról van szó, ezért a főriffet 1# előjegyzéssel kottázom le. A Fisz hang folyamatos előjegyzését akár el is hagyhatnám (ezt egyébként sok kottaíró moll-pentaton hangnemek esetében meg is teszi), ez viszont komoly zavarokat okozna a kotta értelmezésekor.

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Tonális és technikai skálák

 

E-pentaton - teljes

Pénzes-féle Gitáriskola - E-pentaton teljes skála

 

E-pentaton - 1. fok

Pénzes-féle Gitáriskola - E-pentaton tonalitáshoz tartozó skálák

 

E-pentaton - 2. fok

Pénzes-féle Gitáriskola - E-pentaton tonalitáshoz tartozó skálák

 

Videó

 

 

Kotta

 

A .mus kiterjesztésű kotta (itt .zip-be csomagolva) a Finale Notepad 2003a ingyenes kottaszerkesztő program file-formátuma. A program ingyenesen letölthető a Letöltések, hasznos anyagok című fejezetből.

 

 

Pénzes-féle Gitáriskola

Pénzes-féle Gitáriskola

 

A főriff körszámai: