Get funky!

 

Bevezetés

Skálarendszer

Tonális és technikai skálák

Videó

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright.

 

Bevezetés

 

Ez a középszintű dal iskolapéldája a blues-alapokból született funky-stílus tartalmi és technikai megközelítéseinek. Benne 4, egymástól jól elkülöníthető zenei gondolat került kidolgozásra, amelyet a magam részéről általában fokozatosan és külön-külön tanítok meg, alapos magyarázatokkal kiegészítve. Nézzük meg ezen magyarázatok tartalmi kivonatát!

 

1. és 2. zenei gondolat

A funky blues-alapú, tehát a "klasszikus" blues-pentaton mindig és minden zenei környezetben kiválóan rá fog illeni. Ennek ellenére egyfajta zenei fűszerezésként sokszor alkalmazhatunk mixolíd skálát is; pontosan ezt hallhatjuk az első 2 zenei gondolatban. Sőt, alapjában véve a zenei gondolatoknak inkább mixolíd-, mint blues-pentaton jellege van. Továbbá, a zenei gondolatok díszítéseként bennük kreatív módon került felhasználásra az egyik fajta tompítás, az M-technika.

 

3. zenei gondolat

Ez a zenei gondolat tökéletes átmenet az egyhangos dallamvezetés és a tipikusan többhangos funky-ritmuspengetés között (utóbbit majd külön fejezetcsomagban részletezzük). A tanítvány hibája itt az szokott lenni, hogy tanuláskor elkeni a dallamot, azaz túlhangsúlyozva az akkordjelleget, szinte ritmusgitárszerűen, azaz akkordozva játsza le. A zenei gondolat olyan jó, hogy korlátozottan még így is működőképes, de ilyenkor inkább megállunk és addig nem is mozdulunk, amíg a tanítvány nem hozza hangról hangra pontosan a frázist. Ekkor fog kijönni ezen zenei gondolat igazi értéke, varázsa.

 

4. zenei gondolat

Ez a rész egyértelműen többhangos, sőt már akkordos funky-ritmuspengetés és mint ilyen, másféle megközelítést igényel. A kotta itt nagyon részletesen leírja az akkordmenetet, de én azt szoktam javasolni, hogy inkább ne szó szerint tanuljuk meg, hanem gondolkodjunk tágabban, mert így ezen a frázison keresztül egyúttal megérthetjük a funky-ritmuspengetés fő alapelveit, valamint alapszinten ki is gyakorolhatjuk. Ezek címszavakban:

A Get Funky akkordmenete híven követi az általános blues-akkordmeneteket, amely legtöbbször a jól ismert TSDT-képlet köré csoportosul, ez a jelen dalban:

 

G - C - D

 

...de nyugodtan használhatjuk a fenti akkordok "fűszerezett" négyeshangzatait is:

 

G7 - C7 - D7

 

A dalt nekünk Sipos Csaba játszotta fel, aki úgy tűnik, hogy a jövő generáció egyik nagy gitáros egyénisége lesz.

 

Skálarendszer

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat

 

Tonális és technikai skálák

 

A dal fent részletezett tonális jellege miatt én csak 2+1 skálát mutatnék meg, az első a jól ismert G-blues pentaton (itt 1 csak 1. fok):

 

Pénzes-féle Gitáriskola - G-blues pentaton skála

 

A másik 2 a G-mixolíd és az egyik, technikailag hozzátartozó F-líd skála:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - G-mixolíd skála

Pénzes-féle Gitáriskola - F-líd skála

 

Videó