A bundnélküli gitár Ic.

Az interaktív húrtáblázat

 

Ez a táblázat először a Bundnélküli basszusgitár című fejezetben lett publikálva. A komplex táblázat megadja a tiszta hangközű és temperált hangpozíciók közötti akusztikai és fizikai eltéréseket. A Tisztelt Olvasónak csupán 2 értéket, a menzura hosszát és a konkrét zenei hangot kell bevinnie, majd a táblázatot frissítenie. A táblázat képes tizedmilliméteres menzurából is kiindulni, például 863,6. A konkrét zenei hang bármelyik lehet a 12 közül, a táblázat a bevitt hangtól kezdve a kromatikus (félhangos) skálát fogja megmutatni, ezáltal vele bármelyik hang (tulajdonképpen bármelyik húr) temperált és tiszta hangközű tulajdonságait felvázolhatjuk. A zenei hang betűjének beviteléhez használjunk nagybetűs karaktereket: C, D, E, Cisz vagy C#. A táblázat tehát megmutatja bármilyen menzurahosszú gitár (tágabb értelemben húros hangszer) konkrét húrján lecsapódó virtuális bundjainak fizikai és akusztikai értékeit és ezeket össze is hasonlítja.

 

 

Ennek a táblázatnak nincs sok értelme "klasszikus" felépítésű, azaz bundozott gitárnál, de még ebben az esetben is reprodukálható az akusztikai-fizikai különbség: nevezetesen, ha bundok felett slide-gyűrűt használunk...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Slide-gyűrű

 

...és a táblázat adatait egy mérőszalaggal alaposan belőjük a fogólapon.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Mérőszalag + gitárnyak

 

Squier-gitárjaim (egyik bundozott, a másik nem) menzúrahossza a G3 húron 647 mm. Ekkor az interaktív húrtáblázat a következő értékeket adja ki:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Interaktív húrtáblázat

 

A gitáron ezt mérőszalaggal leellenőrizve az értékek valóban rendkívül pontosak, sőt, bundozott gitár túlságosan is, mert a táblázat nem számolja bele a rézbundok nagyjából 2 milliméteres szélességét. Ettől függetlenül az értékek pontosak és nem halmozódnak a pontatlanságok az egyre magasabb bundszámmal. (Ez egyébként nemcsak a gitár, hanem a táblázat zeneelméleti pontosságát és hitelességét is bizonyítja.)

 

A táblázat alapján a legnagyobb eltérés a 6. bundnál, azaz az alaphanghoz (az üres húrhoz) képest szűkített kvintnél jelentkezik 4,64 milliméterrel. Ez viszont már majdnem 1/2 centiméter eltérés! A fizikai eltérés itt standard 17,07 cent akusztikai különbséget produkál, amely már érzékelhető hangmagasság: mindamellett, hogy a tapasztalt zenész azonnal hamisnak nyilvánítja egy előzetes referenciahang után, az én "fülesmackós" (fülre történt) méricskélésem szerint nagyjából ekkora frekvenciaingadozása van egy középerős vibrato-technikának.