Beszélgetések

LGT-Tabán Alsóörsön

 

Öt év szünet után 2013 elején egyedülálló sikerrel, négy teltházas Aréna-koncerttel tért vissza minden idők legsikeresebb hazai zenekara, a Locomotiv GT. Bár akkor biztosra vettük, hogy egyhamar nem lépnek újra színpadra, augusztus 18-án, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében háromórás koncertet ad az alsóörsi Európa Kempingben a Locomotív GT. Az eseményre kedvezményes jegyeket augusztus 9-ig árusítanak országszerte, Budapestről pedig zenevonat is szállítja a rajongókat Alsóörsre. Ennek apropójából Presser Gáborral, a zenekar egyik alapítójával beszélgettünk.

 

Locomotív GT

 

Elég régen fordult meg a zenekar a Balaton környékén. Mi az oka a „visszatérésnek”?

Nem tudtunk ellenállni a felkérésnek, hogy újra egy amolyan tabáni bulit játszhassunk a zöldben, és persze az Aréna-koncertek sikere és visszhangja nagyon megdobogtatta öreg szívünket, hiszen ilyet rég éltünk át. A harmadik koncert végén ott ültünk a színpadon, egy kicsi padon, néztük a tapsoló, újrázó közönséget, és valahogy ott volt a levegőben, hogy ez „nem lehet az utolsó”!
Aztán nem beszéltünk erről, és váratlanul jött a telefon, hogy mit szólnánk egy balatoni bulihoz. Hát bevállaltuk.
Az emlékeink szerint 32 éve játszottunk utoljára a Balatonon. Most megpróbáljuk odavinni a tabáni koncertek hangulatát.
 

Nagyon más jellegű koncertre számíthat a közönség az idei Aréna-fellépésekhez képest?

Igen. A tabáni hagyományokhoz híven a közönség már délután részt vehet a próbán is, este pedig egy szokásos háromórás bulit játszunk, amit ugyanúgy, mint az LGT-bulikon eddig is, a közönség felvehet videóra, telefonra, vagy akár műholdas közvetítést is megpróbálhat, aki tud. Egész nap zene lesz, „utcazenészek”, cirkuszosok, DJ-k szórakoztatják a közönségünket, a strandjegy benne van a koncertjegy árában, zenés különvonat indul délben a Nyugatiból (!) – nem véletlen „ZENEVONAT” néven, persze éjfélkor vissza is viszi az utasokat. A zenei programot persze megváltoztatjuk az Arénához képest, de ez nem jelentheti azt, hogy a leghíresebb dalainkat kihagynánk.

Ha esetleg valaki lemarad az augusztus 18-ai fellépésükről, mit mondana neki, mikor láthatja az LGT-t legközelebb színpadon?

Erre sajnos nem tudom a választ, jelszavunk: Megvárjuk, mit hoz a múlt!

A szervezők is LGT-rajongók...

Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a Nagyon Balaton eseménysorozat főszervezői mindössze 18 évesek voltak, amikor az LGT 1992-ben a Nyugati pályaudvaron koncertezett. „Soproniként sosem jártunk Tabán-koncerteken, de már gimnazistaként tudtuk, hogy egy ilyen nagy koncertet nem szabad kihagynunk. Stoppal jöttünk Budapestre, életre szóló élmény volt látni az LGT-t akkor a Nyugatiban, később pedig rongyosra hallgattuk a koncertlemezt” – mesélik a főszervezők, akik egy ideje a Balaton Régió legjelentősebb eseménye, a Zamárdiban zajló MasterCard Balaton Sound főszervezői is egyben. „Megtisztelő, hogy Pici bácsi, Somló, James és János igent mondott a felkérésünkre. A Nagyon Balaton a szándékunk szerint az idei évtől egy igazi új és mai ünnep lesz idehaza: a Balaton Ünnepe. Ennek igazán méltó nyitánya, hogy Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb múltat magának tudó csapata, az LGT újra színpadra lép, ezúttal szabadtéren, az alsóörsi Európa Kempingben egy háromórás koncerttel” – tette hozzá a Fülöp–Lobenwein szervezőpáros.

 

(Forrás: Hetek)