Zenés bemutatkozás

Szólógitár

 

Ön VALÓBAN meg akar tanulni gitározni?

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright. 

 

Ön VALÓBAN meg akar tanulni gitározni?

 

Még egyszer felteszem a kérdést: akar Ön 2 és fél év után úgy gitározni, ahogy Móczár Zsuzsi, Tóth Tamás vagy éppen Szilágyi Tomi teszi?

 

 

 

 

Ha igen, tovább kell gondolnunk a kérdést: mi kell mindehhez? Kellenek-e dögös metalszámok a gyakorláshoz?

Kell-e ízes, népies, neokonzervatív akkordozás?

Kell-e a vagány rocksztár a színpadról, aki majd két sör és néhány hosszúcombú bige között mellesleg hibátlanul elmagyarázza a nagy zeneelméleti frankót és az élet értelmét?

Kell-e egyáltalán bármi, ami eddig megszokott volt?

 

Ha Önnek mindebből már elege van, akkor Ön az én emberem!

 

Miben különbözik a Pénzes-féle módszertan az eddig megszokott módszertanoktól, illetve a klasszikus zeneelmélettől?

Rengeteg dologban, amit Ön még sokáig nem fog tudni megérteni, mert gyökeresen új megközelítések eredménye.

  1. Mindenre rákérdeztünk, amit nekünk valaha tanítottak és ha az utóbb idétlenségnek bizonyult vagy mi tudtunk helyette jobb, logikusabb megoldást, akkor kidobtuk a virtuális kukába (Windows Recycle bin).

  2. Tisztáztuk a zenei félreértéseket, a hibás fogalmakat pontosítottunk, amit lehet, lemodelleztünk, mert az jóval könnyebben tanítható a vagány rocksztár cigiszagú gitárszólójánál.

  3. Hisszük, valljuk, tudjuk, hogy a tudáshoz vezető út nem kikövezett, hanem egyenesen az ellenkezője: rögös, véráztatta, leginkább izzadság és dögunalom keveréke. Aki mást mond, az hazudik vagy soha életében nem tanult keményen.

  4. Mindezt egyetlen, logikus alapokon álló, tökéletesen rendszerezett, 21. századi módszertanná gyúrtuk össze, mert csakis és kizárólag így tudunk mindig új és még újabb felfedezésekre jutni.

Mit értünk el mindezzel?

  1. Elsősorban azt, hogy mi értjük is, amit csinálunk.

  2. Azt játszunk le hangszerünkön, amit akarunk.

  3. Mindig felfedezünk valami újat.

  4. Őszinte részvéttel tekintünk azokra, akik minderre önhibájukból nem képesek.

Miről olvashat Ön ezen a honlapon?

Elsősorban ezen gyökeresen új megközelítésekről. De figyelmeztetem Önt: a Pénzes-féle módszertan olyan, mint a Mount Everest: nagyságánál fogva mindenki látja, mégis csak kevesen tudják meghódítani. Hogy miért? Mert meghódítására az emberek többsége egyszerűen nem szánja rá az időt és az energiát. Ám a Pénzes-féle módszertan nem szellemi kispályásoknak való, arra ott van a YouTube a maga rengeteg feltöltött gitároktató egypercesével. Közös mottójuk:

 

"Tanuljon meg gitározni erőfeszítések nélkül, a reklámszünetek alatt!"

 

Hol kéne kezdenie?

Ha a honlap terjedelme és tartalma megriasztja Önt, akkor ez az egész nem Önnek való. Ez a honlap valójában ingerlő kihívás, ahogy Edmund Hillary előtt is ott tornyosult a világ legmagasabb hegye. Minden siker és kudarc az emberi elmében dől el, nincs azon kívül semmi. Hillary döntött: felkészült és oxigénpalack nélkül nekivágott. Amikor Ön is döntött, hívjon vagy írjon.

   

Arra a kérdésre, hogy miképpen értem el az itt tanulmányozható technikai és tartalmi tudást, már választ adtam a Szólótechnikai alapok I. című fejezet "Ösztönösség és kiműveltség" című részében. Annyit hozzáfűzhetek: nem vagyok nagyobb tehetség Önnél.

 

Vivaldi - Négy évszak - Nyár - szólórészlet

Nyilvánvalóan a részt csakis klasszikus zenével nyithatom meg...

Itt azt szeretném prezentálni, hogy a megtanult pengetési technika valójában akkor biztos, ha akusztikus gitáron is működik. Erről a szólórészletről és gitártechnikai kidolgozásáról (azaz a Pénzes-féle módszertanba való illesztéséről) részletesen írok a Fejezet a klasszikus zenének című részben. A gitár Ibanez márkájú és kitűnő belépőszintű hangszer.

 

 

Ebelasztin dala

Egyik kedvenc szólórészletem Kodály: Háry János című daljátékából, amelyet kezdetleges, klipszerű elemekkel is feltuningoltam.

 

 

Itt pedig Johann Sebastian Bach megismételhetetlen zsenialitását hirdetem egyik híres szólódarabján keresztül (H-moll szvit - Battinerie).

 

 

Nu metal-backing - improvizáció - részlet

Ez egy nagyon érdekes tonalitású alap, ugyanis H-frígben van. Lassú részében saját dallamokat improvizálok, míg a gyors rész (természetesen) ropogó skálahegyek, azaz hengermalom és zúzdagyár. Rövid futamok erejéig kihasználom az egyhúros skálák lehetőségeit is.

 

 

Hendrix style blues backing - improvizáció 1 - részlet

Ez a felvétel készült legelőször (tulajdonképpen felvételpróbának szántam) és ezért sokkal spontánabb jellegű. Ebből következően jóval zajosabb is, főleg a rendkívül nehéz kvart-hajlításnál, amely technika igazi húrgyilkos. Én is úgy gyakoroltam ki, hogy el akartam szakítani az E1 húrt. A gitár márkája Squier Fender Affinity-széria, de valódi Fender-pickupokkal tuningolva. Ilyen módon tökéletes oktató hangszerré vált, bár láthatóan én bátran felvállalom ezt a kommersz hangszert felvételkészítésre is.

Egyébiránt ezt az alapot nagyon szeretem, mert szerintem igen közel áll az authentikus blues-zenéhez. Lehet azonban arról vitatkozni, hogy mennyire ízléses ilyen jellegű alapba gyors improvizációt betenni. Nos, ez az én zeném és ez nem nyers exhibicionizmust jelent, hanem az önkifejezés már szélessávú lehetőségét (minimum 1 MB/s).

 

 

Hendrix style blues backing - improvizáció 2 - részlet

 

 

Jene backing - improvizáció - részlet

Szintúgy fríg tonalitású (E-domináns fríg), sőt 7/4-es alap á La Dream Theater, amint erről részletesen írtam a Jam session című fejezetben. Talpunk alatt csikorgó kődara és lövészárok-romantika szakadatlan arcvonal-hangulatban...

 

 

Hendrix - Voodoo Child backing - improvizáció - teljes

Ezen backing körüli improvizációs bonyodalmaimról részletesen írtam a Jam session című fejezetben. Örülök, hogy ezek idővel megoldódtak és most egy teljes, kreatív örömmel feljátszott felvételt nyújthatok át a Tisztelt Olvasónak. A feljátszás során vigyáztam, hogy ne szólózzam szét az alapot, hanem arra nagyjából az eredetivel megegyező jellegű improvizációt tegyek rá. Azt hiszem ez nagyjából sikerült. A dalt hiteles hangszeres környezetben, azaz egy balkezessé átalakított jobbkezes Fenderrel játszottam fel, amely még Fender-Noiseless-pickupokkal is fel volt vértezve. A szám elején lévő wau-wau pedál-hápogást kihagytam és sika-pengetéssel pótoltam.

 

 

Rimszkij-Korszakov: Dongó - szólórészlet

Kötelező vizsgadarab minden ilyen gitárosnak, aki középszerű zenei tehetségét gyorsasággal igyekszik ellensúlyozni (ebbe természetesen én is beletartozom). A metronóm taktusszáma T=200.

 

 

Keleties improvizáció - részlet 

A keleties hangzást a roma skála 1. foka segítségével varázsoltam ide, amely többi skálafokával együtt az Egzotikus skálák című fejezetben tanulmányozható. Az improvizáció során ebből a sablonból nem nagyon lépek ki. A háttérben egy egyszerű 3/4-es C-dúr hármashangzat adja az alapot. Jó lett volna még valami masszív keleti ütőhangszer is, mondjuk tabla, ezt majd máskor...

 

 

Dinicu: Pacsirta - szólórészlet

A hegedűre írt klasszikus mestermű saját gitáradaptációja. A metronóm taktusszáma T=250.

 

 

Miután a tanítványt-érdeklődőt imígy kigitároztam a nadrágjából, azt mondom neki: "Javaslom, hogy ne hagyd magad elszédíteni, elvégre egyáltalán nem biztos, hogy ezt a tudást át is tudom neked adni. Ez a gitárszakma egyik legnagyobb füllentése, neked meg a tévedésed...

Nos, ami engem illet: tudásom legjavát képes vagyok átadni, kivéve annak improvizatív részeit, mert a belőlem jövő zene csakis az enyém.

 

No és mit mondok magamnak?

Remek volt Pénzes! Bár ezzel egyetlen lépéssel sem kerültél közelebb az igazi zenéhez (Mozart, Bach, Mahler), de legalább a fejed térfogatát növelhetted. A középszerűség istene megint feloldozott (itt mindenkit)...