Zenés bemutatkozás

Basszusgitár

 

A szerzői jogi állásfoglalások a Szerzői jogok című fejezetben tanulmányozhatók.

 

You can read copyright statements in the chapter Copyright. 

 

Ígéretemet megtartva újra vettem, illetve ki is bővítettem a fejezet ezen hangügyileg legproblémásabb részét. A felhasznált hangszer egy belépőszintű, balkezes Ibanez basszusgitár. Az az igazság, hogy én az Ibanez gitárokban eddig még sohasem csalódtam, úgyhogy a márkát még olcsó változataiban is ajánlom mindenkinek szíves figyelmébe. Remélem fog tetszeni...

 

Level 42 - Lessons in love

Mindig is nagyon szerettem Mark King vagány, de rendkívül intelligens játék-, és énekstílusát. Már akkor slappelt, amikor egyeseket csak tervezgettek a szülei. Apropó, slap közben simán és pontosan énekel... sajnos én csak a slap-technikát tudom megmutatni...

 

 

Hillsong - Salvation is here - basszus szólórészlet

Le a virtuális kalappal a Hillsong-basszusgitáros előtt, mert veszett nehéz volt feljátszani ezt a rövid szólórészletet! Internetes (butított) tabulatúrája egyébként a Szólótechnikai alapok II. című fejezetben érhető el. A későbbiekben szándékomban áll az egész számot feljátszani szólótechnikai pengetéssel.

 

 

Metal-backing - teljes

Ebben a dalban a basszusszólamot ujjakkal pengetem. Technikai megvalósítása a flamenco-zene picado-technikájára alapul, amely folyamatos jellegű, imimimi-ujjakal végrehajtott pengetés. A technikának sebességbeli felső határa nincsen, csupán a gyakorló elszántsága szabhat határt. Minden nagy flamenco-gitáros kisebb, egyéni változtatásokkal ezt a pengetést használja.

A dal tonalitása A-harmonikus moll, amelynek technikai skálaszerkezeteit egy az egyben a Harmonikus moll skálafokok című fejezetből vettem át.

 

 

Ihol pedig a kedvenc tánckarom a kedvenc zenémmel (remélem lehet majd látni a laptopon):