Alapskálák üres húrokra

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

Hogy teljes legyen a Pénzes-féle módszertan, szakmai ujjgyakorlatként villámgyorsan felvázoljuk az alapskálákat üres húrokról indítva az OSIRE nevű, saját készítésű skálahányó szoftverrel.

 

Ezt ugyan megtehetnénk az Alapskálák Ia. című fejezetben is, ahol zenei rendszerünk legfontosabb skálái először vannak bemutatva, viszont a fejezet kimagasló fontossága ellenére sincs ott még megemlítve az alapskálák közötti zeneelméleti-technikai kapcsolat, amelyet legplasztikusabban, de magyarázatok nélkül az Alapskálák IIIb. - A húros hangszeres legfontosabb táblázata című fejezetben publikált egyesített alapskála-táblázat képvisel.

 

Pénzes-féle Gitáriskola

Mit is jelent az üres húr?

 

Nyilvánvalóan az üresen, azaz le nem fogott húrt, amelyet a Pénzes-féle tükörképeken mindig baloldalt, a függőleges szürkésfehér sávon láthatunk:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - E-dúr - üres húros

 

Ilyen módon láthatóan a legalső hang -a 6 húros, standard alaphangolású gitárból következően-, az E hang lesz.

 

Ám ez a megközelítés természetesen még nem számít bele a skála technikai szerkezetébe. Ettől ugyan még lehetne a skála a szerkezetében egyhúros is, de ezt külön fejezet modellezi, sőt azt is, hogy a skálaépítkezés lehetséges összes variációja matematikailag kiszámított legyen (A dúr skála összes lehetséges megközelítése című fejezetcsomag).

 

Itt és most az általam optimálisnak ítélt trichord, azaz 1 húron 3 pengetéses szerkezeteket vesszük elő és a skálákat a lehetséges legalsó üres húrról, átlagos gitár esetében E hangról indítjuk. Így fog kijönni 7 alapskála, mindegyik E hangról indítva. Azt, hogy a keletkezett skála melyik skálarendszerbe illeszkedik be, az egyesített alapskála-táblázat kitűnően megmutatja:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Egyesített alapskála-táblázat E hangra

 

Kapcsolódó fejezetek