Az alapskálák IVg.

A dúr-skála összes lehetséges megközelítése

Következtetések

 

A fejezetekben ismertetett, igen fárasztó és hosszadalmas számolgatás-rajzolgatás eredményeként nekem (és X. tanítványomnak) 121 darab különböző skálaszerkezet jött ki a fő oktávcsoport 4 oktávcsoportjára.

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - Fő oktávcsoport

 

Ezúton szeretnék felbiztatni minden, a téma iránt érdeklődőt, hogy ellenőrizzék le állításainkat, de meg kell jegyeznem: iszonyatos munka lesz!

 

Képletek

 

Hangsúlyozom, hogy a kapott mennyiség csak akkor igaz, ha a felvázolás követelményei szerint alkottuk meg skáláinkat. A kapott skálamennyiség akár közvetlenül meg is számolható, mivel a a fő oktávcsoportokban nem mutatható skálákat is jelöltem nem ábrázolható megjegyzéssel. Ennek oka az volt, hogy ezek a skálák viszont a második mellékcsoportban egyértelműen ábrázolhatók:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - Mellék oktávcsoport 1.

 

Ha a gitár minimum 22 érintős (azaz a 9. oktávcsoport ábrázolható), akkor ebben a mellék oktávcsoportban is a kapott eredmény lesz érvényes. Ebben az esetben a skálamennyiség a 121 + 121 = 242 egyszerű összeadás képletével megkétszereződik.

 

Ehhez még nem számoltuk hozzá a második mellékcsoport skáláit:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - Mellék oktávcsoport 2.

 

Itt láthatóan már csak 3 oktávcsoportunk van (5.-6.-7.), amelyből a 6. és 7. oktávcsoportok sok, nem ábrázolható skálát fognak tartalmazni. Ennek ellenére számoljuk bele őket az összeadásba: 36 + 121 + 121 = 278.

 

A 7 hangból álló D-dúr skála egy minimum 22 érintős gitáron elméletileg 278 skálával játszható le. Ez 121 különböző skálaszerkezetet jelent. Az effektív felhasználható skálamennyiséget pedig úgy kapjuk meg, hogy az összesítésből kihagyjuk a nem ábrázolható skálákat.

 

Hát, csupán ennyi...

 

Csupán ennyi...