(Szakmai) tévedések és egyéb vígjátékok I.

Bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

"Az igazságokat folyton ismételni kell, mert a tévedéseket is folyton ismétlik." (Goethe)

 

Ebben a fejezetcsomagban áll szándékomban összegyűjteni az Interneten fellelhető vagy egyéb helyeken hallott-látott célzatosan szakmai tévedéseket. A bevezetés legfontosabb gondolata, hogy a szakmai tévedés természetesen nem egyenlő az egyéni ízléssel, az utóbbi ugyanis saját személyes benyomásaimat tartalmazza, így mivel az teljességgel szubjektív, nem erőltethető rá más személyekre.

 

Mi alapján mondhatom akkor ki azt, hogy egy bizonyos dolog szakmai tévedés-e vagy sem? Elsődlegesen Gitáriskolám egyik legmeghatározóbb alapelve alapján: egy optimális mindig létezik, míg a többi nem az. Ebben a pillanatban képes vagyok:

Ám ne sértődjünk meg: nyilvánvalóan ez a személytelen módszertani eljárás is tartalmazhat személyes mozzanatokat, ezt a jogot fenntartom magamnak.

 

Másodlagosan: sokszor nem is a technikát vagy a szemléletet kell analízis alá venni, hanem a klasszikus zeneelmélet bizonyos káros szokáskötegeit vagy egyéb zenetörténeti tévedéseket. Amit valójában el szeretnék érni, hogy ez a fejezetcsomag magas szintű szakmai viták bázisává váljon, ebből következően nagyon szívesen publikálnék az enyémtől eltérő szakmai véleményeket is, ha írója a teljes nevét, e-mail címét és írásbeli engedélyét adja hozzá. (Bubu, Sziszi, Kuki és egyéb internetes álnevű, azaz névtelen jánosok leveleit nem publikálom és nem is érdekelnek.)

 

Természetesen a fejezet célja a szakmai analízis és nem a személyeskedés, ezért a tévedések és egyéb vígjátékok forrásait nem jelölöm meg, kivéve persze ha azok magától Shakespeare-től származnak .

 

Kapcsolódó fejezetek

 1. Bevezetés

 2. Pénzes László és a hibák

 3. A dór skála és a szerzői jogok

 4. A folyamatos fel-lepengetés lassítja a játékot...

 5. A technika nem lényeg, az majd jön együtt a sebességgel...

 6. Kvintfogás 1-4 ujjrenddel

 7. Az angol B és magyar H hang közti elnevezés különbsége egy kottamásoló hibája...

 8. Csak a pentaton skálák lényegesek, a többi bohóckodás...

 9. A csöves erősítő körüli legendáról

 10. Én bluest (funky-t, metalt, stb.) szeretnék tanulni...

 11. Bővített líd skála

 12. Hétfokúság-nyolcfokúság

 13. A kromatikus skála

 14. Néhány gondolat a legato-technikáról

 15. Néhány gondolat napjaink sebességmániájáról

 16. A mozdulatok betanulása

 17. A dúr-moll hangrendszer