Szólótechnikai alapok IV.

A skálák összekapcsolása

 

Előszó

A cikluson belüli váltás

A ciklusok közötti váltás

Általános skálafordulási szabályok

 

Előszó

 

A jelen kiadvány logikus, rendszerezett folytatása...

...gyakorlási sorozatoknak. Ha Önnek egyáltalán nincsenek szólótechnikai tapasztalatai, akkor javaslom, hogy mindenképpen az említett fejezetcsomagokkal kezdje, mert nélkülük nem lesz képes az itt leírtakat értelmezni.

Az OSIRE alapszintű használatánál...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Skálafordítási szabályok

 

...pontosabban teljes skálás skálavariációk lejátszásánál észrevehettük, hogy a program a skálák összekötésekor minden esetben a skála legtetején és legalján bejátszik +1 ciklust. Tehát minden egyes skálakapcsolatnál keletkezik alul-felül 2 ciklus. Mint minden haladó problémánál, itt is többféle megoldás lehetséges, ki kell tehát választanunk az optimálisat.

Mit jelent ebben az esetben az optimalitás?
Azt, hogy a skálaváltás (amely gitár esetében egyenlő a fekvésváltással) a lehető leggyorsabban és a lehető leglogikusabb lépésben történjen, azaz nagy sebességeknél már ne kelljen ezzel foglalkoznunk.

 

Valójában 2 lehetőségünk van, amely közül az egyik optimális, a másik nem.

 

A cikluson belüli váltás

 

Először nézzük meg a videót, amelyben F-dúr teljes skálában, annak 1. skálájában haladok felfelé 012 skálavariációval, majd cikluson belüli váltással átmegyek a következő, G-dór skálába:

 

 

A videón ezt a váltást a 4. ujjal követtem el. A váltás további jellegzetessége, hogy a 4. ujjat csúsztattam a felső +1 ciklusban. (Itt jegyzem meg, hogy ezt valójában bármelyik ujjunkkal meg tudjuk tenni.) Sokan erre azt mondják, hogy ez a mozdulat voltaképpen egy technikai fogás, úgynevezett slide (csúsztatás). A szabványválasz, hogy szerintem a slide egy speciális technikai effekt, ahol maga a technika által adott hangzás a fontos. Ebben az esetben viszont nem az effekt számít, hanem a skálaváltás, amely történetesen technikailag igen hasonlít a slide-ra.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

Jegyezzük meg, hogy cikluson belüli váltás nem optimális, mert sebességbeli felső határa van. Azaz csúsztatott ujjakkal nem fogunk tudni gyors skálaváltásokat elkövetni.

 

A ciklusok közötti váltás

 

A fentiekből következik, hogy az optimális skálaváltás minden esetben a ciklusok közötti, mert a ciklusban történő összekötést nagy sebességeknél már nem tudjuk kijátszani, míg a ciklusok közötti összekötést igen. Másrészről a ciklusok közötti összekötés esetén bármikor átmehetünk egyhúros skálába és ez technikailag mindenképpen előnyös.

Az alábbi videón a fenti skálavariációt (F-dúr teljes – F-dúrból G-dórba váltás – 012 skálavariáció) már ciklusok közötti váltással játszom le:

Most nézzük meg az optimális átkötést alul is, azaz a skálák alsó hangjainál:

 

 

Ezután ellenőrizzük le a ciklusban történő és ciklusok közötti skálaváltás különbségeit egy másik skálavariációval: 011. Először a cikluson belüli váltás:

 

 

Láthatjuk, hogy a már ismertetett, slide-szerű mozdulattal tudunk csak váltani. Azonban a ciklusok közötti váltás esetén…

 

 

…érdekes dolgot vehetünk észre:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Fontos!

a skálavariáció képletéből adódóan lehetőségünk van arra és meg is tesszük, hogy a skálafordulás előtt már 2 ciklussal előbb váltunk skálát!

 

Ellenőrizzük le ezt a váltást a fenti videón!

 

Most nézzük meg az optimális átkötést alul is, azaz a skálák alsó hangjainál:

 

 

Végül ellenőrizzük le a fentieket egy másik skálavariáción (010), F-dúr teljes skálában:

 

Általános skálafordulási szabályok

 

Az OSIRE a skálafordulásokkor nem minden esetben teszi be a +1 ciklust, mert bizonyos skálavariációs szabályoknál a +1 ciklust technikailag csak nagyon nehezen tudnánk bejátszani. Ezt a Tisztelt Olvasó most még nem látja át, de el kell nekem hinnie. Először nézzük meg az általános skálafordulási szabályokat:

  • Ha a skálavariáció átmérője (a skálavariáció abszolút hangmagassága) kisebb vagy egyenlő az 1 húron lévő lépésszámmal, akkor az OSIRE bejátssza a +1 ciklust.

  • Ha a skálavariáció átmérője (a skálavariáció abszolút hangmagassága) nagyobb az 1 húron lévő lépésszámmal, akkor az OSIRE nem játssza be a +1 ciklust.

Itt van a már haladó ujjrendű 0123 skálavariáció. Átmérője, azaz a skálavariáció abszolút hangmagassága 4. Például F-dúr skálánál ez a következő 4 hangot jelenti:

 

F-G-A-H

 

Ez azért lényeges, mert a ciklust trichord-szerkezetben (1 húron 3 hang) nem tudjuk lejátszani anélkül, hogy ne ugranánk mindig át a következő húrra. A skálavariáció egyetlen ciklusa tehát 1 húron, trichord-szerkezetben sohasem játszható le:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Skálafordítási szabályok

 

A skála tetején (és alján) ugyan betehetnénk a +1 ciklust, ám ezt az alkalmazott lejátszási szabályok szerint nagyon nehezen tudjuk megtenni. A végső és legmegnyugtatóbb megoldás a felmerült problémára, hogy emiatt az OSIRE nem játssza be a +1 ciklust.

 

Ha azonban a 0123 skálavariációt tetrachord-szerkezetben gyakoroljuk (1 húron 4 hang), akkor -mivel a 0123 abszolút hangmagassága 4-, a skála tetején és alján nem lesz gond a +1 ciklus bejátszása, hiszen nem törik meg a skálavariáció lejátszásának menete:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Skálafordítási szabályok

 

Nézzünk egy harmadik példát!

Adott a 012 skálavariáció. Átmérője, azaz a skálavariáció abszolút hangmagassága 3. Például F-dúr skálánál ez a következő 3 hangot jelenti: F-G-A.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Skálafordítási szabályok

 

A ciklust trichord-szerkezetben is le tudjuk játszani és emiatt az OSIRE a skála tetején és alján a +1 ciklust is bejátssza.