Szólótechnikai alapok

Pszichológiai rész I.

 

Bevezetés

 

Bevezetés

Kapcsolódó fejezetek

 

Bevezetés

 

Talán a pszichológia az egyetlen olyan tudomány, amelyet nem támogat egzakt logikai-matematikai apparátus, azaz modellezhetősége voltaképpen kizárólag tapasztalatok által felállított elméleteken nyugszik. Ezen elméletek ettől még lehetnek működőképesek, ám mivel nem egzaktak, félreértelmezéseket vihet be a rendszerbe (1 + 1 talán mégsem 2, ha éppen rossz a hangulatom). A félreértelmezések és "másértelmezések" visszásságairól kellő mennyiségű dokumentumanyag áll rendelkezésre ahhoz, hogy viszonylag pontos és hiteles képet kapjunk a pszichológia múltjáról és jövőjéről. (Csak egyetlen kiragadott másértelmezés: elektrosokk.)

 

Mindezt azért vezettem fel ilyen módon, hogy észrevegyük: a pszichológia annyira gyakorlati, tapasztalati (és sokszor szubjektív) tudomány, hogy szent meggyőződésem: egy felkészült és gyakorlott középiskolai tanár is rendelkezik annyi pszichológiai tudással, mint a legképzettebb pszichomókusok. (Nagyon jól tudják ezt ők, éppen ezért nincs is sértődékenyebb társaság náluk. Tisztelet a kivételnek...)

 

Ezért bátorkodom saját írásaimat "pszichológiai" jelzővel illetni, holott megírásukkor nem erre törekedtem; én egyszerűen csak leírtam olyan jellegű tapasztalatokat, amelyek később beilleszthetők ebbe a sémába. Hogy ez mennyire bizonyult hasznosnak, arról csakis egyetlen fokmérő képes tudósítani: a Tisztelt "Felhasználó" reakciója.

 

Kapcsolódó fejezetek

  1. Bevezetés

  2. Ösztönösség és kiműveltség

  3. Személyiség és személytelenség

  4. Befejezett és befejezetlen mozdulatok

  5. Provokációk

  6. A hibázásról

  7. Az általános tanulási görbe