Szólótechnikai alapok

Kérdések-válaszok

42. - Énektanulás gitárral

 

Első olvasásra egy kicsit furcsának tűnő dologgal kapcsolatosan szeretném a véleményét kérni. Mindig szerettem volna énekelni, de nem megy, ezért szeretném az éneket egy az egyben eljátszani gitáron. Még csak most kezdeném a gitározást. Tehát az akkordjáték nem érdekel, csak az énekdallam eljátszása. Ha Ön lenne a helyemben, akkor hogyan indulna el? Ha az emberi hangterjedelmet vesszük alapul, akkor mennyi húrra lenne szükség és azokat hogyan lenne célszerű hangolni?

A másik, hogy az énekkottákat le kellene fordítanom gitárra. Letöltöttem egyet, amin a szöveg alá odaírták betűvel, hogy mely hangon kellene énekelni. A gond az, nincsen jelölve, hogy például a D hang melyik oktávban lévő D.

 

Véleményem szerint arra, amit komolyan meg akarunk tanulni, időt, pénzt, energiát kell áldoznunk. A legkézenfekvőbb megoldás énektanár felkeresése. Önmagát úgysem fogja tudni megtanítani énekelni...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gondolkodjunk el rajta!

...ráadásul 1 olyan hangszer segítségével, amit még nem is ismer.

 

Következésképpen felesleges olyan hangszert behozni a képbe, amely voltaképpen nem is segíti az énektanulást. Megjegyzem, szerintem erre, azaz a segédhangszeri teendőkre a zongora / szintetizátor alkalmasabb volna.