Szólótechnikai alapok

Kérdések-válaszok

41. - Húrfekvés problémája

 

Van egy klasszikus akusztikus gitárom, amin azt vettem észre, hogy a nyereg és a húrláb nincsenek szintben. A húrláb magasabban van. A mélyebb hangok lefogásához elég kb. 1 mm-re lenyomni a húrt, míg a legmagasabb hang lefogásához ugyanazon a húron 6 milliméternyit kell lenyomni. Jól gondolom, hogy egy húron a magasabb hangok felé haladva emiatt egyre nagyobb lesz az "elcsúszás" a kívánt hanghoz képest? Mégpedig felfelé, mivel a nagyobb távolság (a húr és nyak között) leküzdése nagyobb húrmegnyúlással jár? Ez az egész egyébként akkor tűnt fel, amikor a húrok egymáshoz történő hangolását próbálgattam. Először gép segítségével prímán behangoltam mindegyik húrt, de az egymáshoz történő ellenőrzés során bukott a hangtisztaság...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Húrfekvés problémája

 

A fenti képen bár elektromos gitárt láthatunk, de legfontosabb elemeiben lényegében ugyanazon tulajdonságokkal, mint akusztikus gitárok esetében.

 

Alapértelmezésben a húrfekvés enyhe ferdesége, "dőlése" a nyak felé nem probléma, másként rossz, "zizegős" hangokat kapnánk húrlefogáskor. Ekkor még a húr túlfeszítése sem számottevő, azaz még nem hallható mértékű. Túlfeszítés alatt azt a távolságot értem, amelyet a húr megtesz, amikor kifeszített nyugalmi állapotból egészen a bundig lefogjuk. Ha ez túl hosszú, akkor nyilvánvalóan túl fogjuk feszíteni a húrt, amely hangmagasságának növekedésében jelentkezik.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gondolkodjunk el rajta!

Vájtfülűek erre a megjegyzésre már felhördülnek, mert igen büszkék kifinomult hallásukra, bár azt hajlamosak elfelejteni, hogy mindeközben temperált hangrendszerben gondolkodunk, amiben az A-oktávok kivételével minden kissé hamis, tehát voltaképpen még soha életükben nem hallottak abszolút tiszta hangzást. Persze az is külön téma, hogy egyáltalán mit nevezhetünk abszolút tiszta hangzásnak, erről részletesen írok az Ádám, az első zenei zsenitől a mai temperált hangrendszerig című fejezetcsomagban.)

 

Az Ön által jelzett probléma halmozottan jelentkezhet rossz minőségű gitároknál, pontosan a már előbb említett okból. Silány minőség esetében gyakran már nem is nagyon lehet megszüntetni az ilyen jellegű hibákat, bár egy hangszerészi sebészeti beavatkozás, például nyakállítás a legtöbb gitár esetében még lehetséges.