Szólótechnikai alapok

Kérdések-válaszok

39. - 1-2-4 nagyterc kötelező ujjrendje

 

Az Interneten keresgélve találtam rá az Ön gitáriskolájára és úgy gondoltam elkezdek gyakorolni. Én már korábban gitározgattam, viszont mindent magamtól tanultam, senki nem mondta mit és hogyan kell, persze így be is rögződhettek rossz dolgok. Elolvastam az elméleti dolgokat, mielőtt az alapskálákba belevágtam volna és mindjárt bele is ütköztem egy valószínűleg rossz berögződésbe. Az ujjrend…  és ez nálam elég furcsa, mert úgymond csak "félig" csinálom rosszul. Elmagyarázom: mikor például elkezdem az F-dúr skálát...

 

Pénzes-féle Gitáriskola - F-dúr skála

 

...én ezt felfelé menet, azaz a magas hangok felé haladva 1-3-4 ujjrenddel játszom, viszont visszafelé már az Ön által is optimálisnak mondott 1-2-4 ujjrenddel. De nálam ez a „váltás” teljesen észrevétlenül megy végbe, én is később figyeltem fel rá. Ha gyorsabban játszom a skálát, sem okoz jelenleg akadályt. Most dilemmában vagyok, hogy a későbbiekben működhet-e ez ugyanígy, mert nekem így kényelmes, vagy erőltessem a mindenkori 1-2-4 ujjrendet. Esetleg találkozott már ilyennel?

 

Honlapomon több helyen is foglalkozom az 1-2-4 "kötelező" ujjrenddel. Kérem, hogy mindenképpen keresse meg a fejezeteket!

 

Elöljáróban jegyzem meg, hogy a kényelem sohasem szempont, legalábbis nem a szólótechnikában.

 

További nagyon fontos tudnivaló, hogy magasabb szinten, azaz gyors játéknál a hibák ki fognak jönni. Az 1-3-4 nem attól rossz, mert én azt állítom, hanem mert felesleges kétféle ujjrendet használni ugyanazon technikai helyzetre. Mind a 7 alapskála tartalmaz 1-2-4 ujjrendet (minden skálában minimum 2x, a dór, fríg, mixolíd és moll skálákban 3x), a kezdő tanítvány azonban különálló technikai elemekként tekint rájuk, holott lényegében ugyanazok. A többféle ujjrend ugyanakkor megsért 1 fontos szabályt, amelyet kissé tudományosan homogén ujjrend szabályának is nevezhetünk:

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Gondolkodjunk el rajta!

minél kevesebb ujjrendből válogatunk, annál jobb!

 

Mivel már említett módon mind a 7 alapskála felépíthető 3-féle ujjrendből...

...koncepcionális hiba ehhez egy 4. ujjrendet is hozzátenni.