A Gitáriskola új fogalmai és javaslatai

Skálakatalógus

 

A Pénzes-féle módszertan egyik legfontosabb újítása a 2 skálakatalógus felállítása volt. Keletkezési körülményeik, a velük kapcsolatos számítások és maguk a katalógusok kellő részletességgel tanulmányozhatók az alábbi fejezetekből kiindulva:

Én igazából nem is értem, hogy mindez miért nekünk jutott először eszünkbe, hiszen például az 1 oktávos skálakatalógus bevezető alapkérdése...

 

("Hányféleképpen kombinálható a temperált hangrendszer 12 félhangja?")

 

...a temperált hangrendszer fokozatos bevezetése, azaz nagyjából 300 éve a levegőben lógott.

 

No mindegy, ezt az eredményt már senki sem vitathatja el tőlünk. Az 1 oktávos skálakatalógus alapelveinek lefektetése után a 2 oktávos kidolgozása már viszonylag könnyen ment. A 2 skálakatalógus-típus azonban nemcsak arra alkalmas, amire meg lett alkotva, mert a modellezésül szolgáló bináris számok (például dúr skála - 101011010101) valójában nem abszolút, hanem bármilyen relatív hangmagasságot képesek reprezentálni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a temperált hangrendszer 12 hangjának összkombinációs mennyiségét mutatják meg, hanem bármely olyan hangrendszerét, amely szintén 12 hangból áll.

 

Az állítást könnyebb megérteni a 2 oktávos (24 hangos) hangrendszer példáján keresztül. Itt az alapötlet az volt, hogy a skálakatalógus ne csupán 1 oktávos legyen, hanem 2 oktávosra bővüljön, azaz voltaképpen a temperált hangrendszeren belül 24 hangból álljon. A lemodellezett több mint 4 millió skálakombináció azonban nemcsak a jelen rendszert képes reprezentálni, hanem tágabb értelemben bármely 24 hangosat. Tipikusan ilyen például a 12 hangos temperált hangrendszerből származtatható 24 db negyedhangos hangrendszer (azaz ha a félhangot is elfelezzük), amelynek felállítására és gyakorlatára a 20. század folyamán többször is történtek kísérletek. (Alois Hába)