A metronóm

Javaslat a metronómmal való gyakorlással kapcsolatban

  1. Először lassan, de metronóm nélkül ismerkedjünk meg a betanulandó gyakorlattal. Ez lehet skála, skálavariáció, dal, dallam, szóló, szólórészlet, akkordkíséret bármilyen formában, basszusmenet, esetleg ezek rövidebb részletei. Ha nem megy a gyakorlat egészben, akkor bontsuk fel logikus egységekre; ez skálavariációk esetében 1 ciklus, zeneművek, dallamok esetében pedig 1-2 ütem. Kiemelten ügyeljünk az optimális pengetésre, a kéztartásra, a gyakorlat pontos reprodukálására!

  2. Lassan, de immár metronómmal folytassuk a gyakorlat betanulását. Itt már az esetlegesen szétbontott egységeket is összefűzhetjük egyetlen gyakorlattá.

  3. Fokozatosan növeljük a metronóm sebességét, de közben ügyeljünk arra, hogy a technika, főként a folyamatos fel-lepengetés ne essen szét!

  4. A begyakorlásnak nincs sebességbeli felső határa (ezt nevezem szupergyorsításnak), ezt kizárólag a tanuló aktuális tudásszintje határolja be. De megszerzett hangszertudásunkat nyugodtan tesztelhetjük a szuperlassítás nevű gyakorlattal is.