Az improvizáció gyakorlata VIII.

A zenei gondolatok keresése

 

A zenei gondolat nem olyan egyértelmű, mint a szavakból, mondatokból álló gondolat. Ennek ellenére nagyon sok zenére azonnal rábólintunk: igen, értem, hogy mit akart mondani, ez az én zeném. Kamaszkoromban például mániákusan hallgattam szét a Pink Floyd - The Wall című lemezét...

 

Pink Floyd - The Wall

 

...a benne szereplő szinte összes zenéről tudtam, hogy miről szól, annak ellenére, hogy akkor még nem beszéltem angolul. Minden egyértelmű volt és ma is az. Roger Waters valamit el akart mondani a zene nyelvén, ez sikerült is neki, én meg vettem az adást.

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Ez a jó zene egyik legfontosabb ismérve: tartalmas, azaz van mondanivalója, amit az arra érzékeny közönség meg is ért.

Ismételjük meg ezt a megállapítást: a jó zene tartalmas. Sőt, mi töltjük fel tartalommal! De milyen tartalommal tudjuk feltölteni? Csakis olyannal, amilyen elménkből és lelkünkből jön. Pontosan emiatt nem szeretek bizonyos metal stílusokat (például Slipknot). Nem azért, mert agresszívek, hiszen edzéseim során én is vagyok annyira agresszív a boxzsákommal szemben...

Kung Fu Panda

Forrás - Source: www.allmoviephoto.com

 

...hanem mert igencsak bűzös lelki mocskot tükröznek. (Akik a társadalmi etika olyan kezdetleges szintjén állnak, ahol össze vannak mosódva a harcművészetek és az agresszió, azoknak a harcművészetek filozófiai tanulmányozását javaslom.)

 

Tehát mivel a zenei gondolatok sokkal árnyaltabbak, nehezebben érhetők tetten a nyelvi gondolatoknál, kezdetben elég, ha  következőkből indulunk ki: zenei gondolat az, amit annak tartunk.

 

Belátom, kissé ködös az instrukció, de vegyük észre, hogy a legnagyobbak sem csináltak mást, mint zenéjüket egyszerűen ránk erőltették. Azaz gyakorlatilag ugyanezt tették, mint mi most szándékozunk, csak egy kicsit nagyobb önbizalommal. Mi meg vagy ráragadtunk vagy nem.

 

Az ebből következő konkrét feladat a következő: továbbra is roamingoljunk, de keressük a zenei gondolatokat. Ami nekünk tetszik, azt próbáljuk megjegyezni, reprodukálni és kissé átalakítva újrajátszani. Az alábbi videón szimpla roamingba már zenei gondolatok is keverednek:

 

 

Mi tehát a lényeg?

 

Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Keressük a zenei gondolatot, de legfőképpen magát a gondolatot!

 

A fenti állítás bizonyítására, azaz a gyakorlat hasznosságának szemléltetésére egy érdekes kísérletet találtam ki. Elkezdem véletlenszerűen nyomogatni a számítógép billentyűzetét és utána megnézzük, hogy kijön-e belőle valami értelmes?

 

dpealveóvtéhofrővúawiqnfrlvötlfdőúseűbrlvötgpőklövőt

gvoasjekxwlqcmüdőáamdjelfédpsekvlecpáseork

 

Egyértelmű, hogy ugyanezt tesszük a roaming során, csak zenei hangokkal. Ezután nézzük meg, hogy mennyi tartalommal bíró (magyar vagy angol) szó keletkezett, ezeket sárgával emeltem ki. Egyúttal 1 betűcsoportból kihozható összes szóvariánst ki is listázom:

 

dpealveóvtéhofrővúawiqnfrlvötlfdőúseűbrlvötgpőklövőt

gvoasjekxwlqcmüdőáamdjelfédpsekvlecpáseork

 1. pea - angol - borsó (az Országh-szótár ugyanilyen formában, azaz egyes számban tartalmazza)

 2. al - magyar

 3. óv - magyar

 4. éh - magyar

 5. of - angol - birtokos eset ragja

 6. öt - magyar

 7. se - magyar

 8. ők - magyar

 9. vő - magyar

 10. lövő - magyar

 11. lövőt - magyar

 12. as - angol - miként + sok további jelentése van

 13. am - angol - be létige 1/1 személyben

 14. jel - magyar

 15. se - magyar

 16. le - magyar

 17. ás - magyar

 18. se - magyar

 19. ork - angol?

Belátom, hogy kissé önkényes előfeltételei voltak ennek a kísérletnek, de azért elgondolkodtató, hogy 94 db véletlen leütött betűből 19 értelmes szó állt össze (2 nyelven, ami persze bővíti a végeredményt). Mivel 94 db betűből 40 db valamilyen értelemben hasznosnak bizonyult, a véletlenből, a minősíthetetlen káoszból 37% hasznos adat keletkezett!

 

Egy másik fontos számítás már évek óta olvasható honlapom Gyakran Ismételt Kérdések című fejezetcsomagjának Kis zenei matematika című fejezetében: ha van 1 darab hétfokú, azaz 7 hangból álló hangsorunk, pontosan ilyen például az A-blues pentaton skála...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - A-blues pentaton - 1. fok

 

...akkor ezt a hangsort hangkészletében 7! = 5040 módon tudjuk variálni. (Ez valójában ismétlés nélküli permutáció.) És ebbe a számításba még bele se vettük a ritmikát!

 

Ezek az eredmények önmagukért beszélnek: keressük a zenei gondolatokat, mert csak arra várnak, hogy mielőbb felfedezésre kerüljenek!