A gitár hangolása VI.

System of a Down-hangolás

 

Nemrégiben egy nagyon intelligens műegyetemista jelentkezett nálam gitártanulásra. Szívesen elvállaltam volna oktatását, ám a jelentkező ragaszkodott egy különleges hangolási módhoz, amelyet egy népszerű metal-együttes után System of a Down-hangolásnak neveztek el, bár meg kell jegyeznünk, hogy ez az eljárás, azaz a legalsó húr valamilyen szintű lehangolása manapság egyre népszerűbb és általánosabban hívják drop (C)-hangolásnak is. Állapítsuk meg ezen hangolás előnyeit és hátrányait!

 

A húrok a következő hangokra vannak hangolva:

 

C6 - G5 - C4 - F3 - A2 - D1

 

Az ötvonalas kottában:

 

System of a Down-hangolás a kottában

 

Látható, hogy a gitár hangtartománya lejjebb csúszott olyannyira, hogy lejegyzéséhez be kellett hoznunk a zongora balkéz basszuskulcsot. Ilyen módon a standard hangolás legalsó E hangja alatt még nyertünk egy nagytercet, így lesz a legalsó húr C. Ez azt hiszem, hogy rendkívül kedvező a metal-műfajban, amely egyébként is általában a pokol kénköves bugyrait énekli meg, ezért kíván a hangmagasságban minél lejjebb hatolni, ám legfelül így mindenképpen elveszítettünk egy nagyszekundot, amelyre a "standard hangolású" mesterek gitárjátékuk során legtöbbször igényt tartanak. Egyúttal a hangtartomány eltolódása miatt a standard hangolású gitárfutamok fizikailag, azaz 2 érintőnyit jobbra fognak eltolódni a G5 húrtól kezdődően, amely sok esetben technikai luxus, például ha Malmsteen-szólót kivitelezünk 12. fekvés felett. (Ebben a regiszterben egy Malmsteen-futam önmagában is veszedelmes jelenség, hát még 2 érintővel feljebb!)

 

A hangolás hangközei:

 

C6 kvint G5 kvart C4 kvart F3 nagyterc A2 kvart D1

 

Hangközök szempontjából tehát egy lényeges különbség van a standard hangoláshoz képest: a C6 ás G5 húrok közötti kvint hangolás. Emiatt az alábbi  power chord-ok, azaz lényegében rock kvintek...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - power chord

 

...lefogása jóval egyszerűbbé válik:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - System of a Down-hangolás - power chord

 

Hogy ez a kényelem mennyire hasznos, arról persze órákat lehetne vitázni. Személyes megjegyzésem, hogy a kényelem legtöbbször megöli az erőfeszítést, minden siker fő mozgatóját...

 

Most lépjünk tovább és nézzük azt meg, hogy ebben a hangolásban milyen technikai skálaszerkezettel kell egy pacsirtamezei G-dúr skálát felépítenünk!

 

Először a standard G-dúr skála...

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dúr skála

 

...majd a System of a Down-hangolású skála, hagyományos trichord-skálaszerkezetben:

 

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dúr skála System of a Down-hangolásban 1.

 

2. lehetőség:

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dúr skála System of a Down-hangolásban 2.

 

3. lehetőség:

Pénzes-féle gitár tükörkép - G-dúr skála System of a Down-hangolásban 3.

 

A szerkezet további optimalizálására nincs sok kedvem...

 

Megállapíthatjuk, hogy ez a hangolás szólótechnikailag tökéletesen "öszvér", azaz terméketlen szerkezeteket eredményez. Persze nem is ezért keletkezett, hanem 2, már említett ok miatt:

  1. egyrészt a mélyebb hangtartomány,

  2. másrészt a kényelmes power chord-ok miatt.

Ennek azonban a fenti, igen zavaros skálaszerkezet az ára, amely egyébiránt megsérti a Pénzes-féle módszertan több fontos technikai alapelvét. További szakmai megjegyzésem, hogy nem előnyös egy eredetileg szólóhangszeren egyszerre háromféle, azaz nagyterc-kvart-kvint alapú hangköz-hangolást használni. Az optimális szólótechnika szempontjából pontosan az ellenkezőjét, azaz a homogén hangköz-hangolást kéne követnünk. Például: csak kvart hangolás. Ha pedig kényszerűségből szólótechnikailag nem vesszük figyelembe a legmélyebb 2 húrt, akkor már csak a maradék 4 húron szólózhatunk, amely előjogomról született szellemi arisztokrataként nem szívesen mondok le .

 

További 3, igen erős érvem:

  1. én csak úgy tudnám oktatni eredményesen ezt a fajta hangolási módot, ha átírnám a Pénzes-féle módszertant vagy legalábbis ilyen irányban erőteljesen kiegészíteném. Én minden újra nyitott vagyok, erre maga a módszertan az élő bizonyíték, ám ez a hangolás szólótechnikailag nagyon gyanús, épp ezért ismertetéséhez nem kezdek hozzá, még úgysem, hogy már rendelkezésre áll a saját gyártmányú OSIRE, amely program a villámgyors skálafelvázolás eszköze (bármilyen skáláé).

  2. Én 100 GB gitáriskolát tudok mutatni standard hangolású gitárra, de erre egyet sem.

  3. Szakmai javaslatom, hogy a rövid távú élvezetet (System of a Down-zene) soha ne cseréljük fel a hosszú távú reményért (azaz, hogy lesz idő, amikor bármit lejátszunk a gitáron).