A gitár hangolása III.

Különböző kézi hangolások

 

Bevezetés

Kézi hangolás

Az üveghang-módszer

 

Bevezetés

 

A gitár kézi hangolása teljesen kezdők számára nagyon nehéz, szerintem ne próbálkozzanak vele csak akkor, ha esetleg utónevük Wolfgang vagy Amadeus. A tréfát félretéve, javaslatom, hogy kezdetben ezzel csak akkor próbálkozzunk, ha abszolút, legalábbis nagyon jó hallással rendelkezünk.

 

(Egyszer a kis Mozartot elvitte édesapja fogorvoshoz. A fogorvos azt mondta neki: "Légy szíves, mondd azt, hogy á! Bácsi, az nem á, hanem Cisz!" - felelte Mozart.)

 

Ha fogászati fájdalmak ellenére mégis szeretnénk gitárunkat kézzel behangolni (micsoda csúsztatás!), akkor először ehhez egy alaphangot kell találnunk. Ezt számos helyen tehetjük meg:

  • lehet vásárolni hangolósípokat, (Puhl Sándor futballbíró sípja Gesz hangban szól),

  • felhívhatjuk a T-Com "normál zenei A hang" vonalát (nem vicc, azt hiszem még működik, ahol is a nyugdíjazott operaénekes néni egy kis torokköszörülés és némi Negro elszopogatása után egy egészen normális A hangot fog nekünk szolgáltatni és további percdíjakért részleteket is énekel Lehár "Víg özvegy"-éből),

  • a hang-file-t letölthetjük Gitáriskolám Letöltések és hasznos anyagok című fejezetéből,

  • vehetünk egy Rohde und Schwarz frekvenciamétert néhány 10 millió forintért, ám ezzel már mobiltelefonunk frekvenciáit is megvizsgálhatjuk,

  • vagy nyomjuk meg alább valamelyik lejátszó Play gombját, amely által egy egészen normális A hangot fogunk hallani vagy látni (440 Hz):

 

 

Kézi hangolás

 

A normál zenei A hang a zongorán:

 

A normál zenei A hang a zongorán

 

Ezt a hangot kell a gitár alábbi hangjához hangolnunk:

 

A normál zenei A hang a gitáron

 

Kapható olyan hangolósíp, amely mind a 6 gitárhúr hangját képes reprodukálni, illetve általában A hangra hangolt hangvilla is.

 

Lényegében tehát sokféle eredetű és pozíciójú alaphang közül válogathatunk (mert hisz nem létkérdés a normál zenei A hang sem; kezdhetjük a hangolást más alaphangról is), így én a továbbiakban csupán a húrok egymáshoz viszonyított hangolását szeretném ismertetni.

 

Az E6 húr 5. fekvésén lévő A hangot kell az üres A5 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a 2 húr közti hangköz kvart):

 

Az E6 húr 5. fekvésén lévő A hangot kell az üres A5 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a két húr közti hangköz kvart)

 

Az A5 húr 5. fekvésén lévő D hangot kell az üres D4 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a 2 húr közti hangköz kvart):

 

Az A5 húr 5. fekvésén lévő D hangot kell az üres D4 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a két húr közti hangköz kvart)

 

A D4 húr 5. fekvésén lévő G hangot kell az üres G3 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a 2 húr közti hangköz kvart):

 

A D4 húr 5. fekvésén lévő G hangot kell az üres G3 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a két húr közti hangköz kvart)

 

A G3 húr 4. fekvésén lévő H hangot kell az üres H2 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a 2 húr közti hangköz nagyterc):

 

A G3 húr 4. fekvésén lévő H hangot kell az üres H2 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a két húr közti hangköz nagyterc)

 

A H2 húr 5. fekvésén lévő E hangot kell az üres E1 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a 2 húr közti hangköz kvart):

 

A H2 húr 5. fekvésén lévő E hangot kell az üres E1 húrhoz hangolnunk, esetleg fordítva (a két húr közti hangköz kvart)

 

A Tisztelt Olvasó a kézi hangolás további lehetőségeit találja meg a következő fejezetekben:

Az üveghang-módszer

 

Tapasztaltabb gitárosok szokták a gitár kézi hangolásakor használni az üveghang-módszert. Ilyenkor a húrok különböző helyein lévő felharmonikusait, másik elnevezéssel (természetes) üveghangjait hangoljuk össze. Az üveghangokat úgy tudjuk megszólaltatni, hogy pengetéskor pontosan az érintő felett lágyan megérintjük a húrt. Az OSIRE-tükörkép ezt kitűnően képes modellezni. Itt jegyzem meg, hogy léteznek mesterséges üveghangok is, ám azokat már másfajta hangképzéssel kell megszólaltatni.

 

A referenciahang behangolása után a következő üveghangokat kell összehangolnunk:

az E6 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az A5 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk, vagy fordítva:

 

Az E6 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az A5 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk, vagy fordítva

 

Az A5 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az D4 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk, vagy fordítva:

 

Az A5 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az D4 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk, vagy fordítva

 

A D4 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az G3 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk, vagy fordítva:

 

A D4 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az G3 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk, vagy fordítva

 

A H húr behangolása nem olyan egyszerű, mint a fenti esetekben a nagyterc hangolási különbség miatt.

 

1. lehetőség:

A H húr behangolása - 1. lehetőség

 

...ahol láthatjuk, hogy bal oldalon akár hangolhatunk H üres húrt is felharmonikusra. (Ez a felharmonikus láthatóan az E6 húr 7. érintője felett van és feketével jelölve.) Ugyanakkor a középső piros pont kétszeres, a jobb oldali piros pont pedig egyszeres oktáv-felharmonikus az E6 húr H felharmonikusához képest, tehát nem azonos frekvenciájúak.

 

2. lehetőség

Ebben a közvetett módszerben először behangoljuk az üres E1 húrt E6 felharmonikusa alapján (1), majd E1 felharmonikusára a H2 felharmonikusát (2).

 

A H húr behangolása - 2. lehetőség

 

Ha már az 1. lehetőséggel sikerült a H húrt behangolni, akkor a H2 húr 5. érintője felett lévő üveghanggal kell az E1 húr 7. érintője felett lévő üveghangot behangolnunk:

 

A H húr behangolása - 2. lehetőség

 

Próbáltuk-e már a "pszichedellikus" hangolást? Íme:

 

Próbáltuk-e már a "pszichedellikus" hangolást?