A gitár hangolása II.

A hangológép használata

 

Rengeteg típusú és márkájú hangológépből válogathatunk. Én a népszerű Fender LX-12 hangológép alapján ismertetem a használatot.

 

Fender LX-12 hangológép

Forrás - Source: www.fender.com

 

A gépet a baloldali ON/OFF gombbal tudjuk be-, és kikapcsolni. Ha bekapcsolás után elkezdünk beszélni, akkor azt a műszer már érzékeli és jelezni fogja. Ez azt bizonyítja, hogy a beszéd és a zene bizonyos részei azonos frekvenciatartományba esnek. Ebből következően lehetőségünk volna akár beszédünket is lekottázni (ez már Arnold Schönbergnek is eszébe jutott, amit ő romantikus, "csilingelő" német szóval Sprechgesang, énekbeszédnek nevezett el).

 

A gép kijelzőjén a kromatikus skála 12 fokú hangsora látható, amelyben a törzshangok, a zongora fehér billentyűi vannak kiemelve (skálakijelzés):

 

A gép kijelzőjén a kromatikus skála tizenkét fokú hangsora látható, amelyben a törzshangok, a zongora fehér billentyűi vannak kiemelve (skálakijelzés)

  Pénzes-féle Gitáriskola - Jegyezzük meg!

Figyelem! Az angolszászok a magyar H hangot B-nek írják, mert egyébként is mindent fordítva csinálnak!

 

A törzshangok közötti pontok is egy félhangot jelentenek, amivel azonban az alapértelmezett hangolás esetén nem kell sokat foglalkoznunk.

 

A finomhangolás 3 LED-kijelzővel történik:

 

-50....0....+50

A finomhangolás három LED-kijelzője

 

Lehangolt, depressziós húr esetén a baloldali, a túlhangolt (mániás-depressziós) húr esetén a jobboldali piros LED fog kigyulladni, kiegyensúlyozott (kezelés utáni) húrnál pedig a zöld. (Én a jelen pillanatban túlterheltség miatt sárgán világítok .)

A 2 szélső, piros LED voltaképpen egy félhangos frekvenciatartományt fog közre. Létezik a félhangnál is kisebb akusztikai lépés, amely azonban nyugaton már matematikai megközelítésű: ez a cent.

 

1 temperált félhangnyi frekvenciatartomány = 100 cent

 

Ebből következően a finomhangolás skálakijelzője csakis ilyesféle lehet:

 

-50....0....+50

 

A hangológépen kétféle hangolási metódus található:

  1. kézi hangolás (MANUAL)

  2. automatikus hangolás (AUTO).

A kétfajta hangolási módszer között a középső, AUTO/MAN feliratú gombbal tudunk választani, amit a kijelző jelezni is fog. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai.

 

Automatikus hangolás esetén a gép automatikusan érzékelni fogja a hangot és azt azonnal ki is jelzi egyaránt a skála-, illetve a LED-kijelzőn. Ha azonban a gitár túlságosan elhangolódott, a kezdő tanítvány ezt nem fogja észrevenni, mert általában nem figyeli a skálakijelzést és mert még nem szokott hozzá a pontosan behangolt gitárhoz. Ilyenkor képes teljesen szétcsavargatni a hangolást és ilyen esetben csak örülhetünk annak, ha nem szakad el egy gitárhúr sem. A megoldás: gyanús hangok esetén mindig kezdjük el figyelni a skálakijelzést! Az automatikus hangolás egyértelmű előnye azonban a hangolás gyorsasága.

 

Kézi hangolásnál a jobboldali, NOTE (hangjegy) feliratú gombbal tudunk félhangos lépésekben lépkedni a skálakijelzésen. Ebben az esetben a finomhangolás 3 LED-kijelzője addig nem is lesz indukálódva, amíg a kívánt hanggal nem találkoznak. Ez kizárja a fent említett hibalehetőséget, azonban ettől a hangolás jóval lassúbb és fáradságosabb lesz.

 

Sok hangológép rendelkezik egy további gombbal, ezt általában CALIB, vagy ehhez hasonló felirattal látják el (calibration). Ezzel az alapként felhasznált referenciahangot, más néven a kamarahangot lehet beállítani: ez mostanában 440 Hz (normál zenei A hang). Ha látszólag mindent jól csináltunk és mégsem sikerült a hangolás, mindenképpen ellenőrizzük le ezt az értéket is. A kalibráció értéke valamelyik gombbal 1 egységenként, azaz hertzenként állítható. Én már sok kezdő tanítványnál találkoztam ezzel a hibával.

 

A Fender-hangológép jó minőségű beépített mikrofonnal rendelkezik, ám ez sajnos nem mondható el az összes hangológépről. A hangológépet ezért mindig tegyük közvetlenül a gitár elé, a zavaró akusztikai tényezőket (Hi-Fi, TV, anyós, feleség, barátnő) kapcsoljuk ki vagy valamilyen módon halkítsuk le, elektromos gitárra pedig érdemes vezetékkel rácsatlakoztatni az IN feliratú Jack-aljzaton keresztül.